StoryEditor

Kto by nepoznal Vlčie diery alebo Kapitána Dabača? Filmy o SNP, ktoré musíte vidieť

29.08.2017, 11:00
Niektoré filmy vás naučia o histórii viac ako učebnice dejepisu. Aj keď sa ich dej vždy nezakladá na popise vtedajších udalostí, poskytujú aspoň základný prehľad o historických súvislostiach.

Téma Slovenského národného povstania patrila pre filmárov k mimoriadne obľúbeným. Partizánov väčšinou zobrazovali ako nezlomných hrdinov z ľudu, ktorí nasadzovali vlastné životy v bojoch za oslobodenie od fašistickej okupácie. Niektoré filmy o SNP sa stali kultovými a rok čo rok ich môžeme sledovať na televíznych obrazovkách. Pravidelne tak ožívajú osudy Kapitána Dabača či bratov Svrčinovie. 

1. Kapitán Dabač (režisér Paľo Bielik, 1959)

Je to psychologická vojnová dráma, ktorú Paľo Bielik nakúril podľa poviedky Vladimíra Mináča. Film zachytáva osudy dôstojníka slovenskej armády počas druhej svetovej vojny, cez vypuknutie SNP, až po perzekúcie slovenského obyvateľstva. Kapitána Vlada Dabača hrá výborný Ladislav Chudík. 

29.8. 2017 RTVS 1, 15.15

2. Vlčie diery (režisér Paľo Bielik, 1948)

Film vznikol na motívy filmovej poviedky Udalosti bez mena, ktorú tiež napísal Paľo Bielik. Dráma zachytáva osudy rodiny Svrčinovcov počas Slovenského národného povstania. Ide o boj morálnej pravdy proti  fašistickej ideológii. Hlavnými postavami sú dvaja bratia Svrčinovie. Matúš utiekol z prác v Nemecku a Ondrej sa vrátil z ruského frontu. Ich stretnutie je poznačené napätím kvôli Anči Hucovie, o ktorú obaja stoja.  Záver filmu je dramatický a končí sa obetavou samovraždou Ondreja, ktorý tak zachráni brata Matúša i Anču. Hlavné postavy stvárnili Beata Poničanová, Jozef Budský, Mikuláš Huba, Juraj Šebok, Ladislav Chudík, Arnol Flogl a Magda Husáková - Lokvencová. 

29.8.2017, RTVS 1, 16.55

3. Demeterovci (Karol Spišák, 1976)

Televízny film nakrútený podľa hry Jána Kákoša. Je to baladicky ladený príbeh otca Demetera a jeho troch synov. Hlavnú úlohu, otca a hlavu rodu Demeterovcov stvárnil Ladislav Chudík. Okrem neho vo filme hrali Leopold Haverl, Ivan Romančík, Tibor Bogdan, Emil Horváth, Jozef Adamovič a Juraj Kukura. Väčšina scén sa odohráva v malebných exteriéroch slovenských hôr. 

29.8. 2017, RTVS 1, 22.35

4. Nedodržaný sľub (Jiří Chlumský, 2009)

Filmová dráma zobrazuje osud slovenského Žida Martina Friedmanna za druhej svetovej vojny. Talentovaný futbalista sa dobrovoľne vydáva do pracovného tábora v Seredi, kde mu kamarát zariadil miesto vo futbalovom tíme. Ďalšia jeho cesta vedie do pľúcneho sanatória, odtiaľ do kláštora aj k partizánom. Muž unikol smrti iba vďaka svojmu hrdinstvu, šťastiu a futbalovému talentu. Hlavnú úlohu stvárnil mladý herec Samuel Spišák. Okrem neho si vo filme zahrali Ondřej Vetchý, Zuzana Porubjaková, Roman Luknár a ďalší.

29.8.2017, RTVS 1, 20.25

5. Keby som mal pušku (Štefan Uher, 1971)

Film sa pozerá na SNP očami detského hrdinu, trinásťročného Vlada.  Do vojnovej tematiky tak vnáša fantáziu a snaží sa vyhnúť ideologickému pozitivizmu. Ústredným motívom je dospievanie chlapcov, ktorí túžia po naozajstnej puške.

youtube

6. Rozhovor s nepriateľom (Patrik Lančarič, 2007)

Ruský komisár vypočúva partizána, ktorému sa podarilo ujsť z nemeckého zajatia. Chce zistiť, či nevykúpil svoj život zradou. Ide o celovečerný hraný debut Patrika Lančariča, ktorý vznikol na základe poviedky Leopolda Lalohu. Vo filme hrajú Marko Igonda, Alexander Bárta, Boris Farkaš, Monika Hilmerová a ďalší. 

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 19:40