StoryEditor

Nie Nokia, ale Apple zmenil svet. Toto je Jobsov prvý iPhone

08.01.2017, 23:00
Hoci v danom čase priniesol mnoho nových prvkov, dnešní používatelia by ho neocenili.

Telefón, ktorý v roku 2007 predstavil Steve Jobs, by pre mnohých súčasných používateľov nemal zmysel. Bol to smartfón, ktorý pri uvedení nevedel natáčať video, nemal žiaden obchod na sťahovanie aplikácií, takže žiaden Facebook a ani Instagram (ktorý ešte ani neexistoval), a nevedel sa pripojiť do siete 3G. Jednoducho, nebol to ten iPhone, ktorý poznáte dnes. 

Stačilo by napísať, že to bola katastrofa, pravda, ak by som nebral do úvahy konkurenciu a pomery, ktoré pred desiatimi rokmi boli v trende. Napríklad v roku 2007 vôbec nebola bežná dotyková obrazovka ako dnes. 

Revolučná technológia

A ak ju už nejaký telefón obsahoval, bola rezistívna (používala priehľadnú fóliu) a ovládala sa najmä stylusom. Navyše, Jobs ukázal pri prvom iPhone multitouch. Teda ovládanie displeja dvoma a viac prstami. Fotografie či webové stránky bolo možné približovať a pracovať s nimi takmer ako dnes. To vtedy nedokázal žiaden iný telefón.

HN/Drahomír Piok

​Rovnako logika operačných systémov bola vtedy komplikovaná a vôbec nebola prispôsobená tomu, aby ste ho ovládali prstom, nie stylusom. Doteraz neprežil takmer v žiadnej podobe ani jeden z týchto systémov, napríklad Symbian od Nokie či Windows Mobile. Vydržal len iPhone s iOS a, samozrejme, Android, ktorý prišiel až potom, čo Apple ukázal, ako bude ich smartfón fungovať. 


Teda iPhone od základov menil to, ako sa telefóny mali začať ovládať, alebo ako mali vôbec vyzerať. Apple odstránil trend QWERTY klávesníc pri biznis telefónoch (nedávno sa, bohužiaľ, pochovalo aj Blackberry) a ukázal, aký bude mať vzhľad telefón 21. storočia.

Jednoducho, s jediným hlavným tlačidlom a bez zbytočností. A čuduj sa svete, aj keď sa teraz pozerám na starý iPhone 2G, stále vyzerá dobre a nadčasovo. 

Pri uvedení ho však časť technologickej sféry kritizovala. Jedným z najväčších kritikov bol Steve Ballmer, bývalý šéf Microsoftu, ktorý sa z iPhonu na tlačovej konferencii smial.

Okrem iného uviedol argument, že nemá fyzickú klávesnicu, a tak sa na ňom bude zle písať, alebo že bude príliš drahý. „Predávame milióny a milióny smartfónov za rok, Apple nula,“ uviedol Ballmer ešte v roku 2007. Applu sa však za prvý rok podarilo predať vyše 6 miliónov prvého iPhonu.

HN/Drahomír Piok

​Prvá generácia má hliníkovú zadnú časť (ako súčasný iPhone), na rok 2007 veľkú, kvalitnú obrazovku a jediné tlačidlo pod displejom. Skrátka, zoberiete ho do ruky a ihneď vám je jasné, že toto je iPhone. Pri iných značkách by sa vám to nestalo.

Vďaka špičkovej konštrukcii tento telefón ani po 10 rokoch nevŕzga a tvári sa prémiovo. Aj dnes je bez problémov funkčný a plnohodnotný telefón (už nie smartfón). Posledná aktualizácia pochádza ešte z roku 2009. Čiže do telefónu nenainštalujete z oficiálneho obchodu kvôli starému systému už nič. 

Vďaka 3,5-palcovej obrazovke sa výborne drží v rukách a dokonca by som povedal, že samotný systém funguje svižne. To, že toto zariadenie má už najlepšie obdobie za sebou, sa odrazí najmä na výkone pri načítaní internetových stránok. Hoci sú už dnes často prispôsobené na mobilné zariadenia, hardvér prvého iPhonu pri načítavaní „plače“. 

HN/Drahomír Piok

Výdrž batérie sa nezmenila

Na rýchlej Wi-Fi sieti trvá načítanie stránky pokojne takmer aj minútu. Naopak, kamera smartfónu ma prekvapila. Hoci to v danom čase zďaleka nebol najlepší fotomobil, podáva aj dnes uspokojivé výkony. Najmä za dobrých svetelných podmienok by akákoľvek fotka pokojne a bez hanby mohla smerovať aj na sociálne siete. Snímač má 2 Mpx čip, bez možnosti natáčania videa alebo LED diódy.

Čo by vás pri prvom iPhone prekvapilo, je výdrž. Papierovo by nemal vydržať takmer nič, no jeden deň dokáže zvládnuť. Rovnako ako dnešné telefóny. Samozrejme, tie plnia omnoho komplikovanejšie úlohy, no v zásade sa cyklus nabíjania za 10 rokov veľmi nezmenil. 

Taktiež sa doteraz nezmenil ani ďalší špeciálny prvok iPhonu, ktorý tiež priniesla už aj jeho prvá generácia. A to je špeciálne posuvné tlačidlo na tichý režim, ktorý žiadne iné zariadenie doteraz nemá. 

HN/Drahomír Piok

​Prekvapením pri otváraní krabičky je ešte doplnková výbava, ktorú Apple štedro rozdával. Našli sme tam napríklad unikátnu handričku na displej či dokonca špeciálny dock na dobíjanie telefónu. Ten si dnes môžete prikúpiť od Applu za 60 eur. 

Oproti súčasnému iPhonu 7 má tento prvý iPhone aj kus technológie, ktorá tisícom ľudom chýba. Starý dobrý 3,5 mm jack na počúvanie hudby. Nie je teda žiaden problém nabíjať ho na cestách z externej batérie a počúvať hudbu z obľúbených, prípadne pribalených slúchadiel.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 02 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-13 22:33:46 - Feat.: - Title: Luxusné SUV, ktoré vyzerá i jazdí skvele. Briti však spravili krok, ktorý mnohých nepoteší 05 - Modified: 2024-04-12 14:37:00 - Feat.: - Title: Apple musí čeliť žalobe o 785 miliónov libier kvôli poplatkom v App Store
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 16:20