StoryEditor

Bob Dylan má na konte 500 piesní i Pulitzera. Legenda stále koncertuje a vydáva nový album

24.05.2016, 13:30

Bob Dylan, ktorý dnes oslavuje 75 rokov, má za sebou päťdesiatpäťročnú hudobnú kariéru a za tú dobu napísal viac než 500 piesní a predal vyše 74 miliónov kópií svojich albumov. Označenie "jeden z najvplyvnejších hudobných velikánov" platí u Dylana ako u málokoho. Jeho vplyv ale už dávno prekročil hranice hudby. Dylan stále koncertuje a pred pár dňami vydal nový album Fallen Angels, píše portál lidovky.cz.

Dylan je tiež uznávaným literátom, získal ako prvý rockový hudobník v histórii Pulitzerovu cenu, hral v niekoľkých filmoch a na svojich cestách tiež maľuje.

Dylanova koncertné vášeň je ťažko prekonateľná. V roku 1988 sa vydal na svoje Nikdy nekončiaci turné (Never Ending Tour) a je na ňom dodnes. Ročne to znamená okolo stovky koncertov na všetkých možných svetadieloch. Niekoľkokrát vystúpil aj v Česku, prvýkrát v roku 1994.

Dylanov hudobný i súkromný život boli poznačené mnohými premenami. Narodil sa 24. mája 1941 ako Robert Allen Zimmerman v Duluthe v štáte Minnesota v židovskej rodine s koreňmi v cárskom Rusku a detstvo prežil v baníckom mestečku Hibbing. Jeho prvou hudobnou láskou sa stalo country, ktoré však po nástupe rokenrolu opustil. V roku 1959 začal štúdium v ​​Minneapolise (nedoštudoval) a začal vystupovať v baroch. V tom čase vykonal jeden zo svojich obratov a zameral sa na folk a blues.

Prvý album s názvom Bob Dylan (1962) vydal už pod svojím umeleckým menom, ktoré prijal pravdepodobne na počesť Waleského básnika Dylana Thomasa. Platňa obsahovala zatiaľ len tri pôvodné skladby. Počas niekoľkých málo rokov sa vďaka piesňam, v ktorých sa staval za ľudské práva a proti vojne, stal hrdinom revoltujúcej mládeže. Prvé hity, ako boli piesne Blowin'in The Wind alebo The Times are A'Changin ', mu tiež začali zarábať slušné peniaze.

V roku 1965 prekonal aj pre nevôľu časti fanúšikov kľúčovú hudobné premenu. Jeho sprievod začali tvoriť rockoví hudobníci a v textoch sa tiež už viac ako spoločenskými témami zaoberal osobnými prežitkami. Prechod od folku k rocku sa plne prejavil na albume Bringing it all Back Home (1965). Z tohto obdobia pochádza Dylanov asi najslávnejší hit Like a Rolling Stone a vrcholný album Highway 61 Revisited (1965) a Blonde on Blonde (1966).

Osobný život poznamenal rozvod v roku 1977. Jeho druhé manželstvo, ktoré sa rozpadlo v roku 1992, bolo až do roku 2001 tajomstvom. Rovnako tak fanúšikovia len tušili, koľko má vlastne detí, a že má problémy s alkoholom. Koncom 70. rokov sa stal "znovuzrodeným kresťanom", čo zachytáva séria troch albumov počnúc platňou Slow Train Coming (1979). Z 80. rokov vyčnievajú albumy Infidels (1983) a Oh Mercy (1989).

Victoria, Reprofoto, Lidovky.cz

Začiatkom nasledujúceho desaťročia nebol príliš vo forme a až celkom vydarený Unplugged album z roku 1994 mal väčšiu odozvu. Dva úspešné nosiče tiež vydal s príležitostnou kapelou Traveling Wilburys. Ďalšie štúdiové nahrávky, Time Out of Mind (1997), Love and Theft (2001) alebo Modern Times (2006) už fanúšikovia aj kritika opäť prijali s miernym nadšením. Zatiaľ jeho posledný štúdiový album Fallen Angel, ktorý má poradové číslo 37, vychádza v týchto dňoch. Ide o coververzie piesní niekoľkých slávnych i menej známych amerických skladateľov.

Dylan herec, maliar, literát
Dylan, ktorý podľa posledných správ žije pri Malibu, tiež hral v niekoľkých filmoch, napríklad v slávnom westerne Pat Garrett a Billy the Kid, je držiteľom niekoľkých cien Grammy, Zlatého glóbusu a Oscara. V roku 1982 ho uviedli do Siene slávy skladateľov, o šesť rokov neskôr do rokenrolovej siene slávy. Niekoľkokrát bol nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru, čo rozpútava v literárnych kruhoch diskusie. Zástancom Dylana ako literáta nahráva fakt, že jeho texty sú už študijným materiálom literárnych seminárov. A v roku 2008 ako prvý rockový hudobník v histórii dostal Pulitzerovu cenu za vplyv svojich textov na populárnu hudbu a americkú kultúru. Ako maliar na seba prvýkrát upozornil na prelome 60. a 70. rokov, kedy namaľoval obaly niektorých svojich albumov. Vlani bola v Londýne otvorená výstava Dylanových diel.

V uplynulom desaťročí sa tento tajomný introvert tiež rozhodol čiastočne odhaliť aj svoje prísne strážené súkromie. Výsledkom bolo niekoľko biografických filmov a kníh, ktoré priniesli aj mnohé prekvapenia. "S generáciou, ktorej hlasom som mal byť, som mal málo spoločného a ešte menej som o nej vedel," napísal napríklad v pamätiach Chronicles: Volume One (2004). "Keby sa môj život začal znovu a inak, bol by som učiteľom. Pravdepodobne dejepisu a teológie, "povedal zase vlani v jednom z rozhovorov.

V novom tisícročí stihol Dylan vydať sedem albumov, predposledný Shadows in the Night vyšiel vo februári 2015 a obsahuje skladby, ktoré v minulosti nahral Frank Sinatra. Zatiaľ posledný album Fallen Angels vyšiel pred pár dňami a aj ten je zložený zo starých hitov prevažne zo 40. a 50. rokov minulého storočia.

01 - Modified: 2024-04-19 14:36:28 - Feat.: - Title: Taylor Swift vydala nový album. The Tortured Poets Department priniesol 31 nových skladieb a rozbíja internet 02 - Modified: 2024-04-16 12:50:21 - Feat.: - Title: Spevák Peter Nagy ukázal novú priateľku. Po dlhom čase už nie je sám! 03 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 04 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 05 - Modified: 2024-04-09 13:17:02 - Feat.: - Title: Priprav sa na nadupané hudobné novinky. Po Beyoncé príde s novým albumom Billie Eilish aj Taylor Swift
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:11