StoryEditor

Zomrela Květa Fialová, kňažná z Babičky a Tornádo Lou z Limonádového Joe

26.09.2017, 08:54
Autor:
spaspa
O úmrtí herečky informovala Česká televízia, ktorej to oznámila jej dcéra Zuzana Hasová.

Vo veku 88 zomrela herečka Květa Fialová, slovenská rodáčka, pôvodom z obce Veľké Dravce, ktorú preslávili postava barovej speváčky Tornádo Lou z filmu Limonádový Joe, kňažná z Babičky, grófka z komédie Adéla ještě nevečeřela či Šarlota z Účastníkov zájazdu, píše iDnes.

​K Alzheimerovej chorobe sa pridali opakované problémy so srdcom. Květa Fialová pôsobila ako víla s aristokratickou výchovou, milovala však slobodomyseľné čarodejnice, okultizmus a východné učenie.

"Život si predstavujem ako vlnu na mori, na ktorú si ľahnem a len tak sa nechávam unášať," hovorievala Fialová, ktorá pritom tajila mnohé životné drámy. Celoživotné problémy vo vzťahu k mužom jej spôsobil okamih z mája 1945, kedy ju s pištoľou pri hlave znásilnili dvaja sovietski vojaci, potom popravení pred jej očami.

Vo svojom druhom manželstve s režisérom Pavlom Hasom síce strávila šťastné polstoročie, ale pred ôsmimi rokmi aj jej muž zomrel na Alzheimerovu chorobu.

Hoci posledné roky už musela žiť v liečebni pre dlhodobo chorých, napriek tomu starobu považovala za "úchvatnú a oslobodzujúcu". Smrti sa nebála, pretože verila, že duša je večná. A tvrdila, že všetci by sme mali hľadať v sebe samých i v živote vždy len to pozitívne.

Po vojne slovenská rodáčka Květa Fialová vyštudovala brnenskú JAMU, prešla postupne niekoľkými oblastnými scénami a od konca 50. rokov, najskôr ešte za éry Jána Wericha, pôsobila v Divadle ABC, respektíve v Mestských divadlách pražských.

Bontonfilm

Hosťovala tu ešte po svojom odchode v roku 1990. Pred kamerou debutovala koncom 40. rokov. Stala sa Marjánkou v rozprávke Dařbuján a Pandrhola alebo Florindellou v Princeznej so zlatou hviezdou, hrala Vinohradskú vrahyňu či zvodnú andělíčkářku v seriáli Hříšní lidé města pražského.

Často dostávala role šľachtičien, vrátane paródie Fantom Morrisvillu. Komédia boli vôbec jej doménou, vrátane slávnych predstavení hier Jezinky bezinky alebo Harold a Maud. Prirodzene prešla do rolí babičiek, napríklad vo filme S tebou mě baví svět. A svojou dojemne zmätenú dámou v účastníci zájazdu očarila režiséra natoľko, že jej postavu nedokázal zabiť.

01 - Modified: 2024-04-03 13:00:00 - Feat.: - Title: Pápež František mení stáročné pravidlá pohrebov hlavy cirkvi. Jeho telo nebude vystavené, pochovajú ho na úplne inom mieste 02 - Modified: 2024-04-02 11:02:32 - Feat.: - Title: Tragická streľba na škole neďaleko Helsínk. 12-ročný chlapec spustil paľbu, jedno dieťa zomrelo a dve bojujú o život 03 - Modified: 2024-03-18 09:32:10 - Feat.: - Title: Spadol z oblakov. Austrálčan sa zabil, keď nad Melbourne vypadol z teplovzdušného balóna 04 - Modified: 2024-03-14 15:28:26 - Feat.: - Title: Ďalší vrcholný manažér ropného gigantu Lukoil je mŕtvy. Našli ho obeseného v jeho kancelárii 05 - Modified: 2024-03-11 09:20:00 - Feat.: - Title: Zomrel člen skupiny Modus. Hitmejkri pesničky Sklíčka dotykov smútia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 01:03