StoryEditor

Slávny maliar sa stal ženou. Umožnila mu to manželka

06.02.2016, 23:00

Sú filmy, ktoré vás len tak vlažne oberú o čas, filmy, po konci ktorých nemáte žiadne pocity alebo veľmi rýchlo zmiznú. Sú filmy, ktoré vás zasiahnu a pamätáte si ich veľmi dlho. A sú filmy, ktoré sú také silné a hlboké, že už počas pozerania sa s nimi pokúšate vyrovnať a trvá veľmi dlho, kým posolstvo, výkony i príbeh spracujete a dokážete pocity pomenovať. To je aj prípad filmu Dánske dievča oscarového britského režiséra Toma Hoopera o prvej premene muža na ženu, ktorý je už aj v našich kinách.

 

 

Nie transsexuál, muž
Kompaktnosť a vyrovnanosť filmu len zvýrazňuje fakt, že režisér od začiatku vedel, čo robí. Dostal úžasný scenár, do ktorého sa ihneď zamiloval. S príbehom žil celých sedem rokov a snažil sa pochopiť nielen tému transgender, ale aj vnímanie týchto ľudí pred takmer 100 rokmi. Jasne vedel, kto bude hrať hlavnú postavu, ako aj to, že to nebude transsexuál, ale muž. Konkrétne Eddie Redmayne. A treba mu dať za pravdu – ťažko by sa našiel iný herec, ktorý by tak presvedčivo zahral muža (ktorý v sebe objavil ženu) a následne tak aj krásnu a presvedčivú ženu.

Vitaj, Lili
Príbeh sa začal pekne, v roku 1924 v Kodani, keď bol Einer Wegener jeden z najlepších maliarov. Darilo sa mu a mal pri sebe ženu, tiež maliarku, ktorú miloval. To, že má oči len pre ňu, vedeli všetci naokolo. Aj tento silný vzťah a puto, ktoré mali medzi sebou, spôsobili, že v sebe začal odhaľovať roky potláčanú ženskosť. Nič iné, ako nesebecká láska jeho ženy Gerdy, by mu neumožnila urobiť premenu na Lili Elbe.

 


Minulý rok s bravúrou stvárnil Redmayne fyzika Stephena Hawkinga a dostal Oscara. Herecký výkon, ktorý si vyžaduje premenu osobnosti a stvárnenie ťažkého osudu, podal aj tento rok. Prvé fotky, na ktorých je ženou, sa začali objavovať krátko po jeho záberoch so zlatou soškou v ruke. A šancu na Oscara má aj tento rok, hoci v tohtoročnej konkurencii zrejme neuspeje. Novú rolu zahral tak presvedčivo, že vás to až desí. Je taký autentický, akoby ste sa pozerali na pravého transsexuála.
Nominovaná na Oscara je aj jeho herecká manželka Gerda, ktorú jedinečne stvárnila švédska herečka Alicia Vikander. Dá súhlasiť s mnohými kritikmi po celom svete, že rozhodne to nie je taká obyčajná vedľajšia úloha. Príbehu o mužovi túžiacom po inom pohlaví dáva úplne iný rozmer.

Denníky pred operáciou
Tvorcovia vychádzali z denníkov, ktoré si Lili (tvorcovia filmu preferujú pomenovanie postavy v ženskom rode) začala písať pred operáciou. Hoci bola veľmi riskantná, Lili sa na ňu odvážne podujala ako prvá na svete. Scenár napísala Lucinda Coxon podľa knihy Davida Ebershoffa. V kombinácii s úžasnými kostýmami, kamerou Dannyho Cohena či hudbou Alexandra Desplata ani na chvíľu nezapochybujete, v akých ťažkých časoch Lili žila.

Rozhovor s režisérom filmu Tomom Hooperom nájdete v HN, ktroré sú v stánkoch do konca víkendu

 


 

01 - Modified: 2008-01-30 12:44:20 - Feat.: 0 - Title: Televízie sa snažia o hladký prechod na digitálne vysielanie
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:02