Wikipedia
StoryEditor

Z najslávnejšej krádeže v dejinách podozrievali Picassa. Mona Lisa zmizla na dva roky

22.08.2017, 12:18
Od zrejme najslavnejšej krádeže v dejinách uplynulo 21. augusta presne 106 rokov. Vincenzo Peruggia si odniesol z galérie v Louvri zabalený v plášti najslávnejší obraz sveta, Leonardovu Monu Lisu. Chytili ho až vtedy, keď sa rozhodol obraz po dvoch rokoch predať.

Pôvodom Talian Vicenzo Peruggia bol bývalým zamestnancom parížskej umeleckej galerie Louvre. V pondelok 21. augusta vstúpil o siedmej ráno do budovy hlavným vchodom. Bol nenápadný, mal totiž oblečený svoju bývalú zamestnaneckú uniformu.  Bol  nerozoznanie od ostatných pracovníkov galérie. Následne čakal niekoľko hodín, kým bude Salon Carré, kde je slavný Leonardov obraz vystavovaný dodnes, prázdny, píšu Lidovky.

Len čo sa v miestnosti ocitol sám, zložil Peruggia zarámovaný obraz zo steny. Následne ho nepozorovane odniesol k služobnému schodisku a tam obraz vybral z rámu a zo skla. Monu Lisu, ktorú Leonardo da Vinci namaľoval na ťažkú drevenú dosku, zabalil do plášťa a bez problémov ju vyniesol von. 

Zrada od zberateľa umenia

Strhol sa poprask a Paríž bol hneď centrom sveta. Polícia Peruggia dokonca vypočúvala. Ten mal ale perfektné alib. Kamarát mu potvrdil, že v čase krádeže pracoval na úplne inom mieste. Policajti nemohli tušiť, že jedno z najcennejších umeleckých diel sa skrývá zastrčené a zabalené v tmavej skrini.

V tej dobe sa hnev ľudu obrátil proti modernistickým umelcom a tých podozrievali z toho, že sa Mony Lisy zámerne snažili zbaviť. Zatkli napríklad známeho básnika Guillaumea Apollinaira. Maliara Pabla Picassa, ktorý v Paríži často pobýval, zase vypočúvali.

Peruggia čakal dva roky, kým sa situácia relatívne upokojila. Pod vymysleným menom Leonardo Vincenzo ponúkol obraz na predaj zberateľovi umenia z Florencie Alfrédovi Gerimu. Chcel od neho 500 tisíc lír.  To by v dnešnej dobe predstavovalo sumu 1,5 milióna eur. Peruggia išiel do Florencie a obraz ukrýval v kufri s dvojitým dnom. Ubytoval sa v hoteli, ktorý sa po incidente premenovali na La Gioconda a obraz odniesol Gerimu. Ten ho presvedčil, aby mu Monu Lisu nechal preskúmať a medzitým zavolal políciu.

Taliani zlodeja oslavovali ako hrdinu

Ako sa však ukázalo, Peruggiovi nešlo o peniaze. Veril, že obraz vracia do jeho právoplatnej domoviny, z ktorej ho ukradol Napoleon a presunul ho do Paríža. 

Taliani Peruggiu oslavovali ako národného hrdinu a obraz krátko vystavovali v galerii Uffizi vo Florencii, kým ho zase vrátili do Louvru. Peruggia sa hájil svojím vlastenectvom a za zločin, ktorý trval viac než dva roky, dostal len ťažko uveriteľných sedem mesiacov. V prvej svetovej vojne po prepustení bojoval za Taliansko a svoj život dožil ako umelecký dekoratér vo Francúzsku.

01 - Modified: 2024-04-18 11:02:22 - Feat.: - Title: Zvrat v prípade vykradnutej prevádzky Jovinečka. Influencer všetkých oklamal, valí sa na neho vlna kritiky 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-06 10:30:00 - Feat.: - Title: Neuveriteľná lúpež ako z akčného filmu. Zlodeji v Los Angeles ukradli 30 miliónov dolárov v hotovosti 04 - Modified: 2024-03-20 12:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena si pred krádežou zacvičila jogu. Odniesla si croissanty, čistiace prostriedky a pekárove topánky 05 - Modified: 2024-03-10 12:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ školy ušetril na káve necelé tri eurá. Pripravil sa však o nárok na dôchodok a ešte ho aj vyhodili
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:16