StoryEditor

200-tisíc korún pre slovenský román

02.10.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Zajtra večer získa jeden zo slovenských spisovateľov 200-tisíc korún. Táto suma je totiž súčasťou ocenenia Anasoft litera, ktoré už po druhýkrát udelia najlepšej pôvodnej slovenskej próze za minulý rok v Primaciálnom paláci v Bratislave. Vo finále sa stretlo 10 titulov, ktoré odborná porota vybrala zo 76 kníh predstavujúcich kompletnú pôvodnú prozaickú tvorbu za rok 2006, kotré boli do súťaže nominované automaticky.
Boj o cenu je tento rok mimoriadne pestrý. Do finálnej desiatky vybrala porota šesť spisovateľov a štyri spisovateľky, svoje zastúpenie v nej majú rozličné vekové kategórie aj literárne štýly. Najväčšiu šancu na už spomínaný zisk 200-tisíc má Márius Kopcsay s románom Zbytočný život, ktorý bol (s románom Domov) vo finále aj minulý rok.
Účasť v Top 10 si zopakoval aj minuloročný víťaz Pavel Vilikovský. Zo žien zastupujú mladšiu generáciu Svetlana Žuchová a Monika Kompaníková, tú "staršiu" Jana Juráňová a Rút Lichnerová. Spisovateľské mená ešte dopĺňajú Dušan Dušek, Robert Bielik, Silvester Lavrík a Marek Vadas. Z vydavateľstiev je opäť najsilnejšie zastúpené vydavateľstvo L.C.A. Novinkou aktuálneho ročníka je, že vydavateľ víťaznej knihy si odnesie 25-tisíc. Cieľom ceny Anasoft litera je oživiť knižný trh, zlepšiť orientáciu čitateľov v slovenskej pôvodnej tvorbe, podporiť kníhkupcov aj samotných autorov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 06:04