StoryEditor

Z vodiča nákladiaku sexsymbol Ameriky. Rocková legenda stále žije, tvrdia mnohí

16.08.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Elvis Presley je večne živý. Aj 40 rokov po smrti žije v spomienkach pamätníkov, v kreáciách jeho epigonov aj v špekuláciách spriadaných popieračmi jeho smrti.

Vo svete dnes podľa amerických médií existuje okolo 35-tisíc "Elvisov", z ktorých veľká časť si zo stelesnenia slávnej hviezdy urobila živnosť. Presleyho sídlo Graceland v Memphise navštevuje ročne vyše pol milióna ľudí. Väčšou návštevnosťou sa v USA môže pochváliť len Biely dom.

Hoci zomrel mladý, ako by Presley žil viac životov. Bol stredoškolským študentom, chudobným vodičom nákladiaku, bohatou superstar, seržantom americkej armády, sexuálnym symbolom Ameriky, filmovou hviezdou, drogovou obeťou. Bol ale predovšetkým predobrazom rockových muzikantov a hudobným revolucionárom, ktorý zmenil americkú kultúru. Keď bol na vrchole, kopírovali ho všetci.

Viac o živote a smrti kráľa rokenrolu si pozrite v našej galérii: 

​​Americkí historici populárnej hudby sa v týchto dňoch na stránkach tlače zhodujú v tom, že žiadna popová hviezda nedosiahla takú slávu, ako Presley. Ani Frank Sinatra, Beatles, Michael Jackson, Madonna či Bob Dylan. "Pred Elvisom nebolo nič," vyhlásil svojho času John Lennon.

Presleyho poslednú cestu sledovalo pred 40 rokmi 80-tisíc ľudí, ale stále si ešte hocikto myslí, že spevák v skutočnosti nezomrel. Konšpiračné teórie sa opierajú o údajný čierny vrtuľník, ktorý pristál na Presleyho usadlosti Graceland niekoľko hodín predtým, než sa našlo jeho mŕtve telo. Rocker unavený slávou vraj odletel na Bermudy, kde odpočíva. Dnes by mal 82 rokov.

V roku 2002 sa v USA objavila filmová komédia nazvaná Bubba Ho-Tep, ktorej scenár z teórií popieračov Presleyho smrti vychádza. Starnúci spevák podľa scenára dožíva v akomsi útulku na východe Texasu. Objavili sa dokonca vážne mienené obrazové dôkazy o tom, že Presley žije. Mihol sa údajne ako muž s čiernou bradou v jednej scéne populárneho filmu Sám doma z roku 1990. Podľa britského bulváru The Sun dokonca Presleyho - tentoraz s bielou bradou - ktosi zachytil na fotografii zhotovenej v Gracelande.

Presleyho hudobné korene vidí americká kritika v blues, gospelu a rhythm and blues (R & B). Medzi jeho predchodcov radia aj nadaných, ale neznámych afroamerických hudobníkov a spevákov, ktorí položili základy rock'n'rollu a otvorili Elvisovi a všetkým jeho nasledovníkom cestu. V časoch, keď Ameriku ovládala rasová segregácia, navštevoval Presley černošské nočné kluby v Memphise. Ako ale napísal denník San Diego Union Tribute, ich inšpiračné podnety z veľkej časti zaprel.

Vyčerpaný Presley zomrel v 42 rokoch. Jeho úpadok je podľa mnohých amerických rockerov dielom jeho manažéra "plukovníka" Toma Parkera. Ten síce z Elvisa urobil lukratívnu medzinárodnú obchodnú značku, ale nasmeroval podľa kritikov jeho kariéru k degradácii a úpadku. "Privlastnil si polovicu jeho zárobkov, čo je odporné. Vyslal ho do Las Vegas a obsadil do všetkých tých mizerných filmov. Svoj podiel viny má aj sám Elvis, ale bol to proste len naivný dedinský chlapec," vyhlásil spoluzakladateľ skupiny Eagles Don Henley.

Legenda o Presleym je výnosná aj dnes, 40 rokov po jeho smrti. Pri príležitosti výročia spevákovej smrti sa tento týždeň v Memphise očakáva 30-tisíc ľudí, ale za návštevu jeho hrobu tento rok budú musieť prvýkrát zaplatiť. Vstupné je 30 dolárov.

Miestnosti v dome v nemeckom Bad Nauheimu, kde spevák na konci 50. rokov niekoľko mesiacov prebýval, ponúka miestny penzión bohatým hosťom. Časť jeho sídla Graceland sa tiež premenila na hotel. Podľa časopisu Forbes vlani Presleyho piesne zarobili 27 miliónov dolárov, jeho albumy vyšli v miliónovom náklade. Podľa 72-ročnej Priscilly Presleyovej, ktorá so spevákom žila šesť rokov v manželskom zväzku, mágia Elvisových piesní stále funguje.

01 - Modified: 2023-09-05 13:47:27 - Feat.: - Title: Nový životopisný film o Elvisovi a Priscille zožal obrovský úspech. Na premiére mu tlieskali niekoľko minút 02 - Modified: 2023-08-28 22:00:00 - Feat.: - Title: Prigožin ako nový Elvis. Ľudia v Rusku veria, že žije a smrť len zahral 03 - Modified: 2023-01-13 13:54:51 - Feat.: - Title: Dramatický život Lisy Marie Presley: Zdedila sto miliónov, otčim ju zneužíval, toho pravého nenašla 04 - Modified: 2023-01-13 14:03:29 - Feat.: - Title: Lisa Marie Presley utrpela zástavu srdca, previezli ju do nemocnice. Jacksonova láska boj so životom preharala. 05 - Modified: 2023-01-13 08:04:09 - Feat.: - Title: Zomrela jediná dcéra legendárneho Elvisa Presleyho. Lisa Marie mala len 54 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 18:44