StoryEditor

Batéria vydrží až mesiac. Čo sa novej Nokii 3310 podarilo a čo nie?

27.02.2017, 09:20
Autor:
Jan MaturaJan Matura
Nokia sa prezentovala trojicou telefónov, všetku pozornosť si však zaslúžilo práve oživenie legendárneho modelu.

Aby takýto rozruch spôsobil obyčajný mobil, to tu nebolo aspoň desať rokov. Lenže Nokia 3310 je také milé retro, ktoré v podstate dokonale splní požiadavky všetkých odporcov smartfónov, poteší nostalgika a vlastne vyhovie ako solídny záložný mobil pre každého, píšu redaktori mobil.idnes.cz priamo z Barcelony.

Tlačová konferencia Nokie bola v nedeľu určite najočakávanejším predstavením v Barcelone. Konkurencia síce mala väčšie akcie a ukázala špičkovejšie telefóny. Lenže návrat legendárnej značky, ktorá uhynula pod krídlami Microsoftu, aby znovu vstala z popola, je jednoducho príbeh ako hrom.

A Nokia dobre vie, ako na trh znova naskočiť. Tu je ale nutné uviesť, že smartfóny produkuje spoločnosť HMD Global, ktorá má licenciu na značku Nokia. Výrobu zaisťuje Foxcon. A Nokia? Tú ozajstnú fínsku Nokiu bolo na tlačovke poriadne vidieť. Až sme mali pocit, že HMD Global a Nokia sú takí blízki príbuzní, ako je to len možné. Na tlačovke hovoril šéf Nokie aj HMD Global a tak nejako splývalo, čo je licenčné logo Nokia a čo je Nokia samotná. Mimochodom, všetko o novinkách je na internetových stránkach priamo Nokie. 

​V každom prípade sa Nokia prezentovala trojicou smartfónov, a potom ukázala to, o čom sa intenzívne hovorí posledných štrnásť dní. A to, pri čom sa okamžite vytvoril obrovský rad novinárov, je Nokia 3310. Teda jeden z najdôležitejších a najúspešnejších mobilov histórie. Nokia použila staré označenie a použila aj pôvodný dizajn.

Kto čakal tvrdé retro, bude sklamaný. Nová 3310 si z tej pôvodnej požičala v podstate len základné krivky, zvyšok je moderný, tak, aby sa telefón predával a bol aj funkčný v súčasnej dobe. Označenie je rovnaké, vzhľad jasne odkazuje a aj niektoré funkcie spomínajú na legendárny model z roku 2000. 

Nokia logicky, ak nechcela vyrobiť model len pre "retro Hipster", musela mnohé z pôvodnej 3310 zmeniť. Novinka má preto farebný displej s uhlopriečkou 2,4 palca, ktorý je výrazne väčší ako v starom modeli. Teda sa naň zmestí oveľa viac informácií. Zmenila sa aj klávesnica, predovšetkým už tu nie je minimalistické historické ovládanie pomocou dvoch šípok a jedinej funkčné klávesy Navi Key. Nová 3310 má štvorsmerovú klávesu s potvrdzovaním a aj kontextové tlačidlá.

Hoci to je v kontexte starej Nokie 3310 moderna, tak sa priznáme, že obyčajný mobil sme už dlho v ruke nemali a aj toto modernejšie ovládanie je oproti smartphonom s dotykovým displejom stále slušné retro. Ale funguje to, telefón sa ovláda pohodlne a to, čo má vedieť, to vie dobre. Len ťukať na displej nemá cenu.

Výbava zodpovedá tomu, že nová Nokia 3310 je jednoducho obyčajný mobil. Vie telefonovať, vie písať správy. Má základný internetový prehliadač, ale len 2G dáta. Má aj základný foťák, ale len s 2Mpix snímačom. Má hry vrátane legendárneho hada pod vlastnou ikonkou v menu, ale ten má nový dizajn a je farebný. Má aj pôvodnú vyzváňaciu melódiu Nokia Tune. Batéria je vymeniteľná a vymeniteľný je aj zadný kryt. Predný bohužiaľ nie.

Jedna z farebných možností sa výrazne približuje modro-šedému originálu z dávnych mobilných čias. Žltá verzia je veľa ostrá, biela príliš nenápadná a tak sa nám najviac páčila sýto oranžová varianta.

Jednoducho obyčajný slušný mobil, ktorý na príjme vydrží podľa výrobcu až mesiac. To za predpokladu, že bude len ležať na stole, ale aj to je dobré pre každého, kto potrebuje záložný mobil. V praxi nebude nová 3310 potrebovať nabíjačku skôr ako za týždeň. Oproti smartfónom veľká výhoda.

Z výbavy stojí za pozornosť rádio a MP3 prehrávač, ku ktorým ladia klasický jack na slúchadlá. Vnútorná pamäť je miniatúrna, telefón však podporuje pamäťová karta, takže z neho môže byť aj "iPod" alebo "Walkman" - ako chcete.

Nokia 3310 sa bude predávať aj na slovenskom trhu, termín uvedenia zatiaľ nepoznáme. Vystavené vzorky boli predsériové a bolo to na nich trochu vidieť. Predaj by aj tak mal začať do konca prvého polroka. Cena by sa mala pohybovať okolo 49 eur vrátane dane, čo nie je úplne málo, ale ani nie toľko, aby sa z 3310 nemohol opäť stať predajný hit. S nostalgiou sa totiž dobre obchoduje a keď sa to nepreženie, tak to ani neurazí. A to je aj prípad tohto modelu.

Nokia 3310 technické špecifikácie:
Rozmery: 115,6 x 51 x 12,8 milimetra
GSM 900/1800 MHz
Platforma Nokia Series 30+
Displej: 2,4 palca; QVGA rozlíšenie
Fotoaparát: 2 megapixely; LED blesk
MP3 prehrávač
FM rádio
Vstavaná pamäť: 16 MB
Pamäťové karty: až 32 GB
Bluetooth 3.0 sa SLAM
Micro USB 2.0
Audio jack 3,5 mm
Batéria: vymeniteľná; 1 200 mAh
Výdrž na príjme: 31 dní
Čas hovoru: 22,1 hodiny
Prehrávanie hudby: 51 hodín
Počúvanie rádia: 39 hodín

01 - Modified: 2024-04-18 08:21:17 - Feat.: - Title: Nokia oznámila nárast zisku napriek nižším tržbám. Dôvodom sú menšie náklady na technológiu 5G 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-03-26 06:30:00 - Feat.: - Title: Dočkáme sa návratu legendy? V máji sa zrejme vráti ikonická a kedysi prelomová Nokia 3210 04 - Modified: 2024-02-07 15:00:00 - Feat.: - Title: Na trh prichádza nová značka smartfónov Ľudské mobilné zariadenia. Je to koniec legendy? 05 - Modified: 2024-01-24 13:05:06 - Feat.: - Title: Nokia podpísala s čínskou Oppo licenčnú zmluvu, firmám sa podarilo vyriešiť patentové spory
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 13:50