StoryEditor

Toto je počítač, ktorý nebudete nikdy počuť. A navyše konkuruje MacBookom

19.10.2016, 04:12
Asus prichádza na trh s novým biznis notebookom, ktorý má veľmi slušnú výdrž, no chýba mu lepšia ochrana voči odrazom a odtlačkom na dotykovom dipsleji. 

Vybrať si pracovný počítať alebo priamo „biznis notebook“ je niekedy pomerne veľká hra kompromisov. Každý chce v základe výkon, výdrž a samozrejme dnes už aj reprezentatívny dizajn. Čo sa v zásade niekedy vylučuje. No existuje skupina napríklad ultrabookov, ktoré tieto rozdiely vedia zotrieť. 

A výber je o to ľahší, ak nemáte nastavený strop rozpočtu. My sme však dostali do redakcie na test notebook, ktorý kúpite od približne „len“ 650 eur a spĺňa to, čo by ste požadovali od počítača, ktorý budeme mať nie len doma, ale aj na cestách. Čo je veľmi príjemná cena a pri špecifikáciách nás celkom milo prekvapila. 

Píšeme o novom Asuse ZenBook, ktorý dostal prívlastok Flip a označenie UX360CA. Je to hybridný notebook, ktorý má špeciálnu konštrukciu, dotykovú obrazovku a modernú výbavu. Je možné s ním pracovať ako s klasickým prenosným počítačom alebo ho premeniť na tablet, či položiť ho na stôl v „rôznych ďalších polohách“. 

Zabezpečuje to špeciálny systém kĺbov, ktoré je možné otočiť o 360 stupňov. A tak si FlipBook pokojne otočíte len obrazovkou k sebe, zatiaľ čo klávesnica smeruje nadol. Ako do tvaru písmena L.

HN/Drahomír Piok

Displej si môžete zacapkať

Asus však určite nie je prvý, ktorý s týmto spôsobom využívanie notebookov prišiel. Síce ho už môžete nájsť na rade jeho iných a starších notebookov, za spopularizovanie tohto konceptu sa však zaslúžilo najmä Lenovo. Roky ponúka podobné stroje s prívlastkom Yoga. Je to praktické rozšírenie, na ktoré si rýchlo zvyknete. 

Tu máte k dispozícii dotykovú obrazovku a okamžitú interakciu s obsahom. Síce sa to môže zdať takmer ako nevyužiteľné, ak si na to zvyknete (čo sa mi stalo), začnete to podvedome využívať a vôbec vám nepríde divné využívať dotykovú obrazovku pri notebooku. Následne, ak sa vrátim späť na svoj „normálny“ notebook, stále sa mi stane, že niečo chcem potvrdiť dotykom, hoci to logicky nefunguje. 

Pri notebookoch, ktoré budete často prenášať a cestovať s nimi, je veľmi dôležitá aj výdrž batérie. Tu nájdete pohodlnú rezervu. Notebook nám v teste dosiahol výdrž nad 10 hodín na jedno nabitie. A to pri bežnej kancelárskej práci, ktorá zahŕňala aktívne pripojenie na internet, prácu s dokumentmi či streamovanie hudby. Ak by ste pracovali v noci (so zníženým jasom), tak výdrž bude ešte vyššia. 

S výkonom tento Asus problém nemá, no netreba od neho čakať niečo, čím nie je. Teda určite to nie je herný stroj alebo stanica na strihanie videa. Ak áno, tak len vo veľmi obmedzenej forme. Všetko záleží od zvolenej konfigurácie. 

Už v základe tu však nájdete okrem dotykového Full HD displeja (vyššie rozlíšenie 3200 x 1800 za príplatok) s ideálnym rozmerom 13,3 palca nový procesor Intel Core m3 či 4 GB RAM. Grafická karta je pochopiteľne len integrovaná na ploche procesora. V zásade je tento počítač mimoriadne tichý a to, čo ponúka, mu úplne stačí na prácu. Nehlučnosť tohto „stroja“ zaručuje to, že nemá žiadne aktívne chladenie (ventilátor). Pochopiteľne si môžete zvoliť lepší procesor m7 či 8 GB pamäte RAM.

Teda nech robíte čokoľvek, nikdy nebudete nič počuť. Čo je niekedy obrovská výhoda. Zaujímavosťou je taktiež aj nízky zdvih klávesov. Sú takmer nehlučné, no treba si na ne chvíľku zvyknúť. 

HN/Drahomír Piok

Ideál na kancelársku prácu 

Za všetkým je hrúbka notebooku. Dosahuje len príjemných 13,9 mm. A to v takmer celej jeho dĺžke. Rovnako hmotnosť je 1,3 kilogramu. Čiže definícia ľahko prenosného biznis zariadenia je absolútne presná. 

Všetky údaje sa ukladajú na SSD disk, ktorý môže mať veľkosť až 512 GB. Navyše na zariadení nechýba ani nový port USB typu C. Touchpad sa stále nedá porovnávať s MacBookom, no je na tom o poznanie lepšie ako iné počítače s Windowsom. 

V zásade som bol pri práci s týmto malým a jednoducho prenosným počítačom veľmi spokojný. Na kancelársku prácu úplne postačuje, navyše v balení nájdete aj púzdro na prenášanie notebooku či redukciu na sieťový kábel. Teda veci, ktoré si treba pri iných značkách dokupovať. 

Vyhovovala mi najmä výborná výdrž, pomerne kvalitný displej či pohodlné písanie. Ak však plánujete tento počítač využívať ako tablet, zabudnite na to. Dotykovú obrazovku však využijete aj tak. Okrem toho si tu viete vyberať z populárnej zlatej či striebornej farby. 

Pokiaľ hľadáte výkonný pracovný počítač, nepopáľte sa. Toto je skôr ideál pre tých, čo maximálne „otvoria“ internet či MS Office. No a tí budú nad pomery spokojní.  

Asus ZenBook Flip UX360CA

Obrazovka: 13,3 " palca, Full HD rozlíšenie, je dotyková

Procesor: Intel Core m3

RAM: 4 GB

Úložný priestor: 128 GB

Výdrž na batériu: 12 hodín

Hrúbka: 13,9 mm

Hmotnosť: 1,3 kg

Cena: 650 eur

01 - Modified: 2024-03-16 06:24:22 - Feat.: - Title: Koniec kráľa kompaktných smartfónov. Špičkový model od Asusu prichádza iba v prevedení Ultra 02 - Modified: 2024-03-15 07:49:32 - Feat.: - Title: Takmer dokonalý spoločník pre prácu a kreativitu. Novinka prináša doteraz najlepšie využitie dvoch displejov 03 - Modified: 2024-03-01 22:37:53 - Feat.: - Title: Tento notebook ponúka dva veľké displeje v kompaktnom prevedení 04 - Modified: 2024-03-01 07:42:56 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme unikátny ASUS Zenbook DUO. Očarí výkonom aj jedinečným dizajnom, pre toto si ho zamiluje úplne každý 05 - Modified: 2024-03-01 07:42:01 - Feat.: - Title: Máte vysoké pracovné tempo a nedostatok času v súkromí? Táto technická vychytávka to vyrieši. Už sa jej nevzdáte!
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 22:38