StoryEditor

Kráľ dlhopisov začínal v herniach Las Vegas

30.12.2007, 23:00

Ak je uznávaným majstrom v investovaní do akcií Warren Buffett, vo svete dlhopisov je to nesporne -- Bill Gross. Podľa tohtoročného rebríčka časopisu Forbes je s 1,3 miliardy dolárov 380. najbohatším Američanom. Gross založil jednu z najväčších spoločností spravujúcich klientom majetok -- Pacific Investment Management Company (PIMCO). Venuje sa hlavne riadeniu najväčšieho dlhopisového fondu sveta -- Total Return s aktívami 96 miliárd dolárov. Nejde však tak o hodnotu, ktorú fond spravuje, ako o to, že od roku 1987, keď Total Return vznikol, vynáša v priemere 8,3 percenta ročne. Práve preto denník New York Times ho charakterizuje ako najlepšieho amerického investora do dlhopisov. Obrovské dlhopisové portfólio spravuje z pracovne v kalifornskom Newport Beach, tisíce kilometrov od newyorského Wall Streetu. Jeho pracovný deň sa však začína už niekoľko hodín predtým, než vojde do svojej kancelárie. Vstáva okolo pol piatej a hneď sa vrhá na monitoring trhov vrátane toho, čo sa deje v Európe a Ázii. Prečíta si analýzy a z nich sa snaží odvodiť, kam sa môže pohnúť cena dlhopisov. Riadi sa zásadou, že mohutný tok informácií portfóliového manažéra zbytočne rozptyľuje. Preto v zamestnaní zásadne nečíta e-maily, pevný telefón zdvíha iba trikrát, štyrikrát denne (nerátajúc telefonáty s manželkou) a mobil nemá.
Nápad dole hlavou
Ako dodáva, tú najcennejšiu a najprínosnejšiu časť pracovného času -- medzi 8.30 a 9.00 -- trávi v ozdravovacom klube, kde pravidelne cvičí jogu. Ubezpečuje, že to najlepšie rozhodnutie, ktoré urobil, mu napadlo, keď práve cvičil. "Svoje najlepšie rozhodnutie som urobil v roku 2000, ďaleko od svojej pracovne a monitoru. Práve keď som stál na hlave, mi napadlo, že by som mal nakúpiť dlhodobé štátne vládne dlhopisy ešte predtým, než ich vláda začne umorovať," hovorí Gross. Vtedy jeho makléri nakúpili zmienené papiere za päť miliárd dolárov, ktoré za pár mesiacov vyniesli 200 miliónov čistého zisku. Ale "dlhopisový kráľ" párkrát tiež šliapol vedľa. Najviac v roku 2001, keď nakúpil dlhopisy energetického koncernu Enron. Následný finančne účtový škandál tieto papiere celkom znehodnotil. Šéf spoločnosti PIMCO v investovaní dôsledne uplatňuje prístup "zhora dole" (top-down investing). Teda taký, keď sa investor najprv zaujíma o makroekonomické tendencie (pozerá sa na ekonomiku ako celok). Následne analyzuje jednotlivé odvetvia či odbory a až potom si vyberá konkrétne "objekty", do ktorých vloží svoje peniaze.
Gross dokazuje, že úspešnosť každej investície závisí od dvoch vecí. Tou prvou je čo najpresnejšia predpoveď na tri až päť rokov nielen hospodárskeho pohybu (najmä štruktúry ekonomiky), avšak tiež demografického vývoja a politických zmien v USA aj vo svete. Zdôrazňuje, že dobrá prognóza investorom umožňuje vyhnúť sa "deštruktívnym skokom spôsobeným strachom či nenásytnosťou". Od toho, ako vyznieva odpoveď, potom závisí skladba investorského portfólia -- a to je druhá kľúčová vec podmieňujúca investorský úspech.
Šťastena v Las Vegas
William Hunt Gross sa narodil 13. apríla 1944 v mestečku Middtown v štáte Ohio. Sám hovorí, že svoju finančnú kariéru začal v Las Vegas počas hry Black Jack. S hazardom sa po prvý raz zoznámil už skôr -- počas leta roku 1965, keď obsluhoval v herni v jednom nevadskom mestečku. Dostával päť dolárov na hodinu a hazardné hry ho veľmi zaujali. Aby si nasporil pár dolárov, spal v aute, umýval sa v jazere a holil na WC pri benzínovej pumpe. Až na jar nasledujúceho roka sa pustil do hazardu. Päťdesiatku prehral počas pár minút. O niekoľko mesiacov nato, si ako študent kúpil knihu Beat the Dealer ("Zdolaj rozdávajúceho") -- vtedajší bestseller od Edwarda Thorpa. Tento profesor matematiky na Kalifornskej univerzite pomocou počítača stanovil tie najlepšie herné stratégie pre Black Jack a potom ich začal používať pri investovaní do akcií. Grossa kniha nadchla. Usilovne podľa nej trénoval -- hral sám proti sebe azda tisíckrát. V máji roku 1966 získal na univerzite v Duke (štát Severná Karolína) titul bakalára. Odišiel do Las Vegas s 200 dolármi vo vrecku. V herniach strávil až 16 hodín denne. Počas štyroch mesiacov sa mu podarilo svoju dvestovku rozmnožiť na 10-tisíc dolárov. "Obdobie, keď som hral profesionálne Black Jack, bolo pre moju ďalšiu kariéru veľmi dôležité," hovorí Gross. Podľa neho pravidlá hazardu majú mnoho spoločné so spravovaním peňazí. "V obidvoch prípadoch ide o to správne rozvrhnúť riziká, stanoviť jednotlivé ťahy a vyhnúť sa nadbytočným emóciám. V roku 1987 už mal slušný kapitál a mohol otvoriť svoj hlavný fond -- Total Return Fund.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
03. máj 2024 06:04