StoryEditor

Predzvesť Oscarov. Britské ceny ovládla sci-fi dráma Gravitácia

16.02.2014, 22:07
Autor:
stlstliHNediHNed
Pozrite si, ako dopadlo udeľovanie cien Bafta, ktoré sú tiež predzvesťou marcových Oscarov.

Najúspešnejším filmom slávnostného udeľovania cien Bafta v anglickom Londýne sa stal britský projekt Gravitácia. Film režiséra Alfonsa Cuaróna premenil šesť z 11 nominácií a získal tak cenu pre najlepšiu réžiu, najlepšiu kameru (Emmanuel Lubezki), najlepšiu hudbu (Steav Price) najlepší zvuk, najlepšie vizuálne efekty a najlepší britský film.





Hlavnú cenu večera si však prebral Steve McQueen. Jeho snímka 12 rokov otrokom sa stala najlepším filmom uplynulého roka. Cenu prevzral aj producent filmu Brad Pitt, ktorý si vo filme tiež zahral. Spolu s ním sa na červenom koberci objavila aj Angelina Jolie. Film si však odniesol aj ďalšiu dôležitú cenu. Najlepším hercom akademici ocenili Chiwetela Ejiofora ako predstaviteľa slobodného newyorského černocha Solomona Northupa, ktorý bol v roku 1841 unesený na plantáž, odkiaľ sa dvanásť rokov snažil vrátiť k rodine. Tridsaťšesťročný britský herec pri odovzdávaní cien poďakoval režisérovi snímky za to, že príbeh preniesol na filmové plátno. "Je to tvoje. Nechám si to - tak dobrý som chlapík - ale je to tvoje," vyhlásil počas slávnostného ceremoniálu.
 





Neočakávane však bola ocenená kategória najlepší herec vo vedľajšej úlohe, kde triumfoval Barkhad Abdi (Kapitán Phillips: Prepadnutie lode Alabama)

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe sa stala Cate Blanchett za životný výkon vo filme Woodyho Allena Jasmínine slzy. Je to rola manželky, ktorá žije v prepychu do doby, než jej muža odsúdia do väzenia za podvody. Blanchett cenu venovala hercovi Philipovi Seymourovi Hoffmanovi, ktorý zomrel pred necelým mesiacom, zrejme po predávkovaní drogami.





V kategórii najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe triumfovala herečka Jennifer Lawrence za úlohu Špinavý trik (na ceremoniále sa nezúčastnila). Ten uspel aj v kategórii najlepší pôvodný scenár a najlepšie masky.





Dokonca aj snímka Veľký Gatsby získala dve ceny - za kostýmy a výpravu. Jej hlavný predstaviteľ, herec Leonardo DiCaprio však ostal bez ceny. Rovnako ako aj film, v ktorom sa tento rok objavil. Vlk z Wall Street režiséra Martina Scorseseho nezískal ani jednu cenu.

Najlepším neanglickým filmom sa stala Veľká nádhera. Najlepší adaptovaný scenár má film Philomena, film Rivali zase najlepší strih (na červenom koberci sa objavil aj Niki Lauda) a najlepším animovaným filmom je snímka Ľadové kráľovstvo.

01 - Modified: 2006-01-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát najviac pomáha automobilkám
01 - Modified: 2024-03-28 21:29:00 - Feat.: - Title: Christopher Nolan a jeho žena Emma Thomasová dostanú Rad britského impéria 02 - Modified: 2023-10-10 10:14:54 - Feat.: - Title: KVÍZ Otestujte sa, čo viete o oscarovom hercovi a sex symbole Paulovi Newmanovi 03 - Modified: 2023-08-15 05:52:00 - Feat.: - Title: Alejandro Iňárritu, mexický oscarový režisér, dnes slávi šesťdesiatku 04 - Modified: 2023-01-24 14:31:55 - Feat.: - Title: Toto sú nominácie na tohtoročné Oscary. Zlatú sošku môže získať aj film s minimálnym rozpočtom či animák o penisoch 05 - Modified: 2022-11-09 10:05:55 - Feat.: - Title: Hollywodsky herec Sean Penn daroval svojho Oscara ukrajinskému prezidentovi Zelenskému
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 08:43