HBO
StoryEditor

Nový seriál od tvorcov Hier o tróny. Ešte nemá ani scenár a už púta pozornosť

06.10.2017, 08:42
Seriál Konfederácia sa púšťa do citlivej témy, ktorá je v Amerike opäť aktuálna.

Vojna severu proti Juhu. Práve túto tému si vybrali tvorcovia Hier o tróny  David Benioff a D.B. Weisse. 

V alternatívnej realite tvorcovia predstavia, ako by vypadali Spojené štáty, keby v občianskej vojne vyhral Juh, keby bola práve tretia svetová vojna a stále, aj 21. storočí by existovalo legálne otrokárstvo.

Reakcie nie sú vôbec pozitívne, naopak. Užívatelia sociálnych sietí sa začali búriť už krátko potom, ako HBO cez leto oznámilo svoje plány na veľkolepú drámu. Ľudia žiadajú bojkot, nabádajú na hromadné rušenie HBO GO účtov.  Na Twitteri fungujú pod hashtagom  #NoConfederate (Nie Konfederácii). 

Už niekoľko mesiacov sa špekuluje, že koncept sa pod tlakom verejnosti rozpadne. Najnovšie však HBO potvrdilo, že svojí za Benioffom a Weissom, patria totiž k tvorcom jedného z najväčších úspechov v histórii televízie.

Podľa obchodného riaditeľa Richarda Pleplera stanica urobila veľkú chybu, divákov však požiadal o trpezlivosť. Verí, že autori si s námetom dobre poradia: "Kreatívni producenti vždy vedeli, že u nás to takto chodí, a preto za nami s podobnými nápadmi chodí."

Konfederácia je stále veľká téma

Južanské väzby na konfederačnú históriu stále patria do amerických debát. Hlavne ide o kontroverzné odstraňovanie pamiatok, ktoré súvisia s kontroverznou konfederačnou vlajkou či sochami slávnych generálov, ktorí viedli južanské vojská.

Veľkým tŕňom v oku sú symboly Konfederácie hlavne od júla 2015. Dylan Roof, 21-ročný propagátor takzvanej "belošskej nadradenosti", zastrelil deväť ľudí v afroamerickom kostole v Charlestone. Po tejto tragédii zverejnili fotografie, na ktorých má vrah okolo ramien vlajku Konfederácie. V Južnej Karolíne, kde vraždil, ju zakázali používať na verejných miestach. 

Tento krok odštartoval novú vlnu snáh odstrániť symboly Konfederácie naprieč celými Spojenými štátmi. Protistrana naopak, dlhodobo tvrdí, že ide o mazanie histórie a dehonestovanie kultúrnych tradícií pôvodných južanských štátov.

Podľa historikov by sme nemali hodnotiť minulosť osobností z pohľadu dnešných názorov a ideológií. 

Alternatívna história ju populárny námet

Napriek ktomu, že rasové napätie v Spojených štátoch v posledných rokoch opäť stúpa, nedá sa zabudnúť na to, že námet vojny Juh proti Sever a alternatívnych realít, nie je nič nové.

Najčastejšie sa vo filmoch a knihách objavujú námety o víťazstve nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne. Napríklad v románe P.K. Dicka Muž z vysokého zámku.

Druhým najčastejším námetom v USA je práve Juh proti Severu a najrôznejšie cesty, ktorými by sa história vydala, keby to skončilo inak.

Kritici seriálu Konfederácia však tvrdia, že tentokrát ide o prešľap. Komentátori sa opierajú o argumenty, že Spojené štáty trápi rasizmus a fiktívny tanec s históriou to môže iba zhoršiť.

01 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 02 - Modified: 2024-04-19 06:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Hunter Schafer už nechce hrať transrodové postavy. Vieme, či si zopakuje úlohu Jules v novej sérii seriálu Eufória 03 - Modified: 2024-04-11 07:02:28 - Feat.: - Title: Spoznali by ste seriálovú právničku Ally McBeal? Ona starne do krásy, naozaj má pred šesťdesiatkou? 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Druhá séria House of the Dragon dostala brutálne trailery. Ktorú stranu v krvavej vojne plnej drakov si vyberieš? 05 - Modified: 2024-03-21 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Nový seriál zo sveta Star Wars sa predstavuje prvým trailerom. Čakajú nás súboje svetelných mečov aj slávna éra Jediov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:19