StoryEditor

Revolúcia v hudbe. Robot YuMi dirigoval orchester

13.09.2017, 09:52
Pod taktovkou robota Yumi vystúpil tenorista Andrea Bocelli a ďalšie hviezdy.

Do hudby vstupuje umelá inteligencia. Po koncerte v Teatro Verdi v talianskej Pise je to už definitívne. Historicky po prvý raz sa ako dirigent predstavil robot. 

„YuMiho sofistikovaná technológia ma nadchla a odhalila mnoho ciest realizácie umenia a hudby prostredníctvom robota“, hovorí  dirigent Andrea Colombini, pod vedením ktorého YuMi študoval.Robot je obojručný a pre Colombiniho bola jeho príprava veľkou výzvou: „Nastavenie interakcie medzi lakťom, predlaktím a zápästím robota, využívanie jeho všestrannosti pri opakovaných a náročných pokusoch o rozbitie ťažkých a ľahkých dôb bolo veľmi úspešné.“, vraví.

„Výkon robota sa rodil v dvoch krokoch. V prvom, sa moje pohyby zachytili procesom nazvaným “vedenie prostredníctvom programovania”. Ramená robota nasledovali moje pohyby, pričom sa dôraz kládol na detaily. Tieto pohyby sa potom nahrali. V druhom kroku sme pohyby zdokonalili v prostredí softvéru RobotStudio ABB, kde sme sa uistili, že pohyby sú synchrónne s hudbou. Vyžadovalo si to samozrejme technické znalosti ABB, ale vedenie cez programovanie mi dovolilo sústrediť sa na to, čo robím najlepšie – privádzať hudbu do života. Ja úžasné, že by sa to dalo dosiahnuť tak hladko.“, podčiarkuje so zadosťučinením dirigent.

Finálny výsledok je ohromujúci. Gestá dirigenta sa dajú reprodukovať do najmenších detailov. YuMi dosahuje vysokú úroveň, má jemný dotyk a výrazné nuansovanie: " Je to neuveriteľný krok vpred, vzhľadom na rigídnosť gest predchádzajúcich robotov.  Samozrejme, YuMi je dobrý pokiaľ ide o technickú stránku, ale nie je obdarený ľudskou senzitivitou. Robot používa svoje ramená, ale duša a duch prichádza vždy od človeka. Viem si tak predstaviť, že by robot mohol slúžiť ako výpomoc, napríklad v prípade absencie dirigenta vykonať prvú skúšku. Prv než dirigent začne robiť úpravy, ktoré vedú k materiálnej a umeleckej interpretácii hudobného diela.“, uzatvára Colombini.

01 - Modified: 2024-04-17 11:00:00 - Feat.: - Title: Kto získa virtuálnu korunku Miss AI? V prvej súťaži krásy svojho druhu sa stretnú počítačom vytvorené ženy 02 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 03 - Modified: 2024-04-15 12:08:02 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia od Googlu: rozpozná miesto z fotky, či spraví text čítanejším 04 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 05 - Modified: 2024-04-15 10:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Umelá inteligencia ukázala, ako vyzerá peklo. Dnes v noci nezaspím, reagujú zdesení ľudia
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 15:11