Festival slobody, Bohemia Motion Pictures
StoryEditor

Slovenský festival priblíži obdobie neslobody

05.11.2017, 06:00
Autor:
TASRTASR
Začína sa v pondelok 6. novembra a potrvá do 23. novembra.

Multižánrový Festival slobody prinesie v Bratislave a v šiestich ďalších slovenských mestách hrané a dokumentárne filmy, diskusie, divadelné predstavenia, koncert a výstavy, ktoré pripomínajú a analyzujú obdobia neslobody a totalitné režimy 20. storočia.

Holokaust, deportácie obyvateľstva do sovietskych pracovných táborov či zaobchádzanie s politickými väzňami a ich rodinami počas obdobia komunizmu sú témami tohtoročnému siedmeho ročníka festivalu.

Program podujatia otvorí trojdňová medzinárodná filmová prehliadka. "Dopoludňajší program je určený pre žiakov, predovšetkým pre študentov stredných škôl, popoludňajší program pre verejnosť. Súčasťou podujatia je medzinárodná filmová prehliadka v bratislavskom kine Lumiére, ktorú spestria aj diskusie s autormi filmov. Ide napríklad o režiséra filmu Diera v hlave Roberta Kirchhoffa a autora snímky Posledná z prvého transportu Daniela Friedmanna," uviedol Mitáč.

Premiéry a program

Premiéru bude mať dokumentárny film Sound in the Silence 2017, ktorý zachytáva, ako študenti z Európy spoločne s umelcami spoznávajú históriu ženského koncentračného tábora Ravensbrück.

  • Streda

8. novembra bude vyhradená pre podujatia poľského Ústavu národnej pamäti. "Pripravený je dokumentárny film, prednášky, diskusie, ale aj prezentácie aktuálneho vyšetrovania v súvislosti s usmrtenými poľskými občanmi na československo-rakúskej hranici," priblížil Mitáč.

  • Štvrtok

9.novembra sa uskutoční koncert pesničkárov dvoch generácií pod názvom Hlas slobody.

  • Piatok

Divadelné predstavenie, ktoré priblíži život 13-ročnej Anny Frankovej, bude v piatok (10.11.). Tá sa spolu s ďalšími štyrmi ľuďmi počas druhej svetovej vojny dva roky ukrývala v zadnej časti budovy v Amsterdame. Pripravené sú aj ďalšie dve divadelné snímky.

  • Nedeľa

12. novembra sa v Kostole Najsvätejšieho Spasiteľa v Bratislave o 14.00 h bude konať svätá omša pri príležitosti spomienky na obete nacizmu a komunizmu. Spomienka na pochod študentov zo 16. novembra 1989 bude pred pamätnou tabuľou na budove Univerzity Komenského.

Súčasťou sú aj výstavy - Ivana Köhlera o Židoch odvlečených do koncentračných a vyhladzovacích táborov a o Maďaroch v sovietskych pracovných táboroch v rokoch 1944-1956.

Podujatie vyvrcholí 23. novembra divadelným predstavením Nepolepšený svätec od Ľubomíra Feldeka. Festival sa tento rok rozšíri aj do regiónov ako jednodňová filmová prehliadka, ktorá bude spojená s diskusiami.

Uskutoční sa v Bardejove, Trnave, Nemšovej, Brezne, Šuranoch a Šintave. "Mnohí organizátori si zavolali pamätníkov, ktorí si pripomenú ich regionálne dejiny," dodala Juliana Gubišová, ktorá má na starosti Festival slobody v tvojom meste. Organizátorom podujatia je Ústav pamäti národa.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:57