StoryEditor

10 dôvodov, prečo podľa RTVS sledovať Cyrila a Metoda (video)

06.07.2013, 00:00
Autor:
stlstl
Dokument Apoštoli Slovanov, ktorý sa začína vysielať dnes večer, sa tvári ako ambiciózny projekt Slovenskej televízie.

V týchto dňoch si pripomíname 1150. výročie príchodu solúnskych vierozvestcov Cyrila a Metoda na naše územie. Slovenská televízia pripravila pri tejto príležitosti dokument v réžii českého režiséra Petra Nikolaeva, ktorý štartuje už dnes večer. Pozrite sa, čím chce verejnoprávna televízia predať svoj projekt divákom.





1. Seriál prináša výpravné spracovanie historicky a nábožensky veľmi citlivej témy, nachádza ekumenickú rovnováhu za aktívnej účasti cirkví, reprezentujúcich viac než 1,35 miliardy veriacich.

2. Na projekte pracoval skúsený tím, ktorý realizoval desiatky obdobných projektov, v čele s uznávaným režisérom Petrom Nikolaevom.

3. Téma je pojatá paneurópsky a do úvahy sú brané aj historické udalosti a fakty, dôležité pre ostatné národy, ako sú Bulhari, Poliaci, Rusi, Macedónci, Srbi či Gréci. Projekt bol taktiež s pozitívnym ohlasom predstavený Jeho všesvätosti Bartolomejovi - arcibiskupovi Konštantínopola, Nového Ríma a ekumenickému patriarchovi, predsedajúcemu arcibiskupovi svetovej Pravoslávnej cirkvi.

4. Na obrazovky prichádza svetovo uznávaný a moderný formát v štýle a kvalite zahraničných produkcií, akými sú BBC, ZDF a iné.

5. Projekt bol pripravovaný pod záštitou významných osobností spoločenského, vedeckého a politického života.

6. Dokudráma je z dvoch tretín financovaná partnermi projektu.

7. Kvalita je garantovaná špeciálne zostaveným odborným tímom, zloženým z historikov a zástupcov cirkvi. Odborní garanti: doc. Mgr. Jaroslav Šebek, Ph. D. (Akademie věd ČR), doc. PhDr. Luděk Galuška, CSc. (MZM – archeológ), PhDr., Dr.h.c. Vladimír Vavřínek, CSc. (byzantológ), Prof. PhDr. Tatiana Štefanovičová, CSc (historička - Slovenská akadémia vied), Mgr. Eduard Neupauer, Ph. D. (byzantológ). Externý odborný garant: Prof. PhDr. Petr Piťha, CSc. (exminister školstva ČR, ocenený medailou Za zásluhy o štát v oblasti vedy, výchovy a školstva, Medailou J.A. Komenského – Unesco a New Europe Price). Poradcovia pre náboženskú tematiku: Mgr. Josef Hauzar, Mgr. Ondřej Chrást, Mgr. Josef Kořenek.

8. Projekt je previazaný na ďalšie dianie spoločenského, kultúrneho, náboženského a politického života.

9. Nezaoberá sa iba cyrilometodským odkazom, ale hľadá aj politické a náboženské súvislosti a snaží sa divákovi objasniť charaktery postáv a dôvody ich skutkov.

10. Mapuje celý život Cyrila a Metoda od ich detstva, až po smrť a odkaz.

Ako tento výpravný dokument ocenia aj samotní diváci, ukáže čas.

Pozrite si, ako sa film vyrábal


VIDEO: Vizuálne efekty vo filme Apoštoli Slovanov

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 01:30