StoryEditor

SaLon nové výstavy

31.01.2007, 23:00

Slovenské eurové mince
Divadlo Jána Palárika
Trnava 29. januára -- 2. marca 2007
Po Bratislave, Kremnici, Banskej Bystrici a Košiciach je Trnava už piatym mestom, kde môžete vidieť výstavu výtvarných návrhov slovenských strán eurových mincí. Sprístupnená je v Divadle Jána Palárika na Trojičnom námestí v pracovných dňoch od 11.00 do 17.00 hod. aj počas divadelných predstavení.

Juraj Meliš. Dies Irae
Pálffyho palác
Bratislava 30. januára -- 18. marca 2007
Slovenský výtvarník Juraj Meliš bol a je známy ako spontánny autor obdarený vnútornou silou, ktorá ho vždy poháňala začať a dokončiť dielo takmer bez prípravy v jednom veľkom výdychu. Jeho v súčasnosti predstavované projekty sú až natoľko buričské, naturálne, ale aj slobodné, že sa s ním určite mnohí nestotožnia. Na cykle Lejdýs and Džentlmen pracuje Juraj Meliš už od roku 2004. Bežné a často nepotrebné predmety vo svojich kompozíciách povyšuje na umelecké diela, pričom redukuje stupeň klasickej výtvarnosti na minimum.

Tamás Körösényi. Moji duchovia
Pálffyho palác
Bratislava 1. februára 2007 -- 18. marca 2007
Tamás Körösényi patrí medzi najznámejších a najoriginálnejších súčasných sochárov v Maďarsku, od roku 1999 je vedúcim katedry sochárstva Univerzity výtvarných umení v Budapešti. Na výtvarnú scénu nastupoval v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, a od začiatku skúma hranice sochárstva. Umelcove postavy, v istom štádiu formovania vedome nedokončené a obalené rúchom, drapériou, ukazujú umelcov vzťah k figurálnej tradícii, zároveň naznačujú smer vývoja tvorby, v ktorej sa drapéria, a obal stávajú čoraz dominantnejšími prvkami, dokonca nositeľom obsahov výtvarných diel.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 06:29