StoryEditor

Nečítate knihy? Ukracujete sa o zdravší spánok, lepšiu pamäť aj mnohé iné benefity

12.03.2022, 11:00
Skúste svoj postoj k čítaniu prehodnotiť, dôvodov je viac než dosť.

Tráviť voľný čas čítaním zaujímavej knihy je v dnešnej pretechnizovanej dobe pre mnoho ľudí prinajmenšom nezvyčajné. Existujú však aj zdravotné dôvody, prečo by ste sa mali čítanie knižiek venovať, najmä v aktuálnej dobe, keď je väčšina z nás nútená ostať doma.

Prezradíme vám v galérii, prečo by ste sa pravidelne mali začítať do zaujímavej knihy.

​Čoraz viac ľudí však považuje čítanie kníh za stratu času. Ak majú voľno, radšej siahnu po kratších článkoch na internete, sledujú videá alebo sa pozerajú na televíziu. Vedci v tom však majú jasno, ľudia, ktorí čítajú knihy, robia dobre. Táto činnosť totiž neprináša len príjemné uvoľnenie a odreagovanie.

Dôvodov, prečo sa zaoberať čítaním kníh je viac

Vedeli ste napríklad, že kniha vás môže natoľko zatiahnuť do deja, že sa aktivujú určité časti mozgu a vy tak spolu s hrdinami knihy prežívate ich dobrodružstvo takmer ako svoju vlastnú skúsenosť?

Výskumníci v Španielsku zistili, že pri čítaní slova "škorica" sa aktivuje čuchová časť mozgu a pri čítaní o fyzických akciách ("Pablo kopol do lopty") sa stimuluje motorická oblasť mozgovej kôry.

"Možno poznáte momenty, keď sa úplne nedokážete vyjadriť a hľadáte vhodné slová. A nie je to len bežnou únavou. Dajte si pozor, môže to byť jedna zo známok toho, že málo čítate, že sú vám knihy a riadky v nich cudzie," upozornila Lucie Mucalová, terapeutka pre deti, rodiny a medziľudské vzťahy s tým, že knihy vás môžu významne formovať, trénovať mozog, ktorý potrebuje pravidelnú starostlivosť ako telo v posilňovni.

"A knihy môžu byť jedným z tréningov práve preto, aby náš mozog neodmietal spolupracovať a nenechával nás v úzkych a neprichádzali zdravotné komplikácie. Myslím si, že v dnešnej dobe sa veľmi podceňuje čítanie kníh, že si ani nie sme vedomí, v koľkých smeroch nás môže kniha zdravo rozvíjať. Počúvam výhovorky, že nie je čas alebo že miesto knihy je lepší internet, elektronické knihy atď. Technika nahradila knihy, na prvý pohľad to môže vyzerať ako pokrok. Ale zároveň to v sebe skrýva mnoho zdravotných nebezpečenstiev," myslí si Mucalová.

Aj keď ste možno nepatrili medzi vášnivých čitateľov, ktorí si poctivo zapisovali každú prečítanú knižku do čitateľského denníka, skúste svoj postoj k čítaniu prehodnotiť.

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 02 - Modified: 2024-04-11 22:13:29 - Feat.: - Title: Poslední mohykáni tradičného remesla. Keď nemáte koho učiť, nikoho ani nenaučíte (+ FOTOGALÉRIA) 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-03 12:27:17 - Feat.: - Title: Stovky umelcov z oblasti hudby vyzvali na ochranu pred AI: Varujú pred útokom na ľudskú tvorivosť
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 20:32