StoryEditor

Zbierka fotografa Guntera Sachsa prekvapila na dražbe

23.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Najúspešnejším dielom aukcie bol Warholov autoportrét ktorý sa predal za 4,75 milióna libier.

Dražba diel zo zbierky fotografa Guntera Sachsa (na snímke) včera večer výrazne prekonala očakávania londýnskej aukčnej siene Sotheby´s. Veľkým úspechom skončil predovšetkým predaj diel od Andyho Warhola, ktoré dosiahli dvojnásobok pôvodne odhadovanej ceny, napísala agentúra DPA.





Najúspešnejšou položkou prvého dňa dražby, ktorá bude pokračovať aj v stredu, bol Warholov autoportrét. Predal sa za 4,75 milióna libier, zatiaľ čo Sotheby 's odhadovala jeho predajnú cenu na dva milióny libier. Víťaz dražby si prial zostať v utajení. Takmer na dvojnásobok oproti pôvodne odhadovanej cene sa dostal portrét Sachsa od Warhola. Jeho predaj vyniesol 1,1 milióna libier. Aukčná sieň pritom predpokladala, že sa cena bude pohybovať okolo 600-tisíc libier.

Fotograf nemeckého pôvodu Sachs umenie zbieral počas celého svojho bujarého života a podľa Cheyenne Westphalovej z aukčnej siene Sotheby 's, ktorá dražbu organizuje, išlo o jedného z  najprezieravejších a najvplyvnejších zberateľov 20. storočia. Sachs vlani v máji spáchal samovraždu u seba doma vo Švajčiarsku. V liste na rozlúčku napísal, že trpí chorobou, z ktorej niet východiska, vraj išlo o Alzheimerovu chorobu.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:10