StoryEditor

Maklér riskoval 50 miliárd

28.01.2008, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Maklér francúzskej banky Société Générale Jérôme Kerviel, ktorý jej svojimi operáciami spôsobil stratu 4,8 miliardy eur, pri vyšetrovaní priznal, že svoje operácie skrýval pred nadriadenými, avšak nie s cieľom obohatiť sa. Chcel mať iba imidž mimoriadne schopného makléra. Parížsky prokurátor Jean-Claude Marin včera oznámil, že začalo Kervielove formálne vyšetrovanie pre podozrenie z podvodu, falšovania listín a ich využívania.
Podľa Marina Kerviel priznal, že svoje operácie skrýval, avšak banku nechcel poškodiť. Dúfal, že bude vyzerať ako mimoriadny maklér a dostane vysoké prémie zo zisku, ktorý mali jeho operácie vyniesť. Marin povedal, že Kerviel obchádzal pravidlá banky už od roku 2005.
Dohľad nad akciovým trhom včera tiež zverejnil, že jeden z členov vedenia banky 9. januára predával akcie Société Générale a z predaja získal približne 85,7 milióna eur. Obchody s akciami medzi manažérmi podliehajú zvláštnemu dozoru, pretože manažéri môžu zneužiť interné informácie vo svoj prospech.
Dá sa preto očakávať, že orgány dohľadu budú podrobne skúmať, či manažér nemal o problémoch v banke informácie už skôr a nezbavoval sa akcií spoločnosti, skôr než stratia hodnotu. Po oznámení vysokých strát, navyše s príchuťou podvodu, bolo isté, že sa akcie prudko oslabia.
V prípade usvedčenia hrozí Kervielovi až sedem rokov väzenia a pokuta 750-tisíc eur. Kerviel je od soboty v predbežnej väzbe. Vyšetrovatelia sa snažia zistiť hlavne to, či konal sám a akú mal motiváciu. Banka Kerviela obvinila, že pri nepovolených operáciách riskoval 50 miliárd eur, teda omnoho viac, ako je jej vlastná trhová hodnota. Banke sa minulý týždeň podarilo operácie neutralizovať, ale so stratou 4,82 miliardy eur. Táto verzia vzbudila veľa pochybností a dohady, či sa banka nesnaží zakryť iné straty.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
04. máj 2024 15:57