StoryEditor

Pri nahých ženách som sa oťukal, hovorí Roden v úlohe Saudka

19.01.2015, 12:19
Autor:
Idnes.czIdnes.cz

Dcéry, manželky, milenky, sexuálne priateľky, intelektuálne obdivovateľky. Ženy, ktoré obklopujú fotografa, hlavného hrdinu filmu, ktorý je už aj v našich kinách. Hrá ho Karel Roden a netají, že predobrazom jeho postavy sa stal skutočný svetoznámy fotograf Jan Saudek.

Horúca komédia s erotickými prvkami - tak prezývajú tvorcovia snímku Fotograf. Scenár písala jeho režisérka Irena Pavlásková spoločne s Janom Saudkom, ktorý sa na plátne tiež nakrátko objaví. Svorne síce tvrdia, že rozprávajú vymyslený príbeh len voľne inšpirovaný niektorými kľúčovými motívmi z umelcovho búrlivého života, v úvode a v závere ale tak trochu priznávajú farbu, keď sa "v civile" stretnú pred kamerou Saudek s Rodenom. Je to Saudek, a predsa nie je. Pri nakrúcaní scény z vernisáže Saudkových obrazov sa Roden smial otázke, či napodobňuje fotografov účes: "Ale vôbec nie, nehrám jeho kópiu, proste som sa rozstrapatil." Herec štyrikrát nominovaný na Českého leva získal sošku za titulnú rolu v snímke Hlídač č. 47 a môžme sa staviť, že prinajmenšom ďalšiu nomináciu mu na budúci rok prinesie tiež Fotograf.


    
V úvode filmu hovoríte Janovi Saudkovi, že o ňom chcete vedieť pravdu. Dozvedeli ste sa ju?
Dozvedel som sa len to, čo pán Saudek chcel, aby som sa dozvedel. Podľa mňa je pán Saudek plachý a vlastne hanblivý človek, ktorý svoje rozpaky a svoje slabiny zakrýva vlastnými extrovertnými výstupmi. Je to jeho obrana.

Nájdeme tú sľubovanú pravdu o Saudkovi aj vo filme? A ak áno, v čom spočíva?
Ja neviem, čo myslíte. Akú pravdu? To, že sa mu páčia korpulentné dámy? To, že nie je schopný si sám viesť účtovanie a že sa nerád baví s úradníkmi? Že je dôverčivý k ženám, znova a znova? Ja si myslím, že pravdy sa o pánovi Saudkovi vo filme dozvieme dosť, ale nie zďaleka celú. Možno by to veľa ľudí zaujímalo.

Sám Saudek v prológu filmu tvrdí, že ľudí zaujíma viac "fantázia", než skutočnosť.
Dalo by sa asi niečo vymyslieť, ale pravda by to rovnako nebola, len dohady. A nie som si istý, či by to bolo voči nemu fér.

Aká teda tá pravda je? Že sa Saudek rád predvádza, no vnútri je pritom osamelý? To snáď každý, nie je to málo?
Ako málo? Byť osamelý alebo sa cítiť osamelý, to nie je nič príjemné. Ja neviem, prečo ľudia dnes toľko túžia po pikantnosti a všetko je im málo. Prečo vôbec potrebujú bulvárne lži. Keby vedeli, koľkým ľuďom tieto vymyslené výplody ublížia natoľko, že sa z toho len ťažko dostávajú.



Dobre, skúsim inú stránku Saudkovej osobnosti, ako ju film naznačuje. Navonok síce ženy zvádza, ale v skutočnosti u nich hľadá bezpečie ako u mamičky. Je to tak?
To si myslím, že je celkom bežná vec.

Film priznáva voľnú inšpiráciu osudmi Jana Saudka, ale pritom dosť presne odkazuje na skutočnosť, dokonca aj mená mení transparentne, ako Ráchel miesto Sáry. Môže podľa vás vyvolať polemiky, protesty - a pripúšťali ste si tú možnosť?
Áno, môže. A áno, pripúšťal som si to.

Páči sa mi, že váš Fotograf nie je imitácia ani karikatúra, napriek tomu tam istá podobnosť je. Ako by ste ju opísali vy?
Tomu nerozumiem. Ako mám opísať podobnosť? Ak tam nejaká naozaj je, tak som rád. Vždy, keď som sa z natáčania Fotografa vrátil domov, mal som pocit, že sa mi to všetko len zdalo. Je mi to tak vzdialené. Ale možno práve to ma na filme zaujímalo. Zabudnúť, aký som ja.

Podľa mňa je váš filmový Jan iný typ pózera ako Saudek, skôr odzbrojuje, než poburuje. To bol váš zámer?
Ja mám pocit, že sám pán Saudek skôr odzbrojuje, než poburuje. Alebo nie?

Vo filme sa vyskytuje veľa erotických scén, ktoré však pôsobia úplne prirodzene. Stále obklopený nahými barokovými vnadami - ako ste si na to zvykali?
Je pravda, že zo začiatku som sa hanbil. Ale potom som si zvykol a po čase už mi to ani nedošlo. Oťukal som sa.

Prevažovali rozpaky, zvedavosť alebo pobavenie?
Rozpaky.



Vlastne to isté sa týka hŕby vulgarizmov, ktoré vaša postava používa. To nie je práve váš štýl, bránili ste sa im? Hovoríte ich až s chlapčenskou ľahkosťou.
Nie, nebránil som sa im. Patria tam! A je lepšie ich vyslovovať s ľahkosťou ako nejako tvrdšie. Aspoň si to myslím.

Váš Fotograf si čarovne uťahuje zo snobov a z kritikov. Zdieľate jeho názor?
Zdieľam. Podľa mňa by kritika mala pomáhať, nie ubližovať. A hrať sa na niečo, to tiež nie je nič moc.

Ruku na srdce: ako sa vám páči umelecká tvorba Jana Saudka? Kúpili by ste si niektoré z jeho diel?
To je ale otázka - naozaj si myslíte, že by som mohol odpovedať, že sa mi nepáčia a že by som si nikdy nič nekúpil? Ale s vekom som viac a viac úprimný a netrápi ma, čo si kto o mne pomyslí. Ja mám rád niektoré Janove fotografie, a veľmi! Má pre to cit a dajú sa v nich vidieť príbehy.

Poučil vás Saudek o fotografii alebo ako väčšina smrteľníkov ďalej fotíte mobilom?
Ja náhodou rád fotím a nielen mobilom. Mám aj normálne fotoaparáty, raz za čas ma to chytí a potom sa zo mňa stane naozaj niečo ako fotograf.

Hrať legendu je pocta, hrať žijúcu legendu skôr nočná mora, nie? Alebo je to proste práca ako práca?
V našom povolaní neexistuje práca ako práca. Nebolo úplne ľahké túto rolu prijať, ja sa totiž nerád púšťam do niečoho, čomu by som mohol ublížiť, a mal som pocit, že nie som práve ideálnym predstaviteľom Saudka.

Nenapadlo vás niekedy, že by Jan Saudek mohol vyhlásiť: Tak to nebolo, taký nie som, premietanie filmu nepovolím?
Ani nie, pravdupovediac som túto stránku veci neriešil. Ani mi to neprináleží.

A čo keby sa raz nakrúcal váš osud, životný príbeh herca Karla Rodena - kto by vás mal na plátne predstavovať?
Je mi to jedno. Ale neviem, prečo by sa mal môj životopis točiť.

Prečo podľa vás pôjdu ľudia na Fotografa do kina? Čakajú od Saudkovho mena dráždivosť, senzáciu alebo ich naozaj zaujíma osud umelca?
Ja si myslím, že zohrá rolu všetko, čo ste práve teraz sama vymenovala.


Snímky: arhív filmu


Dovoľte mi malú špekuláciu: s Janom Saudkom máte spoločnú vlastnosť, že nechcete, aby svet vedel, aký naozaj ste. Mýlim sa?
Neviem, ako to má pán Saudek. Neviem tiež, aký svet máte na mysli. Niektorý svet už to vie, iný svet o to nestojí, ďalšiemu svetu je to myslím celkom jedno a tomu svetu, ktorý po tom baží, by som asi nemal chuť čokoľvek o sebe hovoriť. Tento svet si vystačí so špekuláciami.

Môžete vyhlásiť, že teraz o Janovi Saudkovi viete viac než pred filmom a viac, než je vo filme?
Myslím si, že viem o pánovi Saudkovi viac, ako som vedel pred filmom, myslím si tiež, že už o ňom viem viac, ako je vo filme, ale tiež nemusím mať pravdu.

A keď teda viete viac, prezradíte to?
A prečo by som to robil?

Mirka Spáčilová, idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bitku nahrali na mobil
01 - Modified: 2017-07-03 12:24:58 - Feat.: - Title: Každý, kto má smartfón, si myslí, že môže fotiť módu, tvrdí známy taliansky fotograf 02 - Modified: 2016-03-04 12:13:12 - Feat.: - Title: 10 spôsobov, ako si privyrobiť popri práci 03 - Modified: 2015-06-11 13:43:45 - Feat.: - Title: Zomrel muž, čo svetu ukázal Černobyľ. Krátko po katastrofe 04 - Modified: 2015-05-25 22:05:01 - Feat.: - Title: Fotograf koní žije v koniarni. Po rekonštrukcii je z nej skvelý mezonet 05 - Modified: 2015-05-25 16:43:20 - Feat.: - Title: Unikátne fotky z podzemia. Pozrite si príbeh montrealského metra
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:15