StoryEditor

Škola Zahy Hadid je najlepšou britskou stavbou roka (foto)

03.10.2011, 10:16
Autor:
ČTKČTK
Jej stavby patria medzi najznámejšie na svete. Architektka Zaha Hadid opäť získala prestížnu Stirlingovu cenu za najlepšiu britskú stavu roka. Súťaž vyhrala s budovu školy Evelyn Grace Academy v londýnskej štvrti Brixton.

Najlepší britskou stavbou roka 2011 sa stala futuristická budova školy v južnom Londýne, ktorú navrhla architektka Zaha Hadid. Tá sa tak stala druhýkrát v rade nositeľkou prestížnej Stirlingovy ceny, keď vo finále porazila aj favorizovaný ateliér Michaela Hopkinsa, ktorý súťažil so stavbou velodromu pre olympijské hry v Londýne 2012.

Školu Evelyn Grace Academy v londýnskej štvrti Brixton porota ocenila ako „vysoko štylizovanú „kľučkovatinu“ zo skla a ocele“. „Takto by mohla a mala vyzerať každá škola. Jedinečný projekt, obratne zasadený na neobyčajne malý stavebný pozemok celým svojím usporiadaním dobre slúži športovej špecializácii školy,“ uviedla predsedníčka Kráľovského inštitútu britských architektov Angela Brady.

Stirlingovu cenu, ktorá so sebou nesie odmenu 20–tisíc libier (približne 23–tisíc eur), získala Hadid v konkurencii ďalších piatich finálových projektov. Okrem olympijského velodromu bol medzi nimi napríklad návrh novej budovy pre divadelný súbor Royal Shakespeare Company od ateliéru Bennetts Associates alebo múzeum Folkwang v Essene, ktoré projektoval David Chipperfield.

Stirlingovu cenu, ktorá je určená pre britské architektov, získala tento rok 61l–ročná tvorkyňa irackého pôvodu druhýkrát v rade. Vlani bodovala s návrhom múzea moderného umenia MAXX v Ríme. V roku 1999 dostalo cenu štúdio Future
Systems Jana Kaplického za novinársku tribúnu na kriketovom štadióne v Londýne.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 03:01