StoryEditor

Szidi Tobias sa nepáčil vývoj filmu Marhuľový ostrov (video)

18.04.2011, 10:27
Autor:
TASRTASR

V novom slovenskom filme Marhuľový ostrov stvárnila hlavnú ženskú postavu, silnú Babiku speváčka a herečka Szidi Tobias (Mesto tieňov, Kruté radosti, Orbis Pictus, Díky za každé nové ráno). Príbeh z vidieckeho prostredia o hľadaní šťastia, veľkej láske, vášni, ale aj spolužití ľudí rôznych národností na juhu Slovenska napísal pre Tobias jej životný partner Peter Lipovský. "Tým, že som bola ponorená v tom príbehu s Petrom, som si myslela, že to je veľmi výhodné, ale keď scenár zobral do rúk Martin Žiaran a Peter Bebjak nám vzal predstavivosť a vytvárali si tú svoju, začala som pociťovať majetníckosť, chcela som to inak," uviedla v rozhovore pre TASR Tobias, pre ktorú bolo najťažšie zmieriť sa s tým, že sa s príbehom musí podeliť aj s režisérom, kameramanom a výtvarníkom. Jej predstava o postave Babiky sa pri nakrúcaní prirodzene zmenila, s čím sa napokon herečka zmierila.

"Bola som pokorná, prijala som to tak, že to musíme pustiť z rúk. Je mi ľúto, že sa u nás na Slovenku stále nemôže nakrútiť film tak, aby to, čo bolo napísané, aby to tam bolo, spôsobujú to finančné obmedzenia," konštatovala herečka s tým, že do filmu sa zo scenára nedostala napríklad druhá hlavná ženská postava.

"Labuť bola naozaj takmer druhá ženská hlavná postava, konkurovali by sme si, za tým mi je veľmi ľúto. Labuť sa nedoniesla na nakrúcanie, boli sme z toho s Petrom frustrovaní," prezradila predstaviteľka Babiky, ktorá hľadá lásku, nájde ju a znova stráca. "Je to žena z mesta, ktorá vie len to, že tam, kde sa raz za láskou vybrala, tam musí ostať aj ona. Na samote, uprostred polí, na ostrove. Lebo tak to doniesla letná búrka," komentovala Tobias hlavnú postavu. "Babike by mohla porozumieť každá osudovo milujúca žena. Muži by jej samozrejme mohli porozumieť tiež. A ak nie, nemusia to hovoriť," dodala herečka, ktorá si pre stvárnenie postavy vybrala skromný prejav, ktorý nie je poznamenaný školeným herectvom.

"Sama som fanúšik filmov alebo divadelných predstavení, v ktorých necítiť, že hrá školený herec. A režisér Peter Bebjak má tiež také oko, že vyberal akoby pokazené obrázky, náhodne, pretože vo filme je najdôležitejšie, keď sa podarí nakrútiť ten okamih pravdy, to sa dvakrát-trikrát za sebou zopakovať nedá. Potešilo ma, že vo filme je veľa 'nepodarených obrázkov', ktoré vznikli a sú tam a už druhýkrát sme nešli," uzavrela Szidi Tobias, ktorá verí, že Marhuľový ostrov prinesie jeho divákom toľko radosti a smútku, koľko chuti a sily do neho vložili jeho tvorcovia. Marhuľový ostrov je v slovenských kinách od 14. apríla.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:36