StoryEditor

Zomrel populárny spevák, hviezda šesťdesiatych rokov. Preslávil ho Semafor a hit Mám malý stan

07.11.2017, 12:00
Karel Štědrý zomrel vo veku 80 rokov. Bol hercom, spevákom, konferenciérom aj scenáristom.

Patril k hlavným predstaviteľom slávnej éry českej populárnej hudby 60. rokov. Pôsobil v Redute, Semafore aj Rokoku a jeho kariéru sprevádzalo množstvo úspešných piesní a divadelných úloh. 

"Bol to charizmatický spevák, človek, ktorý nikdy nepokazil žiadnu zábavu. Bol i športovec, venoval sa aktívne tenisu. Bol samouk, ktorý vyštudoval za železničného inžiniera ale jeho kariéru od začiatku poznamenalo divadlo Semafor.

Dostal semaforské gény, mal šťastie na pesničky a bol zapáleným zberateľom starých filmov," povedal o Štědrom hudobný publicista Miloš Skalka.

Jeho náhle úmrtie zaskočilo aj jeho kolegyňu Yvettu Simonovú: "Pracovala som s nim desiatky rokov, bol to vynikajúci človek, spevák, moderátor aj manažér. Kedykoľvek som niečo potrebovala, volala som Karlovi, a on všetko vyriešil," povedala speváčka. 

Karel Štědrý v roku 1959 spoluzakladal divadlo Semafor. Až do roku 1962 tam mal stále angažmá. Neskôr sa jeho domovskou scénou stalo divadlo Rokoko.

V 70. rokoch vystriedal niekoľko tanečných orchestrov, nakoniec zakotvil ako spevák a konferenciér v orchestre Karla Vlacha. 

MAFRA, Tomáš Krist

Svoje životné krédo prevzal od kapelníka Karla Vlacha, ktorý tvrdil, že narodeniny sú vlastne "zatraceniny". "Predsa si nesadnem s dedkami na lavičku, aby sme si hovorili o tom, kde nás bolí a pichá.

A potom, mám na pamäti geniálnu vetu konferenciéra Antona Máhrika. Ten tvrdil, že mladý je ten, kto má v sedemdesiatke plány, a starý je ten, kto má v tridsiatke splnené všetko. A toho sa držím," povedal Štědrý pred rokmi.

Našiel v sebe aj scenáristický talent a uplatnil sa aj ako moderátor v rozhlase a televízii.

Najviac ho preslávil duet Mám malý stan, ktorý naspieval s Waldemarom Matuškom. Podľa jeho hitov pomenoval aj svoje dve dcéry - Zuzanu a Terezu.

 V posledných rokoch trpel Alzheimerovou chorobou, informoval spravodajský server iDNES.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 23:47