StoryEditor

Sochu Stalina pred SNG oblial vandal červenou farbou

24.07.2012, 10:46
Autor:
TASRTASR
Sochu Stalina, ktorá je súčasťou výstavy v Slovenskej národnej galérii, poliali farbou.

Červenou farbou oblial v pondelok napoludnie neznámy vandal sochu Stalina, ktorá je súčasťou výstavy Prerušená pieseň. Slovenská národná galéria (SNG) podala trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Vďaka monitoringu priestoru pred budovou galérie bude mať k dispozícii záznam udalosti.

„Výsledkom je poškodený historický artefakt, fasáda budovy a okolie, avšak oveľa nepríjemnejší je agresívny zásah do integrity umeleckého diela a demokratických zásad využívania verejného priestoru,“ uviedla PR manažérka SNG Daša Dúbravová.

Rozhodnutie galérie vystaviť sochu Stalina ako súčasť edukačnej výstavy smerovalo k vyrovnaniu sa a spoznávaniu minulosti. Ako pripomenula, obdobie 50. rokov je súčasťou našej histórie a je úlohou pamäťových inštitúcií hovoriť aj o takýchto obdobiach a vystavovať v primeranom kontexte aj umenie, ktoré vtedy vznikalo. „O správnom čase zaradiť výstavu „Prerušená pieseň. Umenie socialistického realizmu 1948 – 1956“ do výstavného plánu nás presviedča jej nadštandardná návštevnosť a tiež záujem verejnosti o katalóg a sprievodné podujatia, ktoré sme k nej pripravili,“ konštatuje sa vo vyjadrení SNG.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:53