Xiaomi Mi MIXmi.com
StoryEditor

Apple a Samsung sa môžu iba čudovať. Veľký triumf im zobrala čínska značka

03.11.2016, 16:55
Čínsky výrobca predbehol najväčších hráčov na poli smartfónov.

Čínske Xiaomi uviedlo okrem očakávaného modelu Mi Note 2 aj veľmi prekvapivú novinku. Smartfón, ktorý nemá na prednej strane prakticky nič iné ako displej, ukazuje, po čom budú užívatelia v najbližších rokoch túžiť. A vypálil rybník Applu aj Samsungu.

Sú to práve iPhone 8 a niektorý z budúcich špičkových Samsungov Galaxy, ktorým sa v špekuláciách často pripisuje jedna veľká inovácia - a to síce, že pôjde o smartphony prakticky bez rámov, s displejom cez celú čelnú plochu tela.

​Lenže túto dizajnovo minimalistickú a esteticky šokujúcu novinku obom firmám vyfúkol nielen Sharp so svojím nedávnym konceptom, ale predovšetkým čínske Xiaomi, ktoré svoj "concept phone" Mi Max predstavilo 25. októbra. A začne ho predávať už o pár týždňov.

Japonský Sharp a Xiaomi ukazujú jasný dizajnový trend, ktorý bude v nasledujúcom roku veľmi žiadaný. Sharp je zatiaľ len pri koncepte, no firma už má v snahe vytvoriť podobný kúsok už tradíciu. Takmer dokonalú ilúziu vytvorila v sériovom modeli Aquos Crystal z roku 2015.

Kľúč ku smartphonu s plochým displejom prakticky bez orámovania sa ale výrobcom podarilo nájsť až teraz, a to vďaka displeju zaoblenému v samotných rohoch. Má ich ako Sharp Corner R, tak aj nové Xiaomi Mi Mix. Sharp sa chváli, že displej zaberá 90 percent čelnej plochy, Xiaomi udáva dokonca číslo 91,3 percenta.

O veľa viac už výrobcovia dosiahnuť nemôžu. Áno, ešte je tu ten prúžok dole pod displejom, ale ten s nami asi ešte chvíľku zostane. Má totiž aj praktický význam. Zatiaľ čo reproduktor alebo niektoré potrebné senzory sa podarilo Xiaomi vďaka novej (aj keď už tiež niekoľko rokov známej) technike odstrániť, spodný prúžok je napríklad domovom čelnej kamery.

Áno, aj tú sa možno bude dať onedlho schovať pod displej a kamera uvidí cez neho, ale prúžok v spodnej časti má aj ďalšie významy. Je praktický aj z hľadiska ovládania, pri držaní v ruke totiž zabraňuje, aby sa dlaň oprela rovno o displej a tiež dáva lepší manévrovací priestor palcami, ktorými smartphone ovládame.

Ak by totiž bol vpredu naozaj len displej, ovládacie tlačidlá operačného systému umiestnené na jeho spodnom okraji by vyžadovali niekedy dosť neprirodzené zalomenie palca pri stlačení.

Iste, toto zrejme výrobcov nezastaví a smartphone s displejom cez celú čelnú plochu raz predstavia. Lenže čo potom? Ako budú vo vývoji dizajnu a konštrukcie pokračovať? Ako budú schopní svoje zariadenia odlíšiť od konkurencie, keď vpredu bude len a len displej, nič iné? Ten prekliaty prúžok pod a nad displejom totiž doteraz slúži aj k dizajnovému odlíšeniu, minimalistické spracovanie ale niečomu takému priestor nedáva. A poznávať telefón len podľa zadnej strany asi nebude to pravé.

Aj preto je otázkou, či budú Apple alebo Samsung tak odvážni a roztiahnu displej po celej čelnej ploche, doslova od rohu do rohu. To, čo teraz predviedlo Xiaomi, totiž k ohromeniu naozaj stačí a pritom si produkt môže zachovať aj nejakú svoju identitu. Čínska firma tým skôr vzala svojim konkurentom vietor z plachiet.

Prvý naozaj futuristický smartphone má na svedomí práve Xiaomi. Priestor pre určitý posun tu ešte je: zahnúť displej cez hrany aj rohy, napríklad cez tie bočné, ako to Samsung predvádzal doteraz, a pridať k tomu hornú hranu aj rohy. Ale to už bude skôr len kozmetický detail, ktorý zavŕši absolútne minimalistické poňatie smartphonov najbližších rokov.

Otázkou len zostáva, ako veľmi rozšírený tento trend bude. Smartphony bez orámovania vyzerajú fantasticky, ale aj práve kvôli vcelku jednotnému dizajnu sa zákazníkom možno rýchlo okukajú. Ako ukážka technických schopností poslúži, ale kto vie, možno sa výrobcovia schválne k orámovaniu vrátia. Alebo sa ich ani pri viacerých modeloch vôbec nevzdajú.

A potom je tu samozrejme ešte ďalšia možná cesta von: úplne nová kategória produktov, ktorá svet chytrých zariadení posunie zase o niečo ďalej. Budú to napríklad naozaj ohybné prístroje?

To, rovnako ako prípadný iPhone alebo Samsung bez orámovania, je však ešte stále budúcnosť. Prítomnosťou je spektakulárny Xiaomi Mi Mix. Už sa nemôžeme dočkať, kým si ho vyskúšame.

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-12 05:30:00 - Feat.: - Title: Nové smartfóny od Applu prídu vo viacerých farbách. Čo vieme o dizajne pripravovaných iPhonov 16? 04 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 05 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 10:49