StoryEditor

Víno Nitrianske knieža

16.12.2007, 23:00

V seriáli HN hľadáme pôvodné slovenské výrobky.

Svahy na úpätí Zobora i v širšom okolí Nitry patria vďaka zloženiu pôdy a priaznivému podnebiu k najvhodnejším vinohradníckym oblastiam Slovenska. Nečudo, že vinič tu využívali ešte pred Veľkou Moravou. Predpokladá sa, že pri zrode vinárskej tradície v Nitre stáli predovšetkým benediktíni zoborského kláštora -- pravdepodobne v 9. storočí. Oni tu vraj položili základy náročnej práce s hroznom a vinohradmi, ktorej výsledok sa odzrkadľoval v zlatistom či rubínovom moku. Ale samotné nitrianske víno sa preslávilo až neskôr. V 18. a 19. storočí ho mešťania vyvážali aj za hranice.
Nová vinárska expanzia nastala v polovici 20. storočia, keď začali vinári v starých pivniciach pod Zoborom spracúvať hrozno vo väčších množstvách. Až natoľko, že to vyvolalo potrebu postaviť nový závod v Lužiankach severne od Nitry, ktorý spustili v roku 1976 ako súčasť odborového podniku Vinárske závody Bratislava, závod Nitra. Výrobňa mesačne produkovala okolo 10-tisíc hektolitrov vína. Polovicu z nich tvorilo značkové hroznové víno I. b kategórie, ktoré nieslo etiketu Nitrianske knieža, ďalšie -- s nemenej známym názvom -- bolo Venušino čaro.
Nitrianske knieža tvorila na začiatku zmes odrodových vín Semillon a Müller Thurgau s nižším podielom a Veltlínske zelené s vyšším. Ich podiely sa od začiatku výroby dodnes v odrodovej skladbe základnej kupáže trocha zmenili, keď k Veltlínskemu zelenému pribudol Rizling vlašský. Vyžiadal si to dopyt. Sladkastý chuťový odtieň a jemná muškátová vôňa na Slovákov zaberajú.
V názve vína zostala zakódovaná historická spojitosť miesta zrodu produktu s dedičstvom Veľkomoravskej ríše a vinárskej tradície v týchto končinách. Názvu predchádzali aj iné návrhy, neprešli však príslušnou komisiou.
Vinárske závody Bratislava prežili až do 90. rokov, keď sa stali štátnym podnikom a v roku 1997 sa od nich oddelila spoločnosť Víno Nitra. Tá sa v roku 2004 stala súčasťou priemyselného holdingu United Industries. Jeho výroba a obchod sa transformovali a dnes je závod plniacim a distribučným miestom nielen pre Víno Nitra, ale aj Vinohradnícku spoločnosť Modra s ročnou produkciou okolo 10 miliónov litrov vín pre Slovensko aj Česko.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/made-in-slovakia, menuAlias = made-in-slovakia, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 22:49