StoryEditor

Najlepšou slovenskou knihou sa stal Telegram od Stanislava Rakúsa

17.09.2010, 18:57

Najlepšiou knihou vydanou na Slovensku sa stal Telegram, piatym laureátom jednej z najprestížnejších literárnych cien Anasoft litera, jej autor Stanislav Rakús. Rozhodla o tom porota v zložení Zuzana Belková, Jana Cviková, Radoslav Passia, Jaroslav Šrank a Vladimír Petrík a svoje rozhodnutie odôvodnila včera večer na slávnostnom udeľovaní týmito slovami: „Stanislav Rakús sa v zbierke štyroch poviedok Telegram opiera o tradičné východiská svojej tvorby. Jeho výrazné rozprávačstvo je ukotvené v precíznom teoretickom zázemí, má zmysel pre jazykový aj situačný humor, zobrazuje postavy vo chvíľach, keď sa v dôsledku svojich „energických rozhodnutí“ zmietajú v trápnej každodennosti. Autorov vynikajúci cit pre slovenčinu zaručuje bezprostredný čitateľský zážitok širokému publiku.“ Porota vyberala z desiatich finalsitov.

Stanislav Rakús sa narodil v roku 1940 v Šúrovciach. Od roku 1969 pôsobí na Katedre slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity. Debutoval novelou Žobráci. Neskôr vydal zbierku poviedok Pieseň o studničnej vode, novelu Temporálne poznámky, Nenapísaný román, Excentrická univerzita a poviedky Telegram v minulom roku vo vydavateľstve KK Bagala, za ktoré bol včera ocenený. Okrem toho napísal aj knihu rozprávok Mačacia krajina a získal Cenu Dominika Tatarku.

Súbor ocenených próz Stanislava Rakúsa Telegram, časovo zacielený na druhú polovicu 20. storočia, má humoristický, groteskný i tragikomický charakter. Dôležitú úlohu v nich zohrávajú parodizujúce literárne motívy a dobové totalitné mechanizmy, ktoré v prozaickom stvárnení nenadobúdajú transparentnú podobu, pritom však zasahujú – raz otvorenejšie, inokedy len skryto a nenápadne – rozličné sféry zdeformovaného, no napriek tomu ľudsky nasýteného a zaujímavého životného štýlu, píše sa v anotácii na knihu.

V internetovom hlasovaní denníka Sme získala cenu čitateľov Veronika Šikulová za knihu Domček jedným ťahom. Anasoft litera je slovenská literárna cena, ktorá sa udeľuje každoročne za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. Honarár víťaza je 10-tisíc eur. V predchádzajúcich ročníkoch ju získali autori Pavel Vilikovský, Marek Vadas, Milan Zelinka a Alta Vášová.

 

Úryvok z knihy Telegram od Stanislava Rakúsa

Výťah zastal na siedmom poschodí vežiaka, Ján Dobrovodský vystúpi, a kým nenatrafí na vypínač, ocitne sa v hustom šere, takmer v tme neskorého piatkového večera. Vracia sa domov podgurážený a urazený, v stave priam predurčenom na energické rozhodnutia. Odomkne byt, vyzuje sa, zhodí zo seba kabát a ľahne si v šatách do postele. Znova a znova si pripomína, ako ho dnes ponížil riaditeľ školy Jozef Pozdech, päťdesiatšesťročný neúspešný básnik. Zasiahnutý abstinenčným syndrómom alebo náhlym spoznaním vlastnej prehry tvrdo naňho zaútočil. Z ničoho nič mu začal vyčítať nízku úroveň profesionality, ba aj duchovnú prázdnotu, vyvolanú vraj ľahostajnosťou a katastrofálnym nezáujmom o vyššie veci. Tak sa dnes k nemu zachoval Jozef Pozdech, ten istý Jozef Pozdech, ktorý ho ťahal po krčmách a nočných baroch len preto, aby jeho poézia mala aspoň jedného naozajstného, živého a viditeľného adresáta. Dobrovodský sa nemohol na Pozdechove básne sústrediť, čosi z nich zachytil, čosi mu sem-tam preniklo do ucha, no tým sa to aj skončilo, ďalej sa nikdy nedostal.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 11:38