foabyoutube
StoryEditor

Ruský Otec všetkých bômb je štyrikrát silnejší ako "matka" z USA. Po výbuchu ľudí udusí

16.04.2017, 10:45
Ruská termobarická bomba je silnejšia ako v sile, tak v účinnosti.

Spojené štáty vo štvrtok zvrhli na východe Afganistanu ich najsilnejšiu nejadrovú leteckú bombu, prezývanú Matka všetkých bômb, ktorá usmrtila minimálne deväťdesiat bojovníkov Islamského štátu. Na Rusko to však len ťažko urobilo dojem, vlastní totiž až štyrikrát účinnejšiu zbraň, prezývanú nie príliš originálne Otec všetkých bômb.

Matka všetkých bômb disponuje silou jedenástich ton TNT, zatiaľ čo sila ruskej bomby zodpovedá ekvivalentu štyridsiatich štyroch ton TNT s použitím siedmich ton novšieho typu trhavín. Aj teplota v epicentre pri výbuchu je podľa webu Business Insider dvakrát vyššia. Náplň ruskej bomby je prísne stráženým tajomstvom.

Po americkej akcii v Afganistane sa objavili špekulácie, že by Rusko mohlo zareagovať na podobnú demonštráciu sily práve použitím svojej najsilnejšej nejadrovej bomby. "Je možné, že Rusi Otca všetkých bômb majú ako odstrašujúci prostriedok, ale zvrhnutie v Sýrii by ma neprekvapilo. Bolo by to logické," povedal serveru Lidovky.cz vojenský expert Lukáš Visingr.

Zároveň dodáva, že ani jedna zo zbraní nie je technologicky nijako zaujímavá, hoci pripúšťa, že ruská je zaujímavejšia. "Americká bomba sa používa ako zemetrasúca a ruská ako bomba "dusiaca". Podľa mňa ide o bomby psychologické, nie deštrukčné," hovorí.

Rusi ho otestovali 11. septembra

Otec všetkých bômb (FOAB - Father of All Bombs), známy tiež pod skratkou ATBIP (Aviatická termobarická bomba so zvýšenou účinnosťou), má za sebou jediný test.

Dňa 11. septembra 2007, v deň šiesteho výročia teroristického útoku na newyorské Svetové obchodné centrum, ruská vláda zbraň úspešne vyskúšala v teréne. Vypustila ju z bombardéra Tupolev Tu-160, Severoatlantickou alianciou prezývaného Blackjack.

Explodovala niekoľko metrov nad povrchom zeme po páde s využitím padákového systému. Poloha oblasti, kde test prebehol, zostala verejnosti neznáma. Očití svedkovia však povrch zeme po zvrhnutí bomby podľa denníka Russia Today opísali ako povrch mesiaca alebo vybombardované sídlisko panelových domov, obklopené spálenú pôdou.

Vtedajší zástupca náčelníka ruských ozbrojených síl Alexander Rukšin tvrdil, že efektivita Otca všetkých bômb je porovnateľná s jadrovými zbraňami. Oproti nukleárnym zbraniam však neničí životné prostredie. Jej cenu však neprezradil. Americká Matka vyšla podľa nových informácií webu Business Insider na 170-tisíc amerických dolárov.

Pripraví ľudí o vzduch

FOAB váži 7,1 tony, čo je viac ako o tri tony menej ako americká MOAB (Mother of All Bombs - Matka všetkých bômb). Riadenie bomby pravdepodobne prebieha pomocou ruského satelitného navigačného systému GLONASS.

Tlaková vlna FOAB podľa experta Visingra zrazí človeka na zem až vo vzdialenosti dvoch tisíc metrov a k absolútnej deštrukcii dôjde približne v deväťdesiatich metroch od výbuchu, pri americkej bombe ide o 120 metrov.

Ruská bomba skrýva však ešte iný ničivý potenciál, ide totiž o termobarickú alebo tiež vákuovou bombu zvýšenej efektívnosti, zatiaľ čo americká je klasickou väčšou leteckou bombou.

Termobarická bomba obsahuje schránku s chemikáliou, kvapalinou, ktorá sa rozpustí do vzduchu a vytvorí oblak s objemom aj niekoľko tisíc metrov kubických, ktorý sa následne vznieti. Dôjde teda k plošnej explózii.

​Tlaková vlna sa rozptýli smerom von, ale po spálení kyslíka nasleduje spätná tlaková vlna smerujúca do epicentra výbuchu. Ruská bomba má ešte jednu prednosť, je prispôsobená tak, aby sa zmestila do pumovnice bombardéra. Väčšiu Matku všetkých bômb je zatiaľ schopné prepraviť len nákladné lietadlo.

Pri ruskej intervencii v osemdesiatych rokoch v Afganistane menšie termobarické bomby po zvrhnutí do jaskynných komplexov spôsobovali aj smrť udusením. Z priestoru vysali všetok kyslík a než sa stačil vrátiť späť, ľudia vo vnútri sa udusili.

Spojené štáty termobarické bomby používali počas vojny vo Vietname. Bomby vtedy prezývali Kosačky sedmokrások. Ich pomocou uvoľňovali zalesnené plochy, aby tak umožnili pristátie armádnych vrtuľníkov. Podľa Visingra USA ďalšiu termobarickou bombu pravdepodobne nevlastní. Matku všetkých bômb odpálili pravdepodobne preto, že chceli vyskúšať jej účinnosť v skutočnom boji.

01 - Modified: 2024-04-09 18:27:56 - Feat.: - Title: Ruský Sledkom spúšťa vyšetrovanie financovania terorizmu. Bude zahŕňať aj Západ 02 - Modified: 2024-04-09 16:23:14 - Feat.: - Title: Ruský súd predĺžil trest pre Navaľného spolupracovníčku o dva roky. Ide o pomstu, vraví jej manžel 03 - Modified: 2024-04-09 15:37:40 - Feat.: - Title: Rusko povolilo plynárenskej firme Novatek zriadiť vlastnú ochranku. Pripojí sa tak k Rosnefťu či Gazpromu 04 - Modified: 2024-04-09 14:05:24 - Feat.: - Title: Záplavy v ruskom Orsku pomaly ustupujú, v Orenburgu vyzvali obyvateľov na evakuáciu 05 - Modified: 2024-04-09 13:26:10 - Feat.: - Title: Ruský opozičný politik: Fico urobí mocenský prevrat, ako to poznáme z Ruska. Slovensko bude nadlho problémové
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
10. apríl 2024 06:06