StoryEditor

Nový Steve Jobs je v kinách. Iný, ako by ste čakali

12.11.2015, 18:57

Ľuďom vracal návrhy so slovami: „Môžeš to urobiť lepšie. Urob to znova.“ A keď dostal druhú verziu, zopakoval to ešte raz a ešte raz. A pritom sa na to ani raz nepozrel. Proste Steve Jobs, zakladateľ spoločnosti Apple, chcel donútiť ľudí robiť veci lepšie, ako si sami vedeli predstaviť, a často aj keď mu bolo povedané, že to naozaj nejde. To na neho nikdy neplatilo. Jeden jeho spolupracovník raz o ňom dokonca povedal, že fungoval v rámci „oblasti skreslenej reality “, čo znamenalo, že keď dostatočne dlho niečo tvrdil, aj ľudia okolo tomu začali veriť. A mohlo ísť aj o zelenú oblohu.

Bol často neľudský, tvrdohlavý, išiel v kuse bez prestávky a nebral nie ako odpoveď. To všetko bolo súčasťou povahy človeka, ktorý zmenil spôsob, akým komunikujeme, aj keď sám mal s komunikáciou problém. A to sa podarilo vykresliť režisérovi Dannymu Boylemu a scenáristovi Aaronovi Sorkinovi na základe knihy Waltera Isaacsona. Film s jednoduchým názvom Steve Jobs, ktorý je oddnes v našich kinách, je hlbokým ponorom do duše neznesiteľného génia.



Tri samostatné filmy
Tvorcovia sa rozhodli nejsť ľahšou cestou životopisného filmu, kde všetky životné udalosti, tak ako idú za sebou, určujú dej, a ako to aj urobili napríklad tvorcovia filmu Jobs s Ashtonom Kutcherom spred dvoch rokov. Podľa samotného Sorkina je film ako „impresionistický portrét“. „Sú tam myšlienky, ktoré zjavne pochádzajú zo skutočného života, ale samotný film je abstrakciou. Vyberá udalosti – niektoré z nich skutočné, niektoré z nich vymyslené – a rozdelí ich do troch období, predstavenie Macintosha v roku 1984, NeXTcube v roku 1988 a iMac v roku 1998. Šesť postáv sa objaví trikrát, 40 minút pred predvedením každého produktu, a proste sa len stretáva jedna s druhou. To nie je skutočný život; to je akási vyššia verzia skutočného života,“ opísal film režisér, ktorý má na svojom konte Oscara za film Milionár z chatrče.



Na prvý pohľad sa môže zdať, že len tri etapy Jobsovho života nemôžu opísať všetky dôležité udalosti a vysvetliť, prečo bol, aký bol. Ale opak je pravdou, priblíži vás to k nemu viac, ako by ste čakali. A zároveň odradí tých, ktorí čakajú bežný príbeh. Film v rukách dvoch oscarových machrov je dokonca natočený aj tromi rôznymi formátmi, čo ešte viac vykresľuje posun v dobe. Scény z roku 1984 sú robené na 16 mm film, scény z roku 1988 na kvalitnejší 35 mm film a na scény z roku 1998 použili HD digitálnu kameru. A každá doba má aj svoj typický zvuk.

Konečne ako človek
A tak ako film zachytáva len úseky Jobsovho života, rovnako pristupuje aj k niektorým dôležitým ľuďom jeho života. Steve Wozniak, aj keď jeho úloha v ich spoločných začiatkoch je nepopierateľná, dostane menší priestor. Ich hádka, kde mu okrem iného vykričí aj to, že človek môže byť slušný a zároveň aj talentovaný, sa však stane kľúčovou pre akési odidealizovanie Jobsa.

A aj preto tvorcovia opäť otvorili jeho vzťah s Johnom Sculleym, ktorý dodnes žije s nálepkou „ten, čo vyhodil Jobsa“, a uviedli to na pravú mieru, a tiež vzťah s jeho dcérou, ku ktorej sa dlho nepriznával. Pretože práve ona ho dokáže prinútiť pochopiť, že nie je bezchybný. Režisér však priznáva, že on si zo známych faktov a situáciu vyrobil tak trocha vlastný obraz muža, ktorý zomrel pred 4 rokmi.

Prekvapivo veľké miesto dostala Joanna Hoffman, jeho dlhoročná pravá ruka, ktorá veľmi ovplyvnila celé smerovanie snímky. Bravúrne ju stvárnila Kate Winslet. Na prvý pohľad by ste ju v tmavých vlasoch ani nespoznali, o to však je autentickejšia. Spolu s hlavným predstaviteľom Michaelom Fassbenderom sú dokonalí. Radosť počúvať a pozerať.

Podľa Sorkina bolo v jeho živote 5 kľúčových medziľudských konfliktov, a preto sa všetky dlhé konfrontácie snažil postaviť na dialógu. Len podstatných osôb. A bez vaty a klišé.


 

Infobox: Jobs na filmovom plátne

Jobs (2013)
Réžia: J. M. Stern
Scenár: M. Whiteley
Hudba: J. Debney
Hrajú: A. Kutcher, A. O'Reilly, J. Gad, D. Mulroney
Rozpočet: 12 miliónov dolárov
Tržby: 36 miliónov dolárov

Steve Jobs (2015)
Réžia: D. Boyle
Predloha: kniha od W. Isaacsona
Scenár: A. Sorkin
Hudba: D. Pemberton
Hrajú: M. Fassbender, K. Winslet, S. Rogen, J. Daniels
Rozpočet: 30 miliónov dolárov
Tržby zatiaľ: 17 miliónov dolárov



 

01 - Modified: 2007-11-07 12:04:00 - Feat.: 0 - Title: General Motors v 3. štvrťroku vykázal rekordnú stratu 39 mld. USD
01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:58