StoryEditor

Ples v opere oslávil 15. výročie. Pozrite si novinky (galéria)

10.01.2015, 20:46
Autor:
tasr, stltasr, stl

"Som rada, že sa nám podarilo zorganizovať takúto tradíciu," povedala na úvod Plesu v opere v sobotu večer jeho riaditeľka Andrea Cocherová. Bál, ktorý každoročne otvára plesovú sezónu na Slovensku, sa totiž tento rok koná už po 15. krát. Plesu sa tentokrát vyhli väčšie protesty, organizátori sa však pripravili. Uzavretá bola aj veľká časť námestia pred Slovenským národným divadlom a priestor ohraničený zábradlím.



Hostia začali prichádzať ako každý rok po siedmej hodine večer, nechýbali napríklad herec František Kovár s manželkou, ale aj Daniel Dangl, moderátorka Iveta Malachovská, Sisa Lelkes Sklovská či Boris Kollár, politik Ivan Mikloš či Alena Heribanová. Niektorí z nich absolvovali dokonca všetkých pätnásť ročníkov Plesu v opere. Jeden z nich je aj generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. „Na plese v opere som každý rok. Iné plesy v tento sezóne zrejme pre pracovné povinnosti nestihnem, tu som však chcel byť. Naviac, Pavol Lančarič je môj spolužiak," povedal.


Medzi hosťami bol aj podnikateľ Boris Kolár s partnerkou. Snímky: Orange
 


Všetko o minulom ročníku nájdete tu.



Už tradične hostí hneď po vstupe do Slovenského národného divadla vítali riaditeľ divadla Marián Chudovský a riaditeľ organizátora, spoločnosti Orange, Pavol Lančarič.

Moderátorkou slávnostného plesového večera bola herečka Monika Hilmerová, ktorá sa predstavila v róbe od Veroniky Hložníkovej. Jej šaty z hodvábneho šifónu vo farbe kráľovskej modrej boli posiate Swarovského krištálikmi. Na scéne sa objavila po úvodnom ceremoniáli.



Hostitelia Pavol Lančarič (vľavo) a Marián Chudovský s moderátorkou večera Monikou Hilmerovou.


Toto krátke predstavenie, ktoré v sebe spája hudbu, operný spev a tanečné umenie, otvára Ples v opere už tradične. Organizátorov 15. ročníka pri jeho tvorbe inšpirovalo obdobie baroka, keďže práve v tomto období na francúzskom kráľovskom dvore  plesy a bály vznikli. Ľudovít XIV., známy aj ako Kráľ Slnko, miloval tanec a s jeho menom sa spájajú nielen dvorné tanečné zábavy ale aj vznik ušľachtilého tanečného umenia – baletu, v ktorom sám rád účinkoval ako hlavná postava. A keďže tanec, balet a opera k Plesu v opere a historickej budove Slovenského národného divadla neodmysliteľne patria, barok sa ponúkol ako jedinečný zdroj inšpirácie. V rámci otváracieho ceremoniálu sa predstavili sólistky Opery Slovenského národného divadla Andrea Čajová-Vizvári, Helena Becse-Szabó a Terézia Kružliaková.

„Každé jubileum trocha zaväzuje prísť s niečím iným, vymyslieť niečo výnimočnejšie. Úvodný ceremoniál sme zasvätili baroku, keď plesy vznikali, čo bude pocta tomuto obdobiu,“ uviedla Cocherová.


Otvárací ceremoniál v barokovom štýle.
 


Prečítajte si aj:
Ples v opere je už značkou. Najmä kvôli tradícii
Ľudia súhlasia s Plesom v opere. Aj keď sa protestuje
Slovenský ples je uvoľnenejší ako u nás, hovorí rakúska bankárka


 

V duchu tradície otvorila teda slávnostným úderom na gong po ôsmej hodine večer spevácka hviezda anglickej hudobnej scény Rick Astley. Majiteľ unikátneho barytónu je prvým mužským hlavným hosťom, v doterajšej histórii boli hviezdami plesu vždy iba speváčky.  „Cesta bola fajn, včera sme koncertovali v rakúskom Innsbrucku, takže to nebolo ďaleko. Keď koncertujeme v Európe, chodím autom, pretože to považujem za lepšie týmto spôsobom poznať krajinu, do ktorej idem. V aute počúvam radšej audioknihy alebo aj rádio, takto spoznávam aj to, čo sa robí v iných krajinách. Za posledné roky sa popová hudba zmenila, v minulosti robila každá krajina niečo iné, momentálne vďaka internetu sa hudba v rámci celého sveta dosť podobá. Keď Katy Perry vydá niečo nové, tak to hneď vie celý svet,“ uviedol Rick Astley na piatkovom stretnutí s médiami. K samotnému plesu a pozvaniu dodal: „Keď som si pozrel na internete zábery z predchádzajúcich plesov, zdalo sa mi to neskutočne zaujímavé vystúpiť v takýchto priestoroch, povedal som si že bude úžasné tu vystúpiť. Hrávam na rôznych miestach, vo vonkajších priestoroch, na javisku, v arénach, ale príležitosť vystúpiť na plese neprichádza každý deň, takže som pozvanie do Bratislavy rád prijal.“


Rick Astley otvoril ples úderom na gong...


Majiteľ unikátneho barytónu, 48-ročný spevák a skladateľ Rick Astley ako hlavná hviezda večera sa na pódium vrátil po polnoci aj so svojou sprievodnou kapelou, aby ponúkol známe hity zo svojej úspešnej speváckej dráhy, medzi nimi Never Gonna Give You Up, Together Forever, Whenever You Need Somebody, Take Me To Your Heart či Cry For Help. Pridal aj známy song My Girl, ktorý preslávil americkú vokálnu skupinu Temptations.



... a vystúpil po polnoci.


Novinky plesu

Novinkou na plese bolo, že tento rok bude mať režisérske žezlo Plesu v opere v rukách talentovaná Češka Jana Burkiewicz. Po rokoch vymenila Jána Ďurovčíka. „Každý režisér či choreograf  pracuje autorsky a inak to nebude ani u mňa. Kľúčom k úspechu je dobrý výber umelcov. S produkčným tímom sme angažovali účinkujúcich, ktorí tento rok ponúknu unikátny zážitok a typovo spĺňajú požiadavky danej témy. Na tom sme si dali mimoriadne záležať,“ prezradila Jana Burkiewicz. Nadaná režisérka v minulosti spolupracovala aj na ďalšom charitatívnom projekte Plesu v opere, módnej prehliadke Orange Fashion. Je autorkou choreografie k opere Don Giovanni pre Národné divadlo v Prahe, muzikálov Mauglí, Quasimodo, Márna lásky snaha či Urinetown. Je hlavnou choreografkou pražského design & fashion weeku Designblok a ako choreografka sa podieľala aj na prezentácii českej módy na Expo 2010.


Pozrite si najkrajšie róby Plesu v opere:




Organizátori Plesu v opere sa tento rok s výnimkou hviezdy večera rozhodli pre výhradne slovenských interpretov a skupiny. „Keďže Ples v opere už 15 rokov tvorí súčasť národnej kultúry, jubilejný ročník venujeme domácej hudobnej scéne,“ prezradila Cocherová. Jedinečnosť a krása slovenskej hudby sa počas večera spojili v spoločnom vystúpení Svetlany Rymarenko, Mirky Partlovej, Márie Čírovej a Anity Soul. Svojimi najväčšími hitmi hostí plesu potešila hviezda slovenskej popovej scény Miro Žbirka. O skvelú zábavu sa po polnoci postarajú aj populárne skupiny HEX a Vidiek. Nezameniteľnú atmosféru do budovy Slovenského národného divadla prinesú Cigánski diabli s Katkou Knechtovou.

Zazneli známe hity Úsmev, Kráľovná bielych tenisiek, Je to vo hviezdach, V cudzom meste, Láska, Ó, šaty či Dievča z reklamy, ktoré postupne ponúkli Mária Čírová, Anita Soul, Mirka Partlová a Svetlana Rymarenko, členka skupiny Fragile. Robo Opatovský mal úspech s hitom Natália či pesničkou Prší. Tanečný parket bol zaplnený do posledného miesta pri vystúpení Mira Žbirku. Hity V slepých uličkách, Biely kvet, Atlantída, Mám rád poznal hádam každý z plesových hostí. K hitu Co bolí, to přebolí si slovenský Paul McCartney pozval na pódium speváčku Marthu, k ďalšiemu hitu Balada o poľných vtákoch si prizval Katku Knechtovú, aby ju ponúkli ako duet. Nemohla chýbať ani beatlesovka Hey Jude. Záver na „veľkom javisku“ patril skupine Hex a hitom Keď sme sami, Nikdy nebolo lepšie, Život, Chvíľu áno, chvíľu nie či Maťo a Linda. V priestoroch Restaurant opera už niekoľko rokov hrá orchester Cigánski diabli. Tentokrát si prizvali aj speváčku Katku Knechtovú, s ktorou na jeseň absolvovali úspešné slovenské koncertné turné. A tak popri orchestrálnych skladbách zazneli aj známe Knechtovej hity Za tebou, Spomaľ či Krajinou.
 


Hostí bavili prevažne slovenskí interpreti.


Prekročí sa milión eur na charitu

Pätnáste výročie Plesu v opere má aj ďalšie špecifikum. Kumulatívny objem finančnej pomoci od hostí Plesu v opere prelomil magickú hranicu milión eur. „Do milióna nám chýbalo necelých 180-tisíc eur. S veľkou radosťou môžem potvrdiť, že hranicu sme prekonali. Viacerí hostia sa totiž rozhodli prispieť vyššou sumou, ako je stanovený príspevok. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí nám tento míľnik pomohli dosiahnuť. Teší nás, že sa nám darí napĺňať poslanie tohto podujatia, spájať úspešných ľudí a štedrých darcov pre pomoc iným,“ prezradila Cocherová. Presná suma bude oznámená neskôr.

„Dúfali sme pri prvom ročníku tohto plesu, že sa to podarí, chceli sme usporiadať jeden špičkový ples v Bratislave s tým, že keď sa to podarí, ako to budeme robiť ďalej. Mohlo to skončiť aj tým, že by to verejnosť neprijala, ale podarilo sa nám to posunúť aj do ďalších ročníkov. Podarilo sa a hľadali sme spôsob, ako to ďalej zlepšiť a následne dať tomu vyšší, nielen zábavný rozmer. Trúfli sme si pri desiatom ročníku, takže toto je šiesty charitatívny ročník,“ uviedol Lančarič.

Spokojnosť

„Pre mňa aj takáto slávnostná príležitosť ako je Ples v opere aj pracovnou záležitosťou. Však aj názov plesu znamená to, že sa koná v opernom dome, kde je opera prítomná. A bola aj v programe ako barokové predstavenie, invenčne spracované a veľmi dobre interpretované. Bola to zmes moderny choreografických a hudobných nápadov,“ dodal generálny riaditeľ SND Marián Chudovský. Doma sa veľmi nezdrží, pretože hosťuje v Divadle J. K. Tyla v Plzni, kde režíruje veristickú dvojoperu Sedliacka česť a Komedianti.


Vyzdobené Slovenské národné divadlo. Snímka: TASR/M. Baumann

„Rada si spomínam na prvý ples a spomínam si veľmi dobre na to napätie, na očakávanie, čo povedia ľudia na to, že sa divadlo náhle zmení na bálový priestor, že bude na javisku tancovať veľa ľudí, a tak isto sedieť v hľadisku, že niekde pod balkónom bude hrať kapela. Aké to celé bude, ako to dopadne. Ale myslím si, že to bol veľmi dobrý ťah začať s organizáciou tohto plesu, lebo stále to patrí medzi skvosty, nepovedala by som iba bálovej sezóny, ale aj možno trocha kultúry. Ľudia majú možnosť stretnúť sa, zatancovať si, porozprávať sa, vidieť niečo krásne, a najmä byť v týchto nádherných priestoroch SND, ktoré si myslím patria k tým najkrajším v Európe,“ uviedla Alena Heribanová, ktorá moderovala prvý Ples v opere v roku 2011.

„Som vlastne v práci, ale nepracujem, toto divadlo milujem asi najviac vtedy, lebo v divadle som väčšinou zamestnaný. Toto je raz do roka, keď sa mi stane, že nemusím pracovať a môžem sa zabávať v týchto priestoroch. Tento ples je veľmi fajn a veľmi uvoľnený. Rád sa na ňom zúčastňujem aj preto, že je to charita, čo je úžasná vec. Ale aj kvôli tomu, že tu stretnem veľa ľudí, ktorí sú po Vianociach oddýchnutí a plní energie a pohody. Rád sa bavím na tomto plese,“ povedal herec Jozef Vajda.

Scénografom a architektom plesu je Miloš Pietor. On je tou hlavnou osobou pri úprave historickej budovy na plesové priestory. „Príprava priestorov na tento ročník nám trvala päť dní, vrátane skúšok úvodného programu, ktorý bol dosť náročný na javiskovú techniku. Nevyskytli sa žiadne problémy, takže otvorenie plesu vyšlo veľmi dobre. Ústrednou témou tohto ročníka bolo baroko, ten sám je výtvarný a divadlo samé je v pseudoslohu. Nechali sme tvoriť floristov, kytice sa im veľmi podarili, sú veľké, veľmi dobre sa dali nasvietiť a publikum ocenilo aj výtvarnosť floristickej stránky, ktorú je vidieť vo všetkých priestoroch,“ objasnil pre Pietor. Podľa jeho slov, len kvetinovú výzdobu doviezli dve nákladné autá. Úspechom plesu jeho práca nekončí, pretože v priebehu 36 hodín musia priestory vrátiť do pôvodného stavu pre divadelnú prevádzku. Už v utorok 13. januára je na programe v historickej budove baletné predstavenie Angelika.

„Ja som ideálny plesový typ, keď som na pódiu. Ale ak by náhodou išlo o nejaký tanec, tak by som sa na to musel predtým pripraviť. Často sa ma pýtajú pri podobných príležitostiach, kedy som naposledy vytancoval manželku. To bolo veľmi dávno, ak to vôbec bolo. Ale chystám sa Katku raz prekvapiť, že prídem, vystrelím perfektné kroky v rytme slowfoxu a ona bude šokovaná. Musím sa na to však perfektne pripraviť,“ povedal vždy dobre naladený Miro Žbirka, pri ktorého vystúpení sa tanečný parket zaplnil do posledného metra štvorcového.  

01 - Modified: 2007-02-12 12:20:00 - Feat.: 0 - Title: V novej organizačnej štruktúre nejde o úsporu, tvrdí OZ TATRY
01 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 02 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 03 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Aj vďaka vašej pomoci môžu detské nemocnice dopriať deťom pocit domova 04 - Modified: 2023-12-14 08:50:24 - Feat.: - Title: Užite si vianočnú atmosféru pri stromčeku v Auparku a urobte radosť deťom z domova 05 - Modified: 2023-10-17 09:56:53 - Feat.: - Title: Kazmove milióny budú padať z neba. Bankovky vyhodí z vrtuľníka niekde nad Českom
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 16:37