StoryEditor

Fedor Flašík navrhuje vytvoriť nový verejnoprávny komplex, aj s TASR

07.02.2011, 12:52
Autor:
TASRTASR
Ďalší s kandidátov Flašík počíta vo svojom projekte s vytvorením nového verejnoprávneho komplexu, v ktorom by bola aj TASR.

Flašík je toho názoru, že vybudovanie technologicky modernej budovy na zelenej lúke je najlacnejším a ekonomicky najefektívnejším riešením. V rámci neho by vzniklo spoločné spravodajsko-publicistické centrum, ktoré bude pracovať pre televíziu, rozhlas aj agentúru. Flašík je presvedčený o tom, že komplex by mohol vzniknúť do 16 mesiacov od začiatku jeho výstavby a v priebehu ďalších troch až piatich rokov sa jeho fungovanie bude približovať k priemeru vyspelej Európy. Náklady na jeho celoročnú prevádzku odhaduje do 120 miliónov eur.

Flašík ho označil ako verejnoprávnu inštitúciu novej generácie. Za dôležité však považuje to, aby si spoločnosť najskôr zadefinovala ciele a poslanie verejnoprávnych inštitúcií a čo od nich očakáva. "Ich úloha je niečo podobné ako vzdelávacie inštitúcie," konštatoval. Navrhuje úplné zrušenie komerčnej reklamy vo verejnoprávnych médiách a na ich financovanie odporúča tri možnosti. Najlepší z nich vidí v príspevku zo štátneho rozpočtu, ktorý bude stanovený istým percentom z HDP a medziročne navŕšený na koeficient inflácie. Podľa neho to má zabezpečiť ich absolútnu nezávislosť. Ako však pripomenul, na tomto by musela byť politická dohoda. Ďalšími možnosťami sú koncesionárske poplatky, prípadne ich kombinácia so štátnym rozpočtom.

Vyjadril sa tiež k platu, ktorý má nový šéf RTVS poberať. Poznamenal, že riaditeľ by ho mal dostávať až vtedy, keď daná inštitúcia bude napĺňať poslanie, na ktorú bola zriadená a bude fungovať.  Za najvážnejších protikandidátov považuje Flašík všetkých prítomných, ale hlavne Miloslavu Zemkovú, Jaroslava Rezníka a Petra Abraháma.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 21:46