StoryEditor

Slovenka známa erotickými motívmi dostala na plátno fitnes. Pobaví vás

12.02.2016, 23:00
V bratislavskom Ateliéri XIII vystavuje Katarína Janečková Walshe, jedna z najvýznamnejších maliarok mladej generácie.

Nemá ešte ani dvadsaťosem. No už sa stihla stať majsterkou sveta vo wakeboardingu, zúčastniť sa na majstrovstvách sveta vo fitnes a vystavovať svoje obrazy v Dánsku, Mexiku či USA. Katarína Janečková Walshe, jedna z najpozoruhodnejších maliarok mladej generácie, svoje skúsenosti autenticky preklápa aj do maľby. V bratislavskom Ateliéri XIII si do 18. februára môžete pozrieť jej výstavu s názvom Janečková on steroids!


 

Suši a medvede
Áno, tú vetu si prekladáte správne. A veľmi skoro vás o tom presvedčia aj samotné Katarínine maľby. Humorom, nadhľadom... ale aj svalmi.

Jeden príklad za všetky: Žena-kulturistka v sporých červených bikinách si pretláča ruku s medveďom. Druhý maco im podáva dolárovú bankovku. A nad tým všetkým sa vyníma notoricky známy nápis v povedomom fonte: FIT magazine.
Nuž, nedá sa nepobaviť. A rovnako sa takmer nedá nenakaziť dychtivou a odzbrojujúcou radosťou zo všetkého telesného a zmyslového, ktorá z tých pastelových obrazov plných ženských tiel, medveďov, suši a symbolov spätých s kulturizmom (a občas i detstvom) doslova sála.

Výtvarný teoretik Július Barczi sa pri príležitosti predposlednej slovenskej výstavy o tvorbe Kataríny Janečkovej Walshe vyjadril, že v domácom kontexte je len málo porovnateľných autorov,  ktorí by sa vo svojej tvorbe tak dôsledne sústreďovali na dve základné témy – šport a sex. „Napriek do oka bijúcej explicitnosti sa to u nej deje nevtieravým a úprimným spôsobom.“ A platí to aj pre túto výstavu. Dokonca aj pre obraz polonahej ženy v legínach a teniskách, ktorá natŕča svoj zadok medveďovi.

Od sexuálneho objektu k svalu
Katarína Janečková Walshe, okrem iného aj držiteľka tretej ceny za Maľbu roku 2012, sa do povedomia širšieho publika dostala už dávnejšie. A to práve figurálnou maľbou s pôsobivými (pre niektorých aj pohoršujúcimi) erotickými motívmi.

Posun od typicky zmyselných ženských tiel smerom k podstatne menej zobrazovaným kulturistkám u nej nastal po tom, čo sa jej v Texase, kam sa presťahovala za manželom Američanom, bodybuildingová hviezda miestnej posilňovne spýtala, či by sa nechcela zúčastniť fitnes súťaže, konkrétne Majstrovstiev sveta v Las Vegas. „Nielenže som sa vďaka tejto príležitosti ocitla v absurdných situáciách sveta bodybuildingu, ale aj moja tvorba sa ubrala veľmi oslobodzujúcim smerom, keď prsia sú zrazu sval a nie sexuálny objekt, aj keď sa o extrémne svalnatých ženách ešte stále dá rozmýšľať v súvislosti so sexualitou a fetišom,“ vysvetľuje a dodáva, že pri pohľade na tento typ nahoty je takmer nutné dištancovať sa od očakávaní o tom, čo je prirodzené a pokúsiť sa prekalibrovať zaužívaný stereotyp krásy.

Samuraji a otroctvo
Výstava Janečková on steroids! však diváka zaručene oslobodí aj od iných (nielen) vizuálnych stereotypov. Napríklad cez pôsobivý obraz nahého ženského tela s naservírovaným suši. Maliarka sama vysvetľuje, že bol inšpirovaný obdobím samurajov, kde sa týmto spôsobom oslavovala víťazná bitka. Oslovilo ju to, lebo i ona počas prípravy na majstrovstvá sveta musela prejsť fázou „otroctva voči vlastnému telu“ a každé dve hodiny sa špeciálne stravovala. Napríklad suši.
Divákom sa však pri pohľade (nielen) na tejto obraz zaručene zrodia v mysli aj úplne iné asociácie. A garantujeme, že nečakané.


01 - Modified: 2008-02-06 17:47:30 - Feat.: 0 - Title: Do USA bez víz? Najneskôr o dva roky
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:41