StoryEditor

Na svete je veľkolepý trhák o anexii Krymu z ruskej dielne. Zvyšok sveta ho však neuvidí

14.08.2017, 14:42
Autor:
ipip
Film Krym z dielne ruských filmárov o anexii ukrajinského polostrova bude prístupný výhradne v Bielorusku a Rusku.

"Ide o rozhodnutie, urobené raz za život," hovorí upútavka na vysokorozpočtový film. Témou je začlenenie Krymského polostrova k Rusku v roku 2014. Film je nabitý vojenskými akciami, s použitím bojovej techniky,  na pozadí príbehu „Rómea a Júlie“ na ruský spôsob, uvádza The Guardian.

Západu nedostupný

Na výrobu poskytlo finančné prostriedky aj ruské ministerstvo obrany, celkové náklady na film však známe nie sú. Zatiaľ čo v Rusku bude film verejnosti prístupný už budúci mesiac, ostatné krajiny okrem Bieloruska, túto možnosť nebudú mať. 

Rusko a Bielorusko budú teda jedinými krajinami, kde si diváci tento veľkofilm budú môcť pozrieť. Západ považuje anexiu Krymu za akt agresie a zásah do suverenity. Tento krok viedol následne k sankciám voči Rusku.

Režisér filmu Alexej Pimanov však tvrdí opak: "Chceli sme urobiť film o tom, ako sa máme mať navzájom radi, a nie o tom, ako jeden druhého vraždí“. Cieľom je podľa Pimanova presvedčiť diváka, že nebyť ruskej intervencie, došlo by na Kryme ku krviprelievaniu. Propaganda to vraj nie je.

YouTube

​Pripúšťa však, že s ministrom obrany Sergejom Šojguom vec konzultoval (práve on zabezpečil vojenskú techniku použitú vo filme).

Film má na Ukrajine „stopku“

Na Ukrajine však vysielaný, podobne ako v ostatných krajinách, nebude. Režisér Pimanov je tam totiž od 2014 persona non grata. Jeho meno figuruje na zozname, ktorý zahŕňa ruských novinárov a umelcov, ktorých Kyjev vedie ako propagandistov.

Ukrajinské veľvyslanectvo začiatkom tohto mesiaca dokonca vyjadrilo protest, adresovaný bieloruskému ministerstvu zahraničných vecí po tom, ako sa v kinách v krajine začali premietať prvé trailery k filmu.

Ozbrojený konflikt medzi prozápadnou vládou v Kyjeve a separatistami z Donbasu trvá tri roky a vyžiadal si takmer 10-tisíc mŕtvych. Snáh o prímere bolo už viac. Ukrajinu momentálne sužujú finančné problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 04:21