StoryEditor

David Bowie bol skromný a slušný, spomína český zvukár

12.01.2016, 15:36
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Málokto vie, že David Bowie v Česku nielen trikrát koncertoval, ale raz aj natáčal. Nahrávky k albumu 1. Outside, ktorý vyšiel v roku 1995, sčasti vznikali v štúdiu Sono. Na tento magický týždeň pre idnes.cz spomína zvukár Pavel Karlík.


Ako sa vôbec David Bowie do štúdia Sono dostal?
Bol práve na európskom turné a potreboval natočiť titulnú vec albumu 1. Outside a nejakú filmovú muziku. Zadal teda zrejme produkcii nájsť nejaké solídne štúdio. Sono mu zrejme vyhovovalo, pretože bolo vybavené štandardom, ktorý poznal z Anglicka alebo Ameriky. Veľa českých muzikantov tiež požičalo aparáty alebo nástroje.

Prišiel Bowie do Sona sám alebo s nejakými muzikantmi?
Ešte pred jeho príchodom u nás bola jeho pomerne rozsiahla produkcia, ktorá všetko pripravovala - veľa vecí sme museli dokúpiť, nejakú techniku ​​navoziť z Londýna. Potom prišiel on a mal so sebou celú kapelu, vrátane basistky Gail Ann Dorsey alebo gitaristu Reevesa Gabrelsa. Mal so sebou aj skvelého klávesistu a bubeníka.
 


Prečítajte si aj:
Zomrela hudobná legenda David Bowie
Recenzia: David Bowie na poslednom albume potvrdil svoju genialitu






Čo v štúdiu natočili?
Boli tam asi sedem dní. Vznikli tri verzie skladby Outside - Radio Edit, Dance Mix a Mix. Ďalej asi tridsať minút nejaké filmovej hudby, neviem, či sa niekde objavila. A potom jednu veľmi dlhú pesničku, ktorú napísala basistka Gail Ann Dorsey. Naspievala ju, mimochodom, bez akéhokoľvek nástroja, len s metronómom. Potom sa k jej hlasu pridávali postupne nástroje - a ono to stále dokonale ladilo! Niečo také som nikdy v živote nezažil. To je napokon moja hlavná spomienka z celého toho týždňa: zažil som tam doslova výlev talentov. V takomto hromadnom množstve je to neporovnateľné s čímkoľvek, u čoho som kedy bol prítomný. Sám Bowie mimochodom hral aj na saxofón. Ja som si vždy myslel, že ten nástroj je pre neho skôr len taký "módny doplnok", ale musím povedať, že hral veľmi dobre.

David Bowie vždy pôsobil dosť odmerane, chladne. Aký bol v súkromí a pri práci?
Tá nevšímavosť je len jeho verejná tvár. Ja som ho videl ako normálneho slušného skromného človeka. Jeho produkcia okolo neho síce robila zhon, ale pri osobnom stretnutí sa ukázalo, že je všetko inak.

Napríklad?
Mám napríklad takú úsmevnú spomienku. V požiadavkách bolo, že mu máme zaobstarať pizzu, na ktorej bude cibuľa a na nej salámu. V tomto poradí. Všade pritom robili pizzu so salámou naspodku. Tak som sa ho opýtal, či mu to nevadí. On sa tomu zasmial a povedal: "Čo blázniš, mne je to úplne jedno."

 


 

01 - Modified: 2008-01-06 10:04:00 - Feat.: 0 - Title: Peloponéz postihlo zemetrasenie, obete nehlásili
01 - Modified: 2024-01-09 13:27:37 - Feat.: - Title: Paríž pomenoval jednu zo svojich ulíc po spevákovi Davidovi Bowiem 02 - Modified: 2024-01-06 07:59:52 - Feat.: - Title: Ulica v Paríži ponesie meno hudobnej ikony Davida Bowieho 03 - Modified: 2023-06-06 09:21:16 - Feat.: - Title: Stál dva ročné platy. Legendárny „maluch“ má už 50 rokov​, pôvodom siaha do Talianska 04 - Modified: 2023-05-22 16:45:38 - Feat.: - Title: Míľnik vo vývoji osobných počítačov. Legendárny Windows 3.0 zožal veľký komerčný úspech 05 - Modified: 2023-05-09 09:59:08 - Feat.: - Title: Legendárny Tatraplan sa vracia: Premiéra novodobej verzie s vodíkovým pohonom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 01:29