Oficiálny web X2AI
StoryEditor

Utečenci môžu mať vlatných psychoterapeutov stále po ruke

02.01.2017, 12:24
V utečeneckých táboroch, ako je Zatar v Jordánsku, nie sú psychologické problémy vzácnosťou. Riešením by ma byť počítačový systém, ktorý by mal prebrať úlohu psychológa.

Štúdia Svetovej zdravotníckej organizácie a Medzinárodného zdravotníckeho zboru udáva, že zo vzorky 7964 utečencov veľká časť z nich uvádzala niektoré zo symptómov psychických ťažkostí.

15% z nich uviedlo, že sa bojí natoľko, že ich nič nedokáže upokojiť, 26% sa cítilo tak beznádejne, že už nechceli žiť a 19% uvádzalo neschopnosť vykonávať bežné každodenné činnosti kvôli pocitom strachu, hnevu, únavy, nezáujmu, beznádeje alebo úzkosti.

Absencia psychologickej pomoc

Odborná psychologická alebo psychiatrická pomoc je na podobných miestach nedostatková. Chýbajú odborníci. Len v tábore Zatar žije takmer 80 tisíc utečencov. Pri takom počte je nemožné, aby sa pomohlo každému, kto to potrebuje. Reálnou alternatívou sa však možno stanú chatboti.

Chatboti - neosobní psychológovia?

Chatbot (chatter robot, teda kecacie robot) je konverzačná služba. Počítačové programy sa snažia napodobniť konverzáciu s reálnym človekom. Jeden z nich sa volá Karim a má poskytnúť utečencom psychoterapeutickú pomoc.

Eugene Bann, spoluzakladateľ X2AI, vysvetľoval pre The Guardian, že sa program najprv správa ako priateľ. "Najskôr utečencov nechávame hovoriť o povrchných veciach - napríklad aké filmy majú radi," povedal. "Potom postupne, na základe toho, ako odpovedajú a ako interpretujeme ich emócie, začne Karim klásť viac osobné otázky."

Algoritmy na terapiu
Druhý z dvoch zakladateľov, Michiel Rauws, sám navštevoval terapeuta a všimol si, že konverzácie postupujú podľa určitých schém. Napadla ho teda možnosť automatizácie. Spojil sa s Bannu, ktorý predtým pracoval na algoritmoch pre rozoznávanie emócií a spoločne založili spoločnosť s cieľom zlepšiť prístupnosť psychologickej starostlivosti.

Arabsky hovoriaci Karim je len jednou odnožou ich hlavného prototypu, ktorý nesie názov Tess. Tess hovorí anglicky, pomáha s motiváciou, lepšie zvládať úzkosti s pomocou postupov z kognitívno behaviorálnej terapie. Údajne hľadá vzorca v tom, ako človek píše, aké používa výrazy, ako dlhé vety píše, s akým oneskorením zodpovedá či používa činný alebo trpný rod.

Nahradia počítače psychológov?

"Keď tvrdíte, že ľudí liečite, potom praktizujete medicínu," vysvetľuje dôvody Rauws. "Než môžete niečo také sebavedomo tvrdiť, potrebujete oveľa viac dôkazov."

Výpovede niektorých utečencov, ktorí program skúšali, sú ale pozitívne. Najväčšou výhodou je dostupnosť. Elektronický pomocník je k dispozícii 24 hodín denne a môže sa venovať veľkému množstvu ľudí zároveň. Okrem toho aj náklady sú neporovnateľne nižšie.

Neosobné mínusy alebo plusy?

Počítač má prístup ku všetkému, čo ste napísali a všetko si dokonale pamätá. Podľa Davida Spiegla, profesora psychiatrie na Stanfordskej univerzite, je aj vďaka tomu veľký potenciál podobných projektov pre diagnostiku psychických ťažkostí. Počítač by podľa neho práve vďaka prístupu ku všetkým minulým interakciám schopnosť dať dohromady veľké množstvo zdanlivo nesúvisiacich pre presnejšie určenie podstaty problému.

Že by niekedy počítače úplne nahradili ľudskej terapeutmi, sa ale profesor Spiegel nebojí. "Existujú aspekty psychoterapie, ktoré budú navždy mimo dosahu počítačov," myslí si. "Nebojím sa, že by som kvôli nim prišiel o prácu."

01 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 03 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 04 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu 05 - Modified: 2024-04-09 13:19:16 - Feat.: - Title: Thajsko je pripravené dočasne ubytovať 100-tisíc utečencov z Mjanmarska
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:10