StoryEditor

Digitalizácia siete do konca roka

15.06.2004, 00:00

Spoločnosť Slovak Telecom dokončí digitalizáciu svojej siete do konca roku 2004. Slovak Telecom tak ponúkne všetkým svojim zákazníkom možnosť využívať výhody služieb, ktoré ponúka digitálna sieť, a zároveň umožní ostatným licencovaným operátorom ponúknuť služby voľby a predvoľby operátora. V súčasnosti je miera digitalizácie siete na úrovni 86 %. Zvyšných 14 % analógových ústrední bude nahradených novou technológiou NGN (Next Generation Network -- sieť budúcej generácie). Ide o technologickú výmenu približne 300 ústrední, prostredníctvom ktorých využíva telekomunikačné služby viac ako 180 000 zákazníkov. Na dokončenie digitalizácie svojej siete Slovak Telecom preinvestuje približne 85 miliónov eur, z čoho náklady na technológiu NGN predstavujú asi 20 miliónov eur.
NGN je najmodernejšia univerzálna komunikačná sieť integrujúca hlasové a dátové služby. Prostredníctvom jednej spoločnej infraštruktúry je tak možné poskytovať všetky doterajšie služby, na aké sú zákazníci zvyknutí v existujúcej v klasickej telekomunikačnej sieti a aj v dátových sieťach. Zároveň technológia prináša svojou otvorenou platformou takmer neobmedzené možnosti na pridávanie nových služieb pre zákazníkov. Organizáciám a podnikom umožní NGN napríklad spojenie vzdialených pracovísk, na báze podnikovej siete, bez inštalovania špeciálnych sieťových uzlov. Výrazne tak ušetria, pretože budú môcť využívať všetky hlasové a dátové služby bez toho, aby museli investovať do nákupu, resp. budovania vlastných infraštruktúr.
Slovak Telecom uprednostnil implementáciu NGN namiesto dokončenia digitalizácie prostredníctvom existujúcich digitálnych ústrední, ktoré poskytujú obmedzený rozsah služieb, s takmer nulovou možnosťou ich rozširovania. Navyše implementácia nových balíkov služieb by bola pri "klasickej" technológii veľmi nákladná, kým v NGN technológii je implementácia služby plne centralizovaná, a tým aj rýchlo dostupná celému trhu.
Spoločnosť Slovak Telecom je prvou spoločnosťou v skupine DT, ktorá implementuje technológiu NGN. Svojím rozsahom je projekt jedinečný nielen v rámci skupiny DT, ale i v Európe. "Implementácia NGN predstavuje významnú technologickú zmenu, ktorá umožní skutočnú transformáciu spoločnosti Slovak Telecom na modernú spoločnosť, ponúkajúcu nové produkty a riešenia. Spoločnosť sa stane operátorom novej generácie a bude schopná integrovať komunikačný a informačný svet," uviedol v súvislosti so zavádzaním technológie NGN senior výkonný viceprezident pre obchodné a prevádzkové činnosti spoločnosti Slovak Telecom, Herbert Müller.
"V súčasnosti naša spoločnosť buduje transportnú sieť NGN, ktorá bude dokončená v júni tohto roku. Prví zákazníci budú prepájaní z analógových ústrední do NGN v priebehu júla 2004," dodal H. Müller.
Jedným z hlavných svetových trendov v oblasti telekomunikačných sietí je integrácia hlasových a dátových sietí do jednej univerzálnej siete. Takáto univerzálna sieť navyše perspektívne ponúkne nové, moderné integrované služby s vyššou kvalitou a zároveň umožní zákazníkom zvýšiť efektivitu vynakladaných prostriedkov.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/informacne-technologie, menuAlias = informacne-technologie, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 12:21