StoryEditor

Ples v opere otvorí legendárny spevák Paul Young

20.12.2015, 18:16
Autor:
TASRTASR

Ples v opere otvorí úderom na gong opäť muž. Svoje najväčšie hity v historickej budove Slovenského národného divadla zaspieva 9. januára 2016 hviezda hudobnej scény Paul Young.

Známy hudobník začínal ako klavirista a basgitarista, no jeho život i kariéru nakoniec ovplyvnila veľká láska k spevu. Celým menom Paul Antony Young bude po Rickovi Astleym či Lise Stansfield ďalšou hviezdou svetového mena, ktorá slávnostným úderom na gong otvorí už 16. dobročinný Ples v opere. Už 59-ročný Paul si hitmi ako Wherever I Lay My Hat či Every Time You Go Away podmanil celý svet. Úspech dosiahol najmä svojím špecifickým barytónovým hlasom. Ako jeden z mála hudobníkov sa vo svojej tvorbe okrem popu zameriaval na žáner tzv. bieleho soulu. Vydal osem štúdiových albumov, množstvo singlov a spolupracoval s veľkými menami hudobnej scény, ako sú napríklad Stevie Wonder alebo Zucchero. Ich spoločný hit Senzana Donna poznajú dodnes všetky generácie po celom svete.

Britskému hudobníkovi je blízka i charita. V roku 1984 bol členom legendárnej formácie Band Aid, ktorú zostavil Bob Geldof na podporu hladomorom trápenej Etiópie. Spoločne naspievaný hit dvadsiatky britských, amerických a írskych hudobníkov Do They Know It's Christmas?, v ktorom Paul naspieval úvodné tóny, zožal obrovský úspech na celom svete a jeho cover verzie prespievalo množstvo známych muzikantov.

Aj v tomto roku absolvoval Paul Young množstvo charitatívnych koncertov, ktorých výťažky smerovali na pomoc chorým deťom. Dobročinný 16. ples v opere venuje celý výťažok od hostí nadchádzajúceho ročníka nadácii Socia na zriadenie a prevádzku 4. centra včasnej intervencie na Slovensku. Centrum, ktoré pomáha rodinám s deťmi s poruchami vývinu, pribudne v Banskej Bystrici.  „Považujeme za veľmi cenné mať na Plese v opere hviezdu svetového mena, ktorej je tak blízka myšlienka dobročinnosti. Verím, že pre hostí plesu bude vystúpenie Paula Younga jedinečným zážitkom,“ dodáva riaditeľka Plesu v opere Andrea Cocherová. 

Kým v susednej Českej republike je Centier včasnej prevencie 47 a prvé z nich nedávno oslávilo 25. výročie od svojho založenia, na Slovensku fungujú centrá len tri – Bratislave, Prešove a Žiline. Všetky vznikli v tomto roku. Primárnym cieľom CVI je poskytovať odborné služby a pomoc rodinám s deťmi do sedem rokov, ktorých vývin je z rôznych dôvodov ohrozený či oneskorený. Filozofia centier vychádza z predpokladu, že práve rodina je tým najvhodnejším miestom pre rast a výchovu detí. Skúsený tím odborníkov centier pomáha nielen podporovať vývin dieťaťa a jeho rodinu, ale snaží sa aj o ich lepšie začlenenie do spoločnosti. Bezplatne ponúka sprevádzanie a poradenské služby sociálneho pracovníka, fyzioterapeuta, špeciálneho a liečebného pedagóga, psychológa či logopéda. Iniciátorom vzniku troch existujúcich centier na Slovensku je Socia - Nadácia na podporu sociálnych zmien. 

Ples v opere začal písať svoju históriu v roku 2001. Na začiatku bol zámer nadviazať na plesovú tradíciu, ktorá sa pestovala v mestách po celom Slovensku. Dnes predstavuje nielen spojenie spoločenskej elegancie, vysokého kultúrneho zážitku, ale neodmysliteľne k nemu patrí aj jeho dobročinné poslanie.

 


 

01 - Modified: 2020-05-28 14:32:07 - Feat.: - Title: Ples v opere nekončí. Spolu s jeho riaditeľkou považujeme za záväzok túto tradíciu udržať, hovoria organizátori 02 - Modified: 2020-01-13 07:19:33 - Feat.: - Title: Tie najmilšie prekvapenia z Plesu v opere: Tehotenské brušká ale aj pôvab krásnej bacuľky 03 - Modified: 2020-01-12 09:52:45 - Feat.: - Title: Tohtoročný Ples v opere: Pozrite si tie najkrajšie ženské róby 04 - Modified: 2019-11-05 15:28:35 - Feat.: - Title: Ples v opere oslávi 20 rokov. Na jeho príprave pracujeme celý rok, hovorí Peter Princ z Monarchu 05 - Modified: 2019-01-12 20:02:39 - Feat.: - Title: Ples v opere 2019: Prvé ukážky rób, v ktorých sa predviedli slovenské osobnosti
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 10:24