StoryEditor

Najstarší filmový festival: kontroverzné vyjadrenia Jane Fondovej, hviezdy a Formanov debut

03.09.2017, 16:00
Autor:
ČTKČTK
Filmový festival v Benátkach, ktorý je najstarším na svete, vstúpil do svojho 74. ročníka. O Zlatého leva, hlavnú filmovú cenu za najlepší film, v tomto roku súťaží 21 snímok.

Novinkou je sekcia Virtuálna realita. Prestížnu súťaž otvorili v historickom filmovom paláci premietaním satirického filmu Downsizing amerického režiséra Alexandra Payna s Mattom Damonom v hlavnej úlohe. Pozrite si najväčšie hviezdy filmového plátna v galérii.

​V hlavnej súťaži predstavia nové filmy George Clooney, čínsky umelec a aktivista za ľudské práva Aj Weiwei alebo americký režisér Darren Aronofsky. Z hercov do Benátok zavítali mnohí protagonisti hraných filmov: Jim Carrey, Matt Damon, Penelope Cruz a Javier Bard.

Po 11 rokoch zasadne do kresla hlavnej poroty žena, americká herečka Annette Beningová. Zlatým levom za celoživotnú prácu budú ocenení Jane Fondová a Robert Redford. Americká herečka Jane Fondová na Filmovom festivale v Benátkach chválila sexuálne scény s kolegom Robertom Redfordom.

Láska a sex sa s rastúcim vekom zlepšujú, vyhlásila Fondová

Fondová a Redford sa stali hlavnými hviezdami festivalu v Benátkach v piatok večer, keď získali Zlatého leva za celoživotnú prácu. "Žijem sexuálnymi scénami s ním," povedala herečka novinárom. "Úžasne sa bozkáva, takže ma bavilo sa s ním bozkávať, keď mi bolo 20 a znovu teraz, keď mám takmer 80," vyhlásila Fondová, ktorá si s idolom žien zahrala už v 60. rokoch vo filmoch ako Štvanica alebo Bosé nohy v parku.

Pred kamerou sa teraz znovu stretli vo filme indického režiséra Rites Batra a rozpráva o znovu rozkvitnutej láske v neskorom veku. Redford sa vyjadril, že predtým, než zomrie, chcel urobiť ďalší film s Fondovou.

"Jane a ja máme veľa filmov a chcel som dostať ešte jednu šancu," povedal Redford. Zatiaľ čo sa Redford sťažoval, že starnúca osoba sa musí "vzdať určitých vecí", Fondová tvrdila, že láska a sex starnutiu prospieva. "Je to lepšie, pretože sme odvážnejší, čo sakra môžeme stratiť?" poznamenala.

V rámci sekcie Benátky Classics, ktorá obsahuje výber z najlepších digitálne obnovených snímok minulého roka, sa predstaví v obnovenom celovečernom debute snímka Miloša Formana Černý Petr.

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:00 - Feat.: - Title: "Rýchla smrť" seriálovej adaptácie obľúbenej knihy a hry? Piata séria Zaklínača bude poslednou, sľúbil Netflix 02 - Modified: 2024-04-24 10:28:08 - Feat.: - Title: Príspevok pre Fond na podporu kultúry národnostných menšín by sa mal zvýšiť 03 - Modified: 2024-04-24 08:55:55 - Feat.: - Title: Na scénu Opery SND sa vracia Smetanova Predaná nevesta 04 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 10:50