StoryEditor

Realita pašovania je oveľa drsnejšia ako film Čiara, hovorí jeho producentka

03.08.2017, 00:01
Do kín dnes prichádza jeden z najočakávanejších filmov. Napínavá kriminálka z pašeráckeho prostredia východného Slovenska. Producentka Wanda Adamík Hrycová prezradila, že prvé reakcie na film sú výborné.

Čiara v hlavnej úlohe s vynikajúcim Tomášom Maštalírom zabodovala hlavne na filmovom festivale v Karlových Varoch. Producentka teraz s napätím očakáva, aké budú reakcie slovenských divákov. Policajti sa zatiaľ podľa nej neurazili, dokonca tvrdia, že realita je ešte drsnejšia.

Máte za sebou prvé úspechy na festivaloch aj premietanie v Bratislave a na východe Slovenska. Aké sú prvé reakcie na Čiaru?

Som veľmi rada, že ČIARA zaujala festivaly, pretože len vďaka nim môžeme veriť v nejaký zahraničný život nášho filmu.  Pre mňa osobne sú však popri tých festivalových, veľmi dôležití tí „obyčajní“ diváci.  A ich prvé reakcie po premiére v Bratislave a v Michalovciach sú fantastické.  Veľmi ma teší, ak sa nám podarilo naplniť predsavzatie spred štyroch rokov, kedy sme si spoločne so scenáristom Petrom Balkom a režisérom Petrom Bebjakom povedali, že chceme natočiť film pre masového diváka, no s festivalovým potenciálom. Najbližšie týždne ukážu, nakoľko sme svoj cieľ osloviť masového diváka naplnili.

Čo vám hovoria priatelia, známi, čo zatiaľ najviac zaujalo tých, ktorí videli film?

Osobne som mala najväčšiu trému z reakcie miestnych ľudí v Michalovciach. Predsa len, je to film z ich kraja, rozpráva o realite „divokého východu“ a ľudia, ktorí tam žijú, celú problematiku pašovania a prevádzania cez hranicu ovládajú dokonale. Ale musím povedať, že spätná väzba bola skvelá. Okrem toho, že potvrdili autenticitu príbehu, vychválili herecké výkony, kameramanský počin nášho skvelého Martina Žiarana, či výber lokácií, kde sa film odohráva. Som šťastná, že tie reakcie sú takto komplexné, znamená to totiž, že sa nám podarilo natočiť dobrý film.

 

Prišli už reakcie aj o ľudí, ktorých sa téma priamo týka? Od colníkov či pašerákov z východu?

Práve do Michaloviec sme pozývali všetkých policajtov, ktorí nám pri nakrúcaní pomáhali a ktorí boli nesmierne zvedaví na výsledok našej práce. A keď mi po premietaní povedali, že film sa im veľmi páčil, že je úplne uveriteľný a že realita je častokrát ešte drsnejšia, veľmi mi odľahlo.

Teraz Čiaru čaká realita, dnes prichádza film do kín. Aké máte očakávania?

Neviem, či očakávania, ale ambície mám najvyššie. A s príchodom prvého víkendu v kinách priamo úmerne preto stúpa aj moja nervozita.  Končí sa jedna dôležitá etapa môjho života, ktorá trvala celé štyri roky, stála obrovské množstvo úsilia, energie a peňazí. A o jej úspechu sa rozhodne počas najbližších troch, štyroch dní.  Tie rozhodnú, či je film hit alebo flop. Ja dúfam, že nebudem sklamaná.

Wandal production

Skúste navnadiť, prilákať divákov do kín, na čo sa majú pripraviť?

Uvidia dobrý film. Pútavý príbeh o pašerákoch a prevádzačoch na slovensko-ukrajinskej hranici, fantastických hercov, krásne obrázky jedného z našich najlepších kameramanov. Takisto sa dozvedia niečo nové. Nahliadnu do reality najvýchodnejšej časti našej krajiny, o ktorej ani nevedeli, že existuje. Podľa mňa dobrá ponuka za necelé dve hodinky. 

Tento rok slovenskej kinematografii celkom praje. Na vrchole rebríčka sledovanosti je Všetko alebo nič a Únos. Zaradí sa medzi tieto filmy aj Čiara ?

Dúfam. Slovenský film zažíva obrodu, lebo konečne začal myslieť na diváka. Ja verím, že nám to ten divák opätuje. Verím, že ČIARA bude hit.

Časť hercov a produkcie pochádza z Ukrajiny. Aké ambície máte na tomto veľkom ale pre nás neznámom trhu?

Ukrajina je síce veľký, no stále málo rozvinutý trh a pre našinca sa v ňom zorientovať je takmer nemožné. Preto nás na tomto trhu reprezentuje náš koproducent, ktorý je tam doma a má dobré konexie aj v ďalších republikách bývalého ZSSR. Sama som zvedavá ako to bude fungovať.

01 - Modified: 2017-07-09 12:37:01 - Feat.: 0 - Title: Film Čiara získal ocenenie na festivale v Karlových Varoch 02 - Modified: 2018-03-30 17:05:16 - Feat.: 0 - Title: Peter Bebjak, režisér filmu Čiara: Do tohto filmu sme dali všetko to dobré, čo v nás bolo 03 - Modified: 2018-04-04 12:46:00 - Feat.: 0 - Title: Producentka Wanda Adamík Hrycová: Peniaze na film Čiara som zháňala tri roky
01 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:16 - Feat.: - Title: Komédia, napínavý triler, vzťahová groteska aj detektívka. Hra 2:22 - príbeh duchov dorazila na Slovensko 03 - Modified: 2024-04-09 13:36:37 - Feat.: - Title: Prvé znamenie: Prichádza Satan! 04 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 05 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:35