Nádej vesmíru. Major Valerian (Dane DeHaan) a seržantka Laurelin (Cara Delevingnová) zachráni svet a možno sa aj vezmú.BIOSCOP
StoryEditor

Nové sci-fi režiséra Piateho elementu je najdrahší európsky film. Ale aj zabudnuteľný zážitok

26.07.2017, 00:01
Snímka Luca Bessona Valerian a mesto tisícich planét sa vďaka rozpočtu 180 miliónov dolárov pýši pozíciou vôbec najdrahšieho projektu európskej kinematografie. Je načo sa pozerať, ale zážitok je to prchavý ako radosť z veľkej farebnej bubliny.

Francúzsky komiks zo šesťdesiatych rokov o mladých vesmírnych cestovateľoch majorovi Valerianovi a seržantke Laurelin inšpiroval Luca Bessona už pri natáčaní slávneho Piateho elementu (1997).

Dokonca by vraj bol už vtedy namiesto Piateho elementu rád sfilmoval priamo Valeriana, ale netrúfol si na to kvôli technickým obmedzeniam. Radosť možno mať z oboch: z tej inšpirácie aj z toho, že to Valerian vtedy nevyhral. Pretože zatiaľ čo výrazný Piaty element spoľahlivo zostáva žánrovou klasikou, Valerian a mesto tisícich planét je efektný, ale ľahko zabudnuteľný zážitok, píšu Lidovky.

Perly sa hodia na všetko

Odvahu adaptovať výpravný a ľahko naivný komiks našiel Luc Besson podľa svojich slov až potom, čo v roku 2009 videl Avatara Jamesa Camerona. Na porovnanie s touto snímkou Valerian samozrejme nabáda - nielen svojim vizuálnym spracovaním, ale aj zápletkou. Aj tu ide o ideálny svet ušľachtilých divochov na cudzej planéte, ktorý čelí hanebným plánom chamtivých pozemšťanov. Na rozdiel od Avatara je tu však tento motív rozpracovaný len chabo a slúži predovšetkým ako osnova, do ktorej sú vpletené epizódy z rôznych svetov, kam rámcové dobrodružstvo hrdinov privádza.

Títo ušľachtilí divosi sú obyčajné biele bytosti v bedrových rúškach, ktoré radostne žijú na svetlom zaliatych plážach, obklopené perlami (ktoré im slúžia okrem iného na vykonávanie rannej hygieny). O viac ich svet veľmi prepracovaný nie je, a keby v ňom Luc Besson zotrval ešte o minútu dlhšie, možno by sa jeho obyvatelia začali bezradne rozhliadať a zívať nudou.

Ani samotní hlavní hrdinovia Valerian a Laurelin nie sú nijako prudko zábavní, keď sú len spolu: mladučký pár z 28. storočia sa neustále hašterí kvôli Valerianovým neodbytným ponukám na sobáš, ktoré Laurelin tvrdohlavo odmieta, pretože jej major nepripadá na trvalý vzťah dosť vyspelý. Tento motív síce celkom zodpovedá archaickému názvu snímky, ale pre súčasné publikum bude zrejme dosť odťažitý.

Lucovi Bessonovi však nemožno uprieť, že sa naozaj vyhral s rôznymi svetmi a dimenziami, do ktorých sa hrdinovia púšťajú. Mnohé z nich sú zreteľnými variáciami pasáží z Piateho elementu, čo vcelku nevadí, ba naopak - je skôr škoda, že tieto prvky v rámci filmu nežijú dlhšie. V prepracovanej scéne z obrovského virtuálneho trhoviska Luc Besson divákov naláka postavou excentrického sprievodcu Thaziita, ktorý sľubuje byť niečím ako Ruby Rhode v Piatom elemente, ale skončí to obyčajnou krátkou scénkou. O niečo väčší priestor dostáva tunajší variant tragickej, obetavej javiskovej umelkyne: tentoraz ide o meniaciu sa bytosť menom Bubble, ktorú (chvíľami) hrá speváčka Rihanna.

Valerian a mesto tisícich planét je pestrý kaleidoskop, ktorému však chýba silnejší príbeh a výrazné postavy na dlhšie použitie. V rámci skečovitej skladačky je navyše možno úplne najzábavnejší úvodný klip, keď za zvuku piesne Davida Bowieho Space Oddity sledujeme vítacie rituály z vesmírnej stanice - od skutočných záberov stretnutia sovietskych a amerických astronautov po rozpačité trasenia ľudských rúk s končatinami mimozemských tvorov v lákavej budúcnosti.

01 - Modified: 2024-04-08 15:54:24 - Feat.: - Title: Týždeň slovenského filmu predstaví minuloročnú domácu tvorbu 02 - Modified: 2024-04-04 20:52:49 - Feat.: - Title: Novinku Guya Ritchieho v Rusku uvedú až po deviatom máji, prednosť dostal ruský film 03 - Modified: 2024-04-04 09:12:32 - Feat.: - Title: Dočkali sme sa! Maštalír a Geislerová odhaľujú triler vzťahu v mrazivej snímke Smršť. Môžeš si ju pozrieť v kinách 04 - Modified: 2024-04-01 10:30:00 - Feat.: - Title: Vyšiel nový krátky film o Spider-Manovi. Miles Morales v ňom tentokrát bojuje s vlastnou úzkosťou 05 - Modified: 2024-03-26 10:43:37 - Feat.: - Title: Beetlejuice Beetlejuice je späť. Hororový počin Tima Burtona láka hviezdami ako Winona Ryder či Jenna Ortega
menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:46