TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Karel Gott prevzal cenu za celoživotné dielo. Nemci na neho stáli v radoch

14.10.2017, 12:03
Autor:
ČTKČTK
Spevák Karel Gott si v Lipsku prevzal významnú nemeckú mediálnu cenu Zlatá sliepka, a to za celoživotné dielo.

Tisíce prítomných divákov mu tlieskali postojačky. Gotta, ktorý je po desaťročia v nemecky hovoriacich krajinách vítaným hosťom hudobných šou, sa opäť od hostiteľov dočkal prívlastkov Zlatý hlas z Prahy alebo Sinatra Východu.

Nemeckí diváci stáli na Gotta v radoch

"Diváci stáli rad na vstupenky, každý chcel Karla vidieť," uvítal českého speváka moderátor trojhodinového programu Kai Pflaume. Bol potešený, že je Gott po nedávnej chorobe opäť zdravý a vedie sa mu dobre.

"So svojím trojdňovom fúzmi vyzerá tak úžasne, je jednoducho sexi," citoval moderátor príspevok jednej dámy na nemeckých sociálnych sieťach, ktorá ocenila kondíciu 78-ročného umelca.

"Je to úžasná kariéra," dodala pri odovzdávaní ceny popová speváčka Stefanie Hertelová a prirovnala Gotta k prvoradým hviezdam nemeckého popového a rockového neba. Karel Gott nie je prvým slovenským držiteľom tohto mediálneho ocenenia, v roku 2009 ho dostal aj bývalý prezident Václav Havel.

Osobnosti z oblasti športu, hudby a televíznej tvorby, ale aj politici a zástupcovia občianskej spoločnosti dostávajú Zlatú sliepku od roku 1995. Ocenenie vo forme lesklej kovovej sošky je pomenované na počesť nemeckej speváčky a kabaretiérky Helgy Hahnemannovej, ktorú sa prezývali Sliepka.

Je ťažké byť skromný

"Po tých pochvalných slovách je ťažké byť skromný," odvetil zjavne potešený Gott. Pripomenul, že v Nemecku pred 50 rokmi vydal svoju prvú platňu. Aj keď si chvíľu nemohol spomenúť na nemecké slovo míľnik (Meilenstein), otvorila sa mu tým možnosť vystupovať na nemeckých pódiách.

"Dôležitý nie je len 'zlatý hlas', ale aj trocha šťastia," povedal a trblietavú sliepku nakoniec pobozkal. "Tá mi v zbierke zatiaľ chýbala," dodal. S detským televíznym zborom nakoniec po nemecky zaspieval hit z animovaného seriálu Včielka Maja a pieseň Být stále mlád.

Cenu Zlatá sliepka udeľuje časopis Super-Illu spolu s televíznymi stanicami MDR a RBB. V minulosti ju dostalo aj niekoľko významných politikov.

Okrem Václava Havla, nemeckých exprezidentov Romana Herzoga, Horsta Köhlera a Joachima Gaucka a bývalého kancelára Helmuta Kohla a jeho súčasnej nástupkyni Angely Merkelovej tiež treba bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov a poľský exprezident Lech Walesa.

Zo športovcov sa môžu Zlatou sliepkou pýšiť rýchlokorčuliarka Claudia Pechsteinová a tenistka Sabine Lisickiová, zo spevákov Udo Jürgens, Udo Lindenberg a Nena a z výtvarných umelcov napríklad Christo. V slávnostný večer ju okrem iného dostal aj populárny moderátor nemeckých zábavných relácií Florian Silbereisen.

01 - Modified: 2024-04-02 11:08:59 - Feat.: - Title: Poznáme víťaza ankety Svetové auto roka 2024. Kórejský obor získal dve ocenenia 02 - Modified: 2024-03-10 22:39:42 - Feat.: - Title: Ocenenie Skutočný človek získal riaditeľ Depaul Slovensko Jozef Kákoš 03 - Modified: 2024-02-16 10:22:10 - Feat.: - Title: O Európsky strom roka sa uchádza aj vyše 500-ročný dub zo Slovenska. Zahlasovať zaň môžeš ešte pár dní 04 - Modified: 2024-02-05 12:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá kráľovná získala dánskeho Oscara za film o zvádzaní. Popri panovníckych povinnostiach ušila desiatky kostýmov 05 - Modified: 2023-12-16 19:23:45 - Feat.: - Title: Rakúsky prezident aj viedenský arcibiskup ocenili Schwarzenberga ako Európana
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 22:10