StoryEditor

Prípad Weinsteina je špičkou ľadovca. Čierna listina škandálu sa netýka len filmu, ale aj politiky

06.11.2017, 23:01
Autor:
tasrtasripip
Škandály okolo prípadov sexuálneho obťažovania naberajú obrátky. Zoznam sa rozširuje o chronicky známe mená.

V poslednom období sa objavila celá záplava tvrdení proti známym mužom verejného aj spoločenského života, vrátane hollywoodskeho magnáta Harveyho Weinsteina, režiséra Romana Polanskeho či Jamesa Tobacka. Obvinili tiež hercov Kevina Spaceyho a Jeremyho Pivenova.

  • Hollywood

Škandály zašli až tak ďaleko, že  sa zapojila aj polícia. Vyšetrovatelia newyorskej polície už voči známemu magnátovi Weinsteinovi zhromažďujú dôkazy, aby mohli požiadať o vydanie zatykača.

Šéf detektívov Robert Boyce v piatok oznámil, že vyšetrovatelia vypočuli americkú herečku Paz de la Huertovú, ktorá verejne obvinila Weinsteina z dvoch znásilnení v jej byte. Boyce uviedol, že podľa detektívov je herečkin opis prípadu "vierohodný" a časti tohto jej opisu už majú potvrdené.

V galérii si pozriete tzv. čiernu listinu" osobností verejného života, ktorých meno sa spája so sexuálnymi škandálmi, ktoré v poslednej dobe vyšli na povrch.

  • Politika

​Škandály, ktoré sú aktuálnou témou však siahajú do oblasti politiky. Svedčí o tom aj fakt, že britská premiérka Theresa Mayová vyzvala na zmenu spôsobu, akým sa parlament zaoberá obvineniami z nevhodného správania poslancov.

Reagovala tak na podozrenia voči desiatkam zákonodarcov zo sexuálneho obťažovania v britskom parlamente. Mayová napísala sťažnosť predsedovi britskej Dolnej snemovne Johnovi Bercowovi, že súčasné disciplinárne opatrenia podľa nej "nie sú dostatočné účinné," keďže poslanci parlamentu sa ním nemusia riadiť.

Poslanci Európskeho parlamentu zase prijali rezolúciu, na základe ktorej vytvoria  "pracovnú skupinu nezávislých expertov", ktorá bude riešiť prípady týkajúce sa sexuálneho obťažovania. Informoval o tom agentúra DPA.

Európsky parlament k riešeniu pristúpil po tom, čo sa v médiách objavili správy, že EP je "semeniskom sexuálneho obťažovania". Na základe rezolúcie vytvoria aj "dôverný register prípadov" sexuálneho obťažovania.

V britskom nedeľníku Sunday Times a vo francúzskom denníku Le Figaro sa totiž objavili správy, podľa ktorých sa viaceré zamestnankyne EP stali obeťami obťažovania, vrátane prípadu, keď jeden z europoslancov pred svojou mladou asistentkou onanoval.

  • OSN

Obťažovanie zasiahlo aj  Organizáciu Spojených národov.  Od začiatku júla do konca septembra tohto roka prišlo na OSN až 31 obvinení zo sexuálneho zneužitia a obťažovania. Všetky sa týkajú zamestnancov inštitúcie. 

Dvanásť obvinení mieri voči príslušníkom mierových misií a 19 voči pracovníkom agentúr, fondov a programov OSN vrátane detského fondu OSN (UNICEF) a úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Guterres sa zaviazal vykoreniť sexuálne obťažovanie spod vlajky OSN po tom, ako sa vlani odhalilo rozsiahle zneužívanie mladistvých príslušníkmi mierovej misie v Stredoafrickej republike.

01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 12:18