StoryEditor

Hudba 2016: Nový David Bowie, veľa popu a oscaroví hudobníci u nás

08.01.2016, 23:00
Nepochybne nás čaká silný rok. Bude plný očakávaných albumových noviniek a koncertov, ktoré si verejnosť ani kritici nenechajú ujsť.

Počas roka pripravuje svoj návrat viacero známych mien, o ktorých budeme v priebehu roka určite písať. Dôkazom toho, že nás čaká skutočne albumový rok, je aj prvý mesiac roku 2016. Včera svoj album predstavil David Bowie a nasledovať ho budú Elton John, Katy Perry, Lady Gaga či slovenská skupina Fallgrapp. Tento rok sa nesie aj v znamení viacerých očakávaných koncertov. Na aké albumy a koncerty sa teda môžeme tešiť v priebehu tohto roka? 
 

David Bowie – Blackstar
Album, ktorý si od niektorých magazínov vyslúžil titul najočakávanejší, vychádza práve dnes, pri príležitosti jeho 69. narodenín. Už 25. sólový album v poradí obsahuje sedem piesní a dva single, ktoré už vyšli  a boli, podobne ako celý album, prijaté s uznaním. Jedno z vyhlásení znie: „Ide o najextrémnejší album Bowieho kariéry.“ Pracoval na ňom s množstvom ľudí.

Elton John – Wonderful Crazy Night
Britský spevák a skladateľ prinesie vo februári prvý album po 10 rokoch, v poradí už 32. Produkciu albumu majú na starosti samotný Elton John a americký producent a skladateľ T Bone Burnett. Texty napísal Bernie Taupin, spevákov spoluautor, s ktorým spolupracuje už takmer päť desaťročí. Vyšiel  už singel Looking Up, ktorý 68-ročný zástanca gejov a bojovník proti aidsu zverejnil v októbri.

Nový album Katy Perry
Americká speváčka Katy Perry si z roka na rok buduje dominantné postavenie v popových rebríčkoch, o čom svedčí aj fakt, že je najlepšie zarábajúcou speváčkou uplynulého roku, keď na pomyselnom tróne vystriedala Beyoncé. Koniec roka 2015 znamenal aj koniec jej úspešnej Prismatic World Tour a speváčkin manažér oznámil, že Katy sa už sústredí na nahrávanie nového albumu a plánuje tráviť oveľa viac času v štúdiu. Katy sa k pripravovanému albumu vyjadrila iba stručne, pretože celý proces je len na svojom začiatku.

Nový album Lady Gaga
Novým albumom by sa však mala opäť vrátiť k modernému soundu a perspektívne priniesť na pódiá éru diska. Na albume by sa malo podieľať viacero úspešných  hudobných mien, z ktorých najvýraznejším je producent RedOne, ktorý stojí za jej hitmi ako sú Just Dance alebo Poker Face. Na albume sa podieľa aj textárka a skladateľka Diane Warren, ktorá s Lady Gaga spolupracovala napríklad pri vydaní piesne Till It Happens to You, ktorá je venovaná obetiam sexuálneho násilia.

Nový album Fallgrapp
Názov skupiny, ktorá ešte pred dvomi rokmi bola širokej slovenskej verejnosti absolútne neznáma. Juraj „Jureš“ Líška však v tomto období začal formovať pestrú zmes hudobníkov, z ktorej vznikla skupina Fallgrapp. Na slovenskú scénu priniesli nový sound a prepracované live vystúpenia. Ich debutový album Rieka, plný inštrumentálnych prvkov a podmanivého spevu, ich vyniesol až na vrchol odovzdávania hudobných cien Radio_Head Awards. Samotný Juraj hovorí o chystanom albume ako posune vpred, čo sa týka kvality zvukovej stránky. Album by mal zároveň obsahovať viacero piesní so speváckym sprievodom a objaviť by sa mali aj zahraničné speváčky.

Sia – This Is Acting
Začiatkom roku 2016 by mal uzrieť svetlo sveta očakávaný siedmy album austrálskej speváčky Sia. Speváčka, ktorá sa podpísala pod niekoľko úspešných hitov ako singwriter pre hviezdy ako Shakira, Rihanna či Christina Aquilera, s veľkou pravdepodobnosťou staví opäť na svoj výrazný prenikavý hlas. Samotná speváčka označila album ako viac „popový“ ako jej predošlá tvorba. Titulná skladba albumu Alive bola pôvodne napísaná pre speváčku Adele.

Rihanna – ANTI
Dátumov zverejnenia už bolo viac. Fanúšikovia zvodnej speváčky, ktorá sa svojou tvorbou dostala na pomyselný post „popovej princeznej“, si tak budú musieť počkať. Zdroje zo speváčkinho okolia tvrdia, že Rihanna má nahratých viac ako 25 skladieb a stále nahráva ďalšie, takže vo svojom úsilí rozhodne nepoľavuje.

Iggy Azelea – Digital Distortion
Album by sa mal niesť v podobne modernom duchu ako jeho predchodca. Rapperka dokonca zrušila celosvetové turné The Great Escape Tour, vraj z dôvodu, aby sa mohla plne koncentrovať na tvorbu nového albumu. Podľa tweetu, ktorý speváčka uverejnila na sociálnej sieti, by mal prísť pred úvodným singlom z albumu takzvaný buzz track, ktorý by mal fanúšikom ukázať, v akých rytmoch sa bude niesť celý album.

Kanye West – SWISH
Albumom nepochybne rezonujúcim v hudobných kuloároch je pripravovaný v poradí siedmy album pod taktovkou Kanyeho Westa. Tento extravagantný spevák, rapper, hudobný producent či módny návrhár je známy svojou osobitosťou a nepredvídateľným štýlom určujúcim trendy. Sound jeho predošlých albumov sa niesol v duchu zmesi r&b, hip-hopu, elektronickej, ale aj klasickej hudby. Kanye informácie o svojom ďalšom hudobnom kúsku úspešne tají, avšak vo vyjadreniach o ňom hovorí ako o čoraz lepšom a lepšom každý týždeň.

Daughter – Not to Disappear
V roku 2016 vydáva svoj album aj londýnske trio v zložení Elena Tonra, Igor Haefeli a Remi Aquilella. Mal by byť výrazným posunom tak zo zvukovej, ako aj lyrickej stránky, no kapela si napriek tomu zachováva svoj prednes a štýl. Fanúšikovia sa môžu tešiť aj na minifilm, pozostávajúci z troch častí, z ktorých každá prislúcha jednej piesni z albumu. Debutová Doing The Right Thing je jednou z nich a na výrobe sa podieľali režiséri Iain Forsyth a Jane Pollard.


KONCERTY

Ennio Morricone
19. január, Zimný štadión O. Nepelu, Bratislava
Ennio Morricone sa preslávil hlavne hudbou k westernom. Celkovo však skomponoval hudbu k viac ako 500 filmom a seriálom. Ako hovoria kritici, jeho hudba často predbehla aj samotný film, ku ktorému bola vytvorená. Za svoju filmovú hudbu získal veľa svetových ocenení. Jedno z najdôležitejších je určite Oscar za celoživotné dielo, ktorý v dejinách udeľovania týchto cien dostal Morricone ako jediný hudobný skladateľ.
 

Eros Ramazzotti
15. marec, Zimný štadión O. Nepelu, Bratislava
Ikona nielen talianskej hudby je na turné s názvom Perfetto. Viaže sa k vydaniu Erosovho albumu s rovnomenným názvom, ktorý vyšiel minulý rok a hneď sa stal multiplatinovým. Navyše sa umiestnil v top ten rebríčku najpredávanejších albumov vo viac ako 60 krajinách sveta. Eros počas tejto časti turné navštívi 28 európskych miest.

Habera a Team
slovenské turné 1. – 16. máj
Hoci sa ich posledné turné volalo FINAL TOUR a navštívilo ho viac ako 100 000 návštevníkov, sú späť. Lebo ako hovorí Paľo Habera, každé turné je ich posledné. Predstavia sa v piatich slovenských a v 10 českých mestách.

Hans Zimmer
5. máj, Zimný štadión O. Nepelu, Bratislava
Držiteľ filmového Oscara, dvoch Zlatých glóbusov, štyroch cien Grammy a množstva ďalších ocenení zavíta po prvýkrát k nám. Hudbu z filmov Piráti z Karibiku, Leví Kráľ, Gladiátor, Da Vinciho kód, Amazing Spider-Man, Temný rytier či Počiatok predvedie spolu s 26 členným orchestrom a 20 členným zborom.

Roxette
30. jún, Zimný štadión O. Nepelu, Bratislava
Európske pódiá obehnú v rámci XXX – The 30th Anniversary Tour, ktorým Marie Fredriksson a Per Gessle oslavujú 30 rokov na scéne. Kapela vznikla pred 30 rokmi, ale ich kariéru prerušili v roku 2002 zdravotné problémy Marie Fredriksson, ktorej našli nádor na mozgu. Comebackové vystúpenie absolvovali v roku 2009 a vystúpenie sa ušlo aj Slovákom, pred piatimi rokmi vystúpili v Košiciach.

José Carreras
8. december, Zimný štadión O. Nepelu
Hviezdny tenor s nálepkou „the nicest man in opera“, teda „najmilší človek v opernom svete“, José Carreras oslávil v roku 2014 svoj senzačný návrat na opernú scénu titulnou rolou v novej opere El Juez (Sudca). Standing ovation, vypredané predstavenia a kritiky píšuce o „comebacku snov“ sprevádzali jeho návrat na operné pódiá po takmer osemročnej odmlke. Tento hudobný génius, rodák z Barcelony, má vo svojom repertoári okolo 600 titulov rôznych štýlov od barokovej po súčasnú hudbu a viac ako 60 opier. 

 


 

01 - Modified: 2008-01-01 20:18:47 - Feat.: 0 - Title: Anketa
01 - Modified: 2022-01-31 10:16:11 - Feat.: - Title: Kauza Spotify graduje, spoločnosť opúšťajú hudobné legendy. Čo sa deje? 02 - Modified: 2022-01-07 09:45:58 - Feat.: - Title: Opäť môžeš ísť do kina, na koncert či do divadla: Od pondelka budú povolené v režime OP kultúrne podujatia 03 - Modified: 2021-11-15 07:09:27 - Feat.: - Title: Tereza Mašková: Štve ma porovnávanie na sociálnych sieťach. Do očí ti nikto nepovie, že vyzeráš hrozne 04 - Modified: 2021-09-29 09:46:00 - Feat.: - Title: Track, ktorý ťa roztancuje. Moja reč, Sendrejovci a Vec predstavili nový klip na „Khale jakha, khale bala“ 05 - Modified: 2021-09-28 07:59:39 - Feat.: - Title: Mal zneužívať deti a ženy. Spevák R. Kelly je vinný, hrozí mu doživotie
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:38