Počítač - ilustračná snímkaReuters
StoryEditor

Ako na zahmlené IT náklady? Do cloudu s nimi

17.10.2016, 17:35
Autor:
redred

Doba cloudu je tu. Stále viac organizácií presúva svoje IT systémy do cloudu, či už sa zveria cloudovým providerom, alebo si ich stavajú u seba doma. Typickou motiváciou pre vstup do cloudu sú flexibilnejšie náklady, do popredia sa ale dostáva s cloudom súvisiaca agilita a bezpečnosť. Ďaľšou výraznou výhodou vstupu do cloudu je ale aj zprehľadnenie IT nákladov.

Historicky boli IT systémy najprv jedno-účelové a tak sa dalo presne povedať, čomu slúžia. Potom ale prišla éra centralizovaných IT oddelení a zdieľaných IT systémov, ktoré po sieti slúžia hocikomu a aj viacerým naraz. Z pohľadu úžitku sa IT náklady následne zahalili istou vrstvou hmly a aj vo firmách, kde tvoria podstatnú časť nákladov, nie je často jednoznačne vyčíslené, na čo presne slúžia.

Firmy pritom majú už dávno zabehnutý spôsob, akým sa spoločné náklady rozrátavajú. Používa sa activity based costing, prípadne iné metodiky, ktorými sa zdieľané náklady rozrátavajú alokačnými kľúčmi na jednotlivé produkty, alebo služby, ktoré daná firma dodáva. Rozrátať zdieľané IT náklady na jednotlivé aktivity je zdanlivo neľahké.

Informačné technológie potrebujú všetky zložky firmy a nie je ľahké nazrieť do veľkých zdieľaných serverov, ktoré chvíľu rátajú to a potom zas ono. Účtovné systémy, ktoré presne vyrátajú čomu ktorý výpočtový zdroj v danom čase slúži, existujú dlho, ale až éra cloudu tomu priniesla exaktnosť a jednoduchosť.

V cloude, či už je postavený ako privátny, slúžiaci len jednej firme, alebo je verejný u providera, je to totiž ľahké. Pre cloud je billing zdieľaných zdrojov jednotlivým jeho užívateľom úplne esenciálny. Hodinová, či minútová tarifikácia v kombinácii so samoobslužným vytváraním a spravovaním IT služieb dodá všetky potrebné vstupy na exaktné rozrátanie nákladov jednotlivým aktivitám.

A ešte oveľa viac: účtovníctvo analyzuje len nákladovú minulosť, ale v cloude viete presne ustrážiť nákladovú prítomnosť, aj budúcnosť. Nastaviť strop, či priebeh ceny jednotlivých zdrojov konkrétnym aktivitám je totiž ľahké. Je možné dopredu vyrátať, koľko kedy maximálne môže daná aktivita zhltnúť na IT nákladoch a nastaviť si stropy.

Toto odbúrava jeden problém manažérskeho účtovnívtva – často nám radí prineskoro. Finančné čísla chodia vo firmách s mnoho-týždňovým oneskorením, čo je neúmerné aktuálnej dynamickej dobe. Billing IT zdrojov v cloude povie ale všetko hneď a ešte vie aj predpovedať. Activity based costing a manažérske účtovníctvo majú potenciál sa vďaka cloudu posunúť vpred – rýchlosťou aj presnosťou.

Účtovníci sa vo firmách vďaka tomu môžu zmeniť z pasívnych štatistov na aktívnych hráčov, živo zasahujúcich do prebiehajúcej hry. Treba si ale tiež uvedomiť, že manažérske účtovníctvo je v korporáciách často ovplyvnené viac šikovnou diplomaciou a vyjednávacími schopnosťami manažérov idúcich po špecifických KPI, ako sedliackym rozumom a objektívnymi cieľmi firmy.

Preto ak je cieľom prehľad v nákladoch, cloud sám o sebe nikoho nespasí, treba upratovať zhora. Chcú vôbec IT manažéri viacej prehľadnosti vo svojich nákladoch? Opar hmly nad zdieľanými systémami pôsobil roky ako teplá deka – doprial im nerušenú autonómiu.

V cloude to neplatí – jeho billing pochopí každý a z activity based costingu robí exaktnú vedu a nie strategické umenie. Kontrola nad IT nákladmi nie je primárna motivácia pre vstup do cloudu. Tými sú efektivita, flexibilita a hlavne spomínaná agilita a bezpečnosť. Ak ale niekto potrebuje kryštálovo zprehľadniť na čo všetko míňa IT oddelenie, cloud to vie vyrátať na centy.

Konferencia finančné riadenie podnikov

Finančné riadenie podnikov je 14. ročníkom odbornej konferencie, ktorú organizuje Slovenská asociácia podnikových finančníkov v spolupráci s vydavateľstvom MAFRA Slovakia, a.s.

Inovatívne zameranie 14. ročníka konferencie SAF vyplýva z aktuálnych problémov, ktoré riešia vrcholoví manažéri a nimi riadené útvary pri podnikaní v rámci podnikateľského prostredia Slovenska, so zameraním hlavne na oblasť efektívneho finančného riadenia, administratívnej záťaže, daní, účtovníctva a vzdelávania. Konferencia a interaktívne workshopy budú preto užitočné nielen finančných riaditeľov a treasurerov, ale aj pre vedúcich v oblastiach HR, daní a účtovníctva, majetku a IT.

Viac o konferencii: http://konferencie.hnonline.sk/FRP2016

01 - Modified: 2019-04-25 20:34:53 - Feat.: - Title: Microsoft na biliónovú hodnotu vyniesol Cloud 02 - Modified: 2018-01-29 10:05:18 - Feat.: - Title: Vstúpte do sveta mileniálov. Na unikátnej konferencii 03 - Modified: 2016-07-26 16:41:18 - Feat.: - Title: 3D tlač a drony ovládli Bratislavu. Takto vyzerala jedna z top konferencií na Slovensku 04 - Modified: 2016-05-09 14:44:09 - Feat.: - Title: V Prahe sa bude konať najväčšie svetové podujatie
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:03