StoryEditor

Adela spravila historický rekord, OTO ovládli redaktori Markízy

14.03.2015, 23:01
Autor:
lucluc

Dojímavý, vtipný a miestami rozpačitý večer. Taký bol 15. ročník projektu Osobnosť televíznej obrazovky. Program v réžii Petra Ňunéza a pod moderátorskou taktovkou Adely Banášovej a Mateja "Sajfu" Cifru trval tri hodiny a priniesol aj niekoľko prekvapivých momentov.

Tým prvým bolo, najmä pre samotnú moderátorku Adelu Banášovú, udeľovanie ceny pre najlepšieho moderátora/moderátorku televíznych programov. Pretože stojac na pódiu ako moderátorka, cenu z rúk Evy Mázikovej aj sama prebrala a porazila Andreja Bičana a Marcela Forgáča. Rovnaká situácia sa potom zopakovala aj o tri hodiny neskôr, keď oveľa prekvapenejšia Adela Banášová preberela aj Absolútneho OTA, teda pre osobnosť s najväčším počtom hlasov od divákov. A aj večne pohotová moderátorka, sa neubránila dojatiu. "Od začiatku prenosu som mala veľmi čudný pocit, lebo podľa mňa som to nemala moderovať v tejto celej konštelácii. Už pri tej prvej cene mi to bolo také čudné, a teraz už je toho veľa ... Ale milí diváci, nezaslúžite si, aby som mala výčitky z toho, že je toho veľa..... A chcela by som túto cenu venovať mojej starej mame, ktorá to pred tromi dňami definitívne zabalila a ktorá so mnou vždy intenzívne preberala bulvár a všetky veci okolo, babi, myslím, že by si bola veľmi rada," povedala počas preberania poslednej ceny večera a s deviatou soškou OTO vo svojej kariére predbehla doterajšiu rekordmanku herečku Zdenu Studenkovú. 
 

 

 


Počas uplynulého roka sa však objavovala na obrazovkách troch televízií. Na Markíze uvádzala Chart show, na RTVS bola súčasťou relácie Milujem Slovensko a TA3 vysiela jej Trocha inak s Adelou Banášovou, rozhovory s osobnosťami zo Slovenského národného divadla. 

Moderátorské a redaktorské kategórie následne vo väčšej miere ovládla televízia Markíza. Najobľúbenejšou redaktorkou spravodajstva sa stala Danica Kleinová a divácky najobľúbenejším športovým redaktorom Peter Varinský. Tomu odovzdávala cenu tenistka Dominika Cibulková s barlami, keďže absolvovala operáciu, a nezabudla pripomenúť svoj nedávny "prešľap". Ďalej sa osobnosťou televíznej publicistiky stal Patrik Herman, ktorý takisto patrí k rekordmanom a odniesol si už svoju piatu sošku. V raperskej nominačnej dokrútke pred udeľovaním cien sa predstavil so svojou kolegyňou Kvetou Horváthovou. Ich spolunominovaný Pavol Fejér sa "experimentu" nezúčastnil. "Povedal si to, čo Rytmus vo svojej piesni," podotkol Sajfa.

 

 


Vo zvyšných spravodajských kategóriách si to televízie rozdelili - v kategórii moderátor spravodajstva uspel Ján Mečiar z TV Joj, najobľúbenejším komentátorom športu je Marcel Merčiak z RTVS. Táto kategória bola pre večer zvlášť dôležitá, pretože išlo v nej aj o divácku podporu dnes už bývalého komentátora RTVS Jána Plesníka. Víťaz Marcel Merčiak ho preto spomenul vo svojej ďakovnej reči. "Dovoľte mi časť tejto ceny venovať mužovi, ktorý bol v tejto kategórii a ktorý bol v kategórii športovej osobnosti televíznej obrazovky nominovaný najčastejšie a ešte žiadneho OTA nezískal. Chcem povedať tak, ako to bolo po francúzsky pred nejakým časom v móde - "Je suis Jean", Janko Plesník - časť toho je aj pre teba, s pevnou vierou, že naše cesty sa nerozišli na dlho."

Nasledovali spevácke a herecké kategórie. Úspech z minulého roka zopakovala Celeste Buckingham, za ktorú cenu prebral jej manažér, pretože sa práve nachádza v USA. Porazila Kristínu a dokonca aj Mariku Gombitovú. V kategórii skupiny si ocenenie odniesla a capella Fragile na čele s Braňom Kostkom. Ten na pódiu obklopený takmer všetkými členmi kapely poďakoval fanúšikom za to, že sú na scéne už 11 rokov a tiež svojej dlhoročnej partnerke a herečke Zdene Studenkovej. 

A potom nastal v programe malý úsek prekvapivých víťazov, ktorý presne reflektoval to, čo ľudí uplynulý rok naozaj bavilo najviac. Spevákom roka sa stal Adam Ďurica. Cenu mu odovzdala Sisa Lelkes Sklovská, tiež s barlami po operácii bedrového kĺbu, a podotkla, že tento výber divákov ju teší. Prekvapený bol aj sám autor hitov ako Neľutujem či Mandolína. "Patrí sa poďakovať. Takže v prvom rade mojej priateľke, rodine, kapele, vydavateľstvu Universal music a všetkým fanúšikom," povedal. Adela nezabudla pripomenúť, že sa Ďurica pred viac ako 10 rokmi objavil v prvej Superstar.

 

 


Následne sa najobľúbenejším hercom stal Juraj Kemka a v kategórii herečka Zuzana Šebová (na selfie snímke s Dominikou Cibulkovou). Obaja herci boli prekvapení. A obaja hrajú na oboch komerčných televíziách. Šebová sa objavuje v jojkárskom Paneláku a na Markíze hviezdi v Hornej Dolnej a v programe Kredenc. Tam hrá aj spomínaný Kemka, ktorý okrem toho stvárňuje rolu úradníka v jojkárskych Divokých koňoch. "Vidíš otec, keby som bol elektrikár, toto domov nedonesiem... v tejto kategórii je to taký prevrat, pretože medzi krásavcami dostal cenu hobit. Ďakujem rodičom, mojej Adriane, všetkým televíziám v tomto malom štáte, dúfam, že sa o mňa pobijú, a divákom."
 

 

 


Posledné kategórie si podelili tri televízie medzi sebou. Seriálom roka sa stalo markizácke Búrlivé víno, V siedmom nebi z Jojky sa stalo programom roka a najúspešnejším zábavným programom Milujem Slovensko z RTVS. A všetky tri programy si na pódiu "užili" svoje zaujímavé momenty.

Tak najprv nastal trápny moment, keď herečka Helena Krajčiová "zúfalo" volala na pódium aj ostatných kolegov zo seriálu Búrlivé víno a tí nešli. Adela teda len stihla vtipne podotknúť, že by to nebolo vhodné, keďže mnohí z nich sa objavujú aj v konkurenčných seriáloch. Cenu za program roka potom odovzdával herec, bojujúci s rakovinou a "panelákový Emil", Juraj Slezáček. Víťazný Vilo Rozboril opäť pripomenul ako jeho relácia pomáha a že práve to je v živote dôležité, lebo všetko ostatné, aj tento večer je len (i keď príjemná, ale) "poľná tráva."

A následne sa podaril jeden z vtipov večera Sajfovi. V momente keď tvorcovia relácie Milujem Slovensko (spolu s Adelou Banášovou) na pódiu ďakovali, spomenuli, že moderátor programu Martin Nikodým to bohužiaľ nestíha. "Moderuje nejaké MDŽ?" pohotovo sa spýtal Sajfa na margo akcií strany Smer. Dorazil až ku koncu programu.
 

 

 


Cenu týždenníka Život získal historik Pavel Dvořák za edíciu dokumentov Hľadanie stratených svetov. Cenu odovzdávala dlhoročná šéfredaktorka týždenníka Život Renáta Klačanská.

O dojímavý koniec sa okrem Adely Banášovej postarala aj speváčka Marika Gombitová, ktorá bola uvedená do Siene slávy. Spomínala aj na svoje začiatky. "Ďakujem, ďakujem, ďakujem... mám veľmi veľkú trému z vášho prijatia a som milo dojatá ... veľké ďakujem patrí Jankovi Lehotskému, ktorý ma objavil, viem, že tu niekde sedí Meky, aj tebe strašne ďakujem, veľké ďakujem patrí aj môjmu dvornému textárovi Kamilovi Peterajovi ... a poďakovala aj ďalším, aj svojím fanúšikom. Jej výber do Siene slávy bol odhlasovaný jednohlasne.

OTO (Osobnosť televíznej obrazovky) je divácka anketa, v ktorej diváci raz ročne hlasujú o svojich najobľúbenejších televíznych osobnostiach a programoch. Jej vyhlasovateľom je týždenník Život, organizátorom agentúra APA. Hlasovanie prebiehalo v dvoch kolách od 25. decembra do 17. februára prostredníctvom webovej stránky alebo anketového lístka, uverejneného v printových médiách.


Víťazi 15. ročníka Osobnosti televíznej obrazovky:
Moderátor/moderátorka televíznych programov: Adela Banášová
Redaktor/redaktorka spravodajstva: Danica Kleinová
Moderátor/moderátorka spravodajstva: Ján Mečiar
Speváčka: Celeste Buckingham
Osobnosť televíznej publicistiky: Patrik Herman
Športový moderátor: Peter Varinský
Športový komentátor: Ján Merčiak
Spevák: Adam Ďurica
Seriál: Búrlivé víno
Herec: Juraj Kemka
Herečka: Zuzana Šebová
Skupina: Fragile
Zábavný program: Milujem Slovensko
Program roka: V siedmom nebi
Absolútny OTO: Adela Banášová

01 - Modified: 2007-04-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Havária stíhačky
01 - Modified: 2020-02-03 07:06:05 - Feat.: - Title: Vyčítali jej, prečo nepodstúpi korekciu nosa. Adela Vinczeová otvorene o plastických operáciách 02 - Modified: 2017-09-01 08:24:48 - Feat.: - Title: Adela Vinczeová: Politike venujeme pozornosť, ktorú si nezaslúži 03 - Modified: 2017-06-22 20:54:02 - Feat.: - Title: Adela Vinczeová: O manželstve už viem všetko 04 - Modified: 2017-06-12 08:03:23 - Feat.: - Title: Adela Banášová je už Vinczeová. Pozrite si fotografie dlhoočakávanej svadby 05 - Modified: 2017-06-10 08:11:40 - Feat.: - Title: Svadba roka. Predstavujeme vám novomanželov Adelu a Viktora!
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 07:24