StoryEditor

Vyskúšali sme telefón, ktorý môže potopiť aj iPhone. Je neuveriteľný

19.11.2016, 16:11
Pred pár rokmi úplne neznáma a malá spoločnosť porazila gigantov ako Apple či Samsung.

To, čo som si mohol vyskúšať pred pár dňami, je telefón, ktorý mení môj pohľad na svet smartfónov. Xiaomi (čítaj šaomi) má prvý smartfón na svete, ktorý roztiahol svoj displej po celej čelnej strane s malou výnimkou spodného okraja. 

Keď túto absolútnu novinku držíte v rukách a pozeráte sa naň, máte dojem, že toto je vec z budúcnosti. Nechce sa vám uveriť, ako je možné, že ten displej vlastne nemá žiany okraj. Skrátka, držíte len obrazovku. A toto je presne trend, ktorý uvidíte na ďalších telefónoch o pár rokov. Či už budúci iPhone, alebo Galaxy S8 musia niečo podobné priniesť na trh. 

A teda kým „tradičné“ značky ako spomínaný Apple, Samsung, či ktokoľvek iný, nič podobné nemajú, Čína ich valcuje. A to nie len lacnými „hračkárskymi“ smartfónmi, ale odteraz aj top triedou.

Názov Xiaomi telefónu je typický pre túto značku, a teda dostal označenie Mi Mix. Spoločnosť ho vyrobila vďaka spolupráci s japonskou firmou Sharp, ktorá už prototyp podobného telefónu ukázala, no nikdy ho nezačala sériovo vyrábať. 

Toto je telefón pre rok 2016

A aký je to pocit chvíľu používať takýto smartfón? Tú obrovskú obrazovku si zamilujete, dizajn je konečne niečo nové (hoci sa to stále môže zdať ako len obdĺžnik) a sledovanie či „konzumovanie“ obsahu je úplne na inej úrovni. Skrátka, Xiaomi Mi Mix je dokonalým obrazom dnešnej doby.

Hoci ja s mobilom aj telefonujem, je z neho z obrovskej časti internetový prehliadač, herná konzola, pracovný nástroj či kamera a fotoaparát. A na toto všetko je veľký displej výnimočný, najmä v takej kvalite a v takom balení, ako ponúka Xiaomi. 

Mi Mix má 6,4 palcový displej a pritom je takmer na vlas rovnako veľký ako iPhone 7 Plus. Čiže mierka, ktorá dokonale vyhovuje miliónom ľudí. Rozlíšenie displeja je neštandardných 1080 x 2040 bodov. Aj kvôli obrazovke, ktorá má pomer 17:9. Smartfón navyše nemá kvôli veľkosti displeja vrchné slúchadlo na „bežné telefonovanie“. To však neznamená, že by to nedokázal. 

Xiaomi používa špeciálnu technológiu, ktorá zvuk vytvára vibráciou keramickej plôšky a následne rámu telefónu, ktorý je pod displejom. Čiže vy normálne telefonujete uchom pri vrchnej strane obrazovky ako doteraz. V zásade je kvalita hovoru priemerná, na bežnom telefóne počujete „druhú stranu“ o niečo lepšie, no nie je to nič tragické. Nie je to dôvod, prečo si tento smartfón nekúpiť. 

Rozdielom oproti štandardu je aj predná kamera. Tá je na spodnej strane. Selfie fotky by z tejto polohy vyzerali „divne“, no smartfón môžete pohodlne otočiť naopak tak, že sa kamera prakticky dostane na vrch telefónu, obraz sa vám pretočí a vy už fotografujete normálne. 

Pri fotoaparáte by som ešte ale ostal. Zatiaľ čo predná kamera má 5 Mpx a jej kvalita je v zásade veľmi dobrá, zadná je na tom o čosi horšie. Jednoducho, nie je to Galaxy S7, ktorý dokáže fotografovať úžasne. Tu je to taká vyššia stredná trieda. Snímač má 16 Mpx, svetelnosť f/2.0 a dokáže zachytávať 2K video pri 30 snímkach za sekundu.  

HN/ Drahomír Piok

Zahodil by som iPhone, ak…

Výdrž nedokážem komentovať, kvôli času (pár hodín), ktorý som s telefónom strávil, no jeden deň nemôže byť pre batériu problém. Telefón obsahuje špeciálnu nadstavbu Androidu od Xiaomi, ktorá ničím špeciálnym nevyniká. 

O výkon sa zase stará aktuálne jedna z top konfigurácií, ktorú môžete na trhu nájsť. Smartfón používa procesor Snapdragon 821 spolu s 4 GB alebo 6 GB RAM. Závisí od pamäťovej verzie. Vyrába sa len 128 alebo 256 GB verzia. Navyše nerozšírite ju microSD kartami, ako je v prípade Androidových telefónov zvykom.

Nové Xiaomi je plné aktuálnej technológie. Napríklad používa štandard USB typu C a samozrejmosťou je aj snímač odtlačkov prstov. Obrovskou nevýhodou pre Európu však je, že tu chýba modul, ktorý by spracovával naše frekvencie LTE siete. A používať takúto vlajkovú loď na už takmer mŕtvom 3G, ktoré sa bude o pár rokov v prípade niektorých operátorov vypínať, je škoda. 

Ale napriek tomu všetkému ani Samsung, Lenovo či Apple nepriniesli tento rok top novinku na trh. Najzaujímavejší smartfón pre rok 2016 vyrobila firma Xiaomi, ktorá napríklad v dobe prvého iPhonu ešte ani neexistovala. A nebyť problému s LTE sieťami v Európe, alebo pre mňa problému so systémom Android, kúpil by som ho a zahodil iPhone. 

Ako ho dostať na Slovensko?

Ak sa pýtate na cenu, tak v Číne sa predáva Xiaomi v prepočte za približne 500 eur. Dostať ho na Slovensko znamená napríklad navštíviť aliexpress.com, kúpiť ho (pokojne aj s doručením zadarmo) a následne čakať. To však nie je všetko, pri tomto type balíka určite čakajte list od colníkov. Všetko s hodnotou nad 150 eur podlieha platbe CLO (tu však majú mobilné telefóny výnimku), no keďže telefón presahuje hodnotu 22 eur zaplatíte DPH. 

HN/ Drahomír Piok

01 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 02 - Modified: 2024-04-24 07:12:44 - Feat.: - Title: Vysoký výkon, skvelé objektívy a zaujímavé príslušenstvo. Takto to vyzerá, keď sa z mobilu stane fotoaparát 03 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 04 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 05 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 17:21