Flickr
StoryEditor

Vedci potvrdili závislosť spojenú s Instagramom. Sme tak viac pozornejší

15.07.2016, 00:00
Autor:
mabmab

Keď už fotíme ruže, aspoň k nim privoňajme. No nie? Dokumentovanie nášho života cez objektív fotoaparátu alebo aspoň fotoaparátom v mobile môže byť neraz aj konfliktným zážitkom. Na jednej strane si vytvárame neuveriteľné, uchopiteľné spomienky, no na strane druhej si zážitok vychutnávame len vďaka technológii, ktorou svoje zábery zverejňujeme aj na sociálnych sieťach. Avšak, nový výskum naznačuje, že táto fotografická posadnutosť je na niečo dobrá, píše portál huffingtonpost.com.

Štúdia nedávno zverejnená v Journal of Personality and Social Psychology zistila, že chvíľkové zastavenie sa na odfotenie môže zvyšovať určité schopnosti, vďaka ktorým si potom fotografovanie viac vychutnáme. Počas štúdie vedci z University of Pennsylvania, University of Southern California a Yale University pozorovali viac ako 2000 účastníkov zapojených do deviatich rôznych aktivít, ktoré zahŕňali obed, sledovanie koncertu Rihanny, virtuálnu cestu autobusom, umenie a remeslá a prechádzku múzeom.

V každom experimente vedci požiadali polovicu zúčastnených, aby fotili ich zážitky, kým druhá polovica si mala zážitky vychutnávať bez fotenia. Po každej aktivite skupina vyplnila dotazník, ktorý meral hladiny radosti a prežívania. Na základe takmer všetkých nastavení vedci zistili, že tí, ktorí svoje zážitky fotili, si ich užili viac než tí, ktorí nemohli fotiť. „Kritickým faktorom bol vplyv na zážitok a to, do akej miery mohli ľudia zasiahnuť do jeho zaznamenania,“ napísali autori a dodali, že fotenie prirodzene viac priťahuje ľudí a vďaka nemu si viac užijú daný zážitok.


Tí, ktorí fotili, dokázali byť k fotografovanému predmetu pozornejší. Počas návštevy múzea dali výskumníci zúčastneným okuliare, ktoré zaznamenávali ako dlho a ako často sa pozerali na niektoré artefakty. Štúdia zistila, že tí, ktorí fotili, boli viac fixovaní na časti muzeálnych exponátov.

Zameriavanie sa na fotenie nebol jediným elementom, ktorý zväčšil zážitok. Výskumníci prišli na to, že aj plánovanie fotenia pomohlo zvýšiť pôžitok. Napríklad, keď sa účastníkov vo virtuálnom autobuse pýtali, čo by fotili, odpovedali s vyšším záujmom o okolie. Otázkou teda je, prečo ľudia chcú fotiť a viac si tak užívajú okamih? Odpoveďou by mohlo byť aj to, že sa cítia viac zaangažovaní. „Fotenie zaujímavých činností či zážitkov nám dáva priestor na väčšie zameranie sa na objekt, ktorý fotíme,“ píšu autori štúdie. Vedci zároveň aj identifikovali niektoré výnimky.

Napríklad, keď sa účastníci zapájali do aktivity a fotili, no zasahovali pritom niekomu do činnosti, ich pôžitok sa zhodoval s tými, ktorí nefotili. Keď si udalosť neužívali, fotenie znižovalo ich pôžitok. Vedci uznali, že vyfotené zábery ovplyvňujú naše spomienky aj schopnosť vychutnať si okamih. Ale teraz sa netreba báť a ten krásny západ slnka si doprajte aj cez objektív. Pokojne ho zverejnite, veď v našej ľudskosti aj možnosť je tešiť sa z krásnych okamihov, ktoré sme navyše zachytili. A určite neoľutujete.

01 - Modified: 2024-04-19 12:23:26 - Feat.: - Title: Herečka Jiřina Bohdalová sekla s celoživotným zlozvykom. Na staré kolená mení pravidlá 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-12 13:00:00 - Feat.: - Title: Toxickí ľudia na Instagrame dostanú stopku. Sociálna sieť ide do boja proti vydieraniu prostredníctvom intímnych fotografií 04 - Modified: 2024-04-11 12:05:06 - Feat.: - Title: Ešte jednu pilulku a dosť. Väčšina ľudí si závislosť na liekoch nepripúšťa, nepatríte medzi nich? 05 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: Okukovanie dám je populárny, neškodný a lichotivý spôsob trávenia času. Znázorňuje slávna fotka, ktorá sa stala ikonou feministiek
menuLevel = 2, menuRoute = style/tech, menuAlias = tech, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:12