TASR/AP
StoryEditor

Čínska vesmírna stanica sa vymkla kontrole, padá k Zemi

21.09.2016, 17:07
Autor:
ČTKČTK
Zrejme nebude možné predpovedať, kam trosky dopadnú.

Čínsky skúšobný modul s názvom Nebeský palác 1 je na ceste k zničeniu. Technici nad ním stratili kontrolu.

Čína podľa servera The Guardian pravdepodobne stratila kontrolu nad svojou prvou experimentálnou vesmírnou laboratóriou Tchien-kung 1 (Nebeský palác). Aparát s hmotnosťou 8,5 tony by sa mal zrútiť na Zem v roku 2017. Peking pritom minulý týždeň vypustil do kozmu svoje druhé experimentálne laboratórium Tchien-kung 2.

Pozrite si video z vypustenia Tchien-kung 2:

Prvý model slúžil na testovacie účely a overenie technológií. Mal na obežnej dráhe vydržať jeden až dva roky, ale aj po viac ako štyroch rokoch po vypustení stále fungoval a Peking ho hodlal aj naďalej využívať. Zatiaľ stihol návštevu niekoľkých lodí i tchajkonautov (čínskych kozmonautov).

Predstavitelia čínskeho vesmírneho programu pri vypúšťaní druhého pokusného laboratória uviedli, že prvé laboratórium Tchien-kung 1, ktoré bola na obežnú dráhu vynesené v roku 2011, "splnilo svoju historickú misiu".

Koniec v roku 2017

Laboratórium Tchien-kung 1 teraz neporušené obieha okolo Zeme vo výške 370 kilometrov a očakáva sa, že koncom roka 2017 vstúpi do atmosféry Zeme, oznámila tlačová agentúra Nová Čína.

"Na základe našich výpočtov a analýz väčšina častí vesmírneho laboratória pri páde zhorí," vyhlásila vysoká predstaviteľka čínskeho vesmírneho programu Wu Pching. Podľa nej je nepravdepodobné, že by úlomky laboratória mohli postihnúť leteckú prevádzku či spôsobiť škody na Zemi.

"Teraz bude Čína pokračovať v monitorovaní laboratória Tchien-kung 1 a posilní systém včasného varovania pred možnou kolíziou," konštatovala Wu. Ak to bude potrebné, Čína vraj tiež zverejní časovú prognózu ohľadom zrútenia vesmírnej stanice na Zem.

Harvardský astrofyzik Jonathan McDowell vyhlásil, že tieto správy naznačujú, že Čína stratila nad laboratóriom kontrolu. Ak tomu tak je, potom bude nemožné predpovedať, kam jeho trosky dopadnú, dodal.

"Ani pár dní pred návratom laboratória do atmosféry pravdepodobne nebudeme schopní určiť s väčšou presnosťou než nejakých plus mínus šesť, sedem hodín, kedy sa laboratórium zrúti. A ak nevieme, kedy sa zrúti, znamená to, že ani nevieme, kam sa zrúti," povedal McDowell.

Druhý Nebeský palác

S pomocou Tchien kung 2 budú čínski inžinieri testovať podporu života a technológie, ktoré majú v budúcnosti umožniť spojenie modulov budúcej čínskej vesmírnej stanice.

Kvôli tomu bude v polovici roka 2017 k laboratóriu vyslaná nákladná loď Tianzhou 1 (Nebeské plavidlo), ktorá tam dovezie palivo a zásoby na podporu života. K ceste má využiť novú generáciu rakiet Čchang Čeng 7, ktoré patria k stredne veľkým raketám.

Základný modul pre prvú stálu čínsku vesmírnu stanicu plánuje Čína inštalovať na obežnej dráhe okolo roku 2018. V prevádzke by mala byť zhruba v roku 2022 a má sa stať domovom stálej vesmírnej osádky a faktickou konkurenciou medzinárodného projektu ISS, kam Čína nemá prístup. Vesmírna stanica sa bude skladať z dvoch laboratórií a hlavného modulu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 03 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 04 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia 05 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 03:45