StoryEditor

Najprv jej príbeh ocenili ako knihu roka, teraz natočia aj film

02.08.2015, 20:43
Autor:
TASRTASR
Slovenská režisérka Iveta Grófová začne už na budúci týždeň nakrúcať svoj v poradí druhý dlhometrážny film s názvom Piata loď.

Film vznikne na motívy rovnomenného úspešného románu Moniky Kompaníkovej, informoval PR manažér filmu Mário Gešvantner.

Piata loď je príbehom detského dobrodružstva, svet dospelých videný detským pohľadom i s tým, čo dospelí nevidia. Je o deťoch, ktoré sa cítia viac v bezpečí na ulici ako doma, hľadajú záchranné člny medzi rozprávkou a drsnou realitou. "Spracovanie príbehu bude plné živých a dynamických obrazov, nebudú v ňom chýbať úsmevné detské dialógy a situácie, ktoré sú prirodzene prítomné aj v drsnejšom prostredí," uviedla režisérka Iveta Grófová, ktorá má na svojom konte viacero dokumentárnych filmov. Jej hraný debut Až do mesta Aš z roku 2012 získal viacero domácich i zahraničných ocenení, bol tiež slovenským nominantom na Oscara 2012 v kategórii cudzojazyčných filmov.

Román Piata loď získal v roku 2011 ocenenie Anasoft litera pre najlepšiu slovenskú knihu, vyšiel v zahraničí vo viacerých prekladoch a samotná autorka konzultovala prípravu filmu s režisérkou. "Veríme, že tak, ako bola úspešná kniha, zaznamená aj samotný film úspech v širokom diváckom okolí. Príbeh rozporu detského a dospelého pohľadu na realitu, vzťah mladej matky a dcéry a taktiež bytostná potreba vytvoriť fungujúcu rodinu sú témy, ktoré dokážu osloviť diváka na Slovensku i za jeho hranicami," naznačuje ambíciu filmu producentka Katarína Krnáčová zo spoločnosti Hulapa film.

Film vzniká na Slovensku v koprodukcii s Českom a Maďarskom s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu SR, MEDIA Programme a Státního fondu kinematografie ČR. Pod scenár sa okrem samotnej režisérky podpísal Marek Leščák, za kamerou bude stáť Denisa Buranová. Premiéra snímky je naplánovaná na druhú polovicu budúceho roka. 

01 - Modified: 2007-08-08 15:47:52 - Feat.: 0 - Title: SARIO odmieta, že zmluva bola pre Trenčín nevýhodná
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:40